Skalbimas – beveik kasdien atliekama buities veikla: kaip išvengti klaidų?

  • Teksto dydis:

Nors drabužius skalbiame itin dažnai, tačiau klaidos, sugadinančios drabužius ar kitus audinius, vis atliekamos. Dažniausia klaida – per aukšta temperatūra, tačiau pasitaiko, kad pasirenkama netinkama buitinė chemija, jų naudojama per daug ar per mažai, o kartais situaciją gali išgelbėti papildomos skalbimui skirtos priemonės. Pasak lietuviško prekybos tinklo „Maxima“, parduotuvėse yra itin platus buitinės chemijos prekių, skirtų skalbimui, asortimentas. Tad kaip išsirinkti tinkamas ir kaip išvengti klaidų?

„Skalbimui bei skalbinių priežiūrai skirtų priemonių pasiūla – viena gausiausių tarp buitinės chemijos priemonių, tad natūralu, kad tinkamas ir patinkančias išsirinkti gali būti sudėtinga. Tačiau platus asortimentas padeda užtikrinti, kad kiekvienas pirkėjas ras tai, ko ieško už tinkamą kainą. Du kartus per metus organizuojame „Švaros mugę“, kurios metu asortimentą dar šiek tiek papildome buitinės chemijos priemonėmis didelėse pakuotėse, o visas kampanijos prekes pirkėjai gali įsigyti iki perpus pigiau“, – teigia „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento vadovė Ernesta Dapkienė.

Kaip išsirinkti tinkamiausias skalbimo priemones?

Dar drabužių, rankšluosčių, patalynės ir kitų audinių pirkimo metu svarbu atkreipti dėmesį į etiketėje esančią informaciją apie audinį – ar jį galima skalbti skalbimo mašinoje, kokia skalbimo temperatūra yra rekomenduojama bei kitą informaciją. Svarbu, kad savo savybėmis panašūs audiniai būtų skalbiami kartu, o jų spalva gali visiškai neturėti įtakos. „Skalbimui skirtos dažus sugeriančios servetėlės yra itin mėgstamos mūsų pirkėjų – per šiuos metus pirkėjai įsigijo jau daugiau nei 166 tūkst. jų pakuočių – tai kiek daugiau nei 2,8 mln. servetėlių per pusmetį“, – atskleidžia E. Dapkienė ir priduria, kad pirkėjai šias servetėles gali pasirinkti iš daugiau nei 26 skirtingų gamintojų ir dydžio pakuočių.

Renkantis skalbimo priemonę svarbu suprasti, kokia jos forma jums patinka labiausiai – skalbimo gelis, skystas skalbiklis, skalbimo milteliai ar skalbimo kapsulės. „Skalbimo kapsulės dėl patogumo populiarėja tarp mūsų pirkėjų – jų nereikia dozuoti, o dauguma gamintojų siūlo jau skalbimo priemonės ir minkštiklio derinį vienoje kapsulėje. Per pirmąjį šių metų pusmetį, lyginant su 2020 m., beveik penktadaliu sumažėjo tradicinės skalbimo priemonės – skalbimo miltelių paklausa, tačiau pirkėjai rinkosi kitas priemones – skalbimo gelį, specialios paskirties skystus skalbiklius, skalbimo kapsules“, – atskleidžia tendencijas „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento vadovė Ernesta Dapkienė.

Skalbimo klaidos – kokios jos ir kaip jų išvengti?

Skalbimo klaidų gali būti labai įvairių, tad ir jų vengimui skirta prevencija skiriasi. Norint išvengti klaidų ir nesugadinti audinių, svarbiausia yra pasirinkti tinkamą skalbimo temperatūrą ir pagal audinius parinktas skalbimo priemones bei jų kiekį.

– Drabužiuose esančių dėmių netrinkite. Dėl trinties dėmę gali tapti dar sunkiau įveikiama, be to audinys gali daug greičiau nusidėvėti. Norint panaikinti dėmę svarbu veikti greitai – pasirinkti tinkamą dėmių valiklį ir jį ne trinti, o tepti ar naudoti pagal instrukciją. „Deja, bet mūsų apklausos duomenys rodo, kad pirkėjai dėmių neišvengia, o įsigyjamo dėmių valiklio kiekis per pusmetį prilygsta 1000 pilnų standartinio dydžio vonių“, – sako E. Dapkienė.

– Naudojama per daug skalbimo priemonės. Per didelis kiekis skalbimo priemonės sudaro daugiau putų, todėl drabužiai gali būti ne iki galo išskalauti, o priemonės perteklius kauptis skalbimo mašinoje ir sudaryti palankią terpę kauptis bakterijoms. Tačiau kietam vandeniui reikia kiek daugiau skalbimo priemonės, todėl geriausia visuomet tikrinti gamintojo rekomendacijas, esančias ant pakuotės.

– Netinkamai paruošti drabužiai gali sugadinti kitus kartu skalbiamus drabužius. Prieš skalbimą būtina užtraukti iki galo užtrauktukus, nes jie gali sugadinti jautresnius audinius. Tačiau sagų užsagstyti nereikėtų – sagų kilpos gali išsitampyti ir dėl to drabužis gali nebetikti dėvėjimui.

– Skalbinių minkštiklio nauda. Skalbinių minkštiklį naudokite tik tiems audiniams, kuriems jį galima naudoti – šią informaciją rasite drabužio ar kito audinio etiketėje. Minkštiklis padengia audinius specialiu sluoksniu, todėl audiniai tampa minkštesni, sumažėja jų susidėvėjimas, padidėja atsparumas dėmėms ir sumažėja statinis sukibimas. Minkštiklio aromatas taip pat labai svarbus, pavyzdžiui, kalnų gaiva kvepiantys patalus gali padėti greičiau užmigti.

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių