Pereiti į pagrindinį turinį

Stilingoje virtuvėje maisto gaminimas nebus rutina

2009-02-23 09:00
Stilingoje virtuvėje maisto gaminimas nebus rutina
Stilingoje virtuvėje maisto gaminimas nebus rutina / Gamintojų nuotr. Akcentas: interjero dizaineriai rekomenduoja pasilikti virtuvėje bent vieną į baldus neintegruotą prietaisą, kuris taptų savotišku virtuvės veidu.

Virtuvės buitinė technika naudojama bene daugiausia. Vienoje erdvėje ji dominuoja, traukia akį, šeimininkė ja puikuojasi. Kitoje – moterys irgi džiaugiasi buitinės technikos kokybe, tačiau patys prietaisai į akis nekrenta, jie nepastebimai slepiasi už virtuvės baldų durelių. Specialistų vertinimu, integruoti buitinę techniką į baldus ar palikti ją atviroje erdvėje, lemia ne tik šeimininkų noras. Sprendimui įtakos gali turėti daug veiksnių.

Sprendimą lemia plotas

Lietuvoje nėra didelės gero dizaino buitinės technikos pasiūlos. O ir tokios technikos paklausa ribota. Interjero dizainerės Romos Kaveckienės teigimu, taip turbūt yra dėl to, kad į virtuvę visų pirma žvelgiama kaip į funkcinę erdvę. Be to, gero dizaino virtuvės technika kainuoja kiek daugiau – ši aplinkybė irgi riboja potencialių pirkėjų būrį.

Vis dėlto sprendimą, ar rinktis integruojamą į baldus ar juose neslepiamą buitinę techniką, pirmiausia diktuoja būsto plotas. Dizainerės teigimu, kuo mažesnė erdvė, tuo dažniau renkamasi integruojamą buitinę techniką, nes ji leidžia efektyviai išnaudoti plotą. Didesnis buto plotas suteikia daugiau laisvės tiek renkantis interjero stilių, tiek panaudojant neintegruojamą ir charakteringo dizaino buitinę techniką.

"Pastaruosius penkerius metus žmonės didino savo gyvenamąjį plotą ir siekė suteikti savo namams individualumo. Neintegruojamos buitinės technikos, kuri yra charakteringo dizaino, naudojimas augo. Tačiau neintegruojama įspūdingo dizaino virtuvės įranga reikalauja erdvės, diktuoja aplinkos spalvinius sprendimus. Be abejo, ji pareikalauja iš būsto šeimininkų šiek tiek daugiau, nei įprastai atverti piniginę. Vis dėlto dauguma buitinės technikos yra integruojama į baldus, siekiant didesnio virtuvės funkcionalumo", – aiškino R.Kaveckienė.

Išryškina baldus

Neintegruojama, gero dizaino buitinė technika būdingesnė individualiems namams ir didesniems butams, kur yra galimybė panaudoti buitinės technikos medžiagiškumą. Tokią dažniau renkasi senamiesčių stilinguose butuose ir vadinamuosiuose loftuose įsikūrę gyventojai.

O paslėpta virtuvės įranga išryškina baldus ir paverčia buitinę techniką nematoma, funkcionalia bei tyliai šeimininkui "tarnaujančia" virtuvės dalimi. Buitinės technikos gamintojai, siekdami kuo efektyviau išnaudoti namų erdvę, daug ką standartizavo. Tai dar labiau sustiprino buitinės technikos integravimo į baldus kryptį kuriant interjerą.

"Įsirengiant būstą ir kuriant virtuvės interjerą rekomenduočiau pasirinkti kokį vieną virtuvės technikos elementą, kuris nebūtų slepiamas balduose. Jis būtų kaip charakteringas virtuvės akcentas. Toks sprendimas gali sukurti žaismingą virtuvės aplinką, suteikti patalpai asmeniškumo. Tam tinka ir viryklė, ir įprastas šaldytuvas, o dar geriau šaldytuvas vynui. Tinka netgi mikrobangų krosnelė ar kitas prietaisas", – kalbėjo interjero dizainerė R. Kaveckienė.

Renkasi spalvų įvairovę

Dar prieš keletą metų išsirinkti spalvotą šaldytuvą, skalbyklę ar kitą buitinės įrangos prietaisą buvo tiesiog įmanoma – gamintojai į mūsų šalies rinką tokių netiekdavo. Dabar spalvotos buitinės technikos pasirinkimas išties didesnis, galima įsigyti ne tik standartinės baltos, pilkos ar rudos spalvos prietaisų.

"Pastebima aiški tendencija, kad pereinama nuo tradicinių šviesių, sterilių virtuvės spalvų, prie spalvų įvairovės, suteikiančios virtuvei nuotaikų paletę ir skatinančią į virtuvę žiūrėti ne tik kaip į maisto gaminimo bei valgymo, bet ir svarbią bendravimo vietą", – pasakojo dizainerė R.Kaveckienė.

Jos teigimu, spalvoti prietaisai suteikia puikias galimybes gerai nuotaikai sukurti. Tokia technika gerai atrodo tada, kai virtuvė nėra perkrauta baldais ir kitais daiktais. Tačiau derėtų įsidėmėti, kad spalvinga buitinė technika turi būti naudojama kaip virtuvės erdvę pagyvinantis akcentas ar netgi tam tikras traukos taškas. Tam gali būti naudojamas dominuojančią spalvą turintis šaldytuvas, viryklė ar kitas prietaisas.

"Gero dizaino technika, vertinant estetiniu požiūriu, be abejonės pabrėžia visos virtuvės išskirtinumą. Tokioje virtuvėje ir maistą gaminti kur kas maloniau", – sakė R.Kaveckienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų