Pereiti į pagrindinį turinį

Šventinės vaišės: ne tik gardžios, bet ir gražios

2015-12-04 19:32
V. Valickienė V. Valickienė V. Valickienė V. Valickienė V. Valickienė V. Valickienė V. Valickienė V. Valickienė V. Valickienė V. Valickienė V. Valickienė V. Valickienė V. Valickienė V. Valickienė

Metų sandūros šventės neatsiejamos nuo vaišių. Kūčių vakarienė, Kalėdų pietūs, naujųjų metų nakties vaišės – save ir svečius gerbianti šeimininkė ir šeimininkas rūpinasi ne tik vaišėmis, bet ir jų pateikimu.

Kuriant interjerą, drabužius gręžiamasi prie natūralių medžiagų, prisimenamos senosios tradicijos, nors jas stengiamasi patobulinti taip, kad būtų patogios šiuolaikiniam žmogui. Ar panašios ir stalo serviravimo tendencijos? Restorano "Valick Valley" savininkė Vida Valickienė pritaria: stalo estetikos tendencijos jau kelerius metus taip pat juda natūralumo link.

"Staltiesės ar servetėlės – natūralaus pluošto, aišku, jau pagamintos pagal šiuolaikines technologijas, kurios leidžia matyti labai gražią spalvinę gamą, jas lengva lyginti – ne taip, kaip senąsias linines močiučių staltieses, bet naujose išlaikoma raštų autentika, ji derinama su indais. Pvz., jei staltiesė raštuota kvadratukais – kaip mūsų restorane, tai ir lėkštės kraštelis – tokiais pačiais mažais kvadratėliais.

– Mūsų pokalbio tema – artėjančios metų sandūros šventės. Kaip pasiūlytumėte padengti stalą, tarkime, jaukiai šeimos šventei, prabangesnei šventei ir švediškam stalui?

– Ateinančius metus globos Ugninė beždžionė, kurios stichija yra ugnis, tad rekomenduotume namuose stalą puošti ir kompozicijas derinti su kuo daugiau žvakių, o tinkamiausia spalva – raudona. Beždžionei patinka viskas, kas ryšku, ji mėgsta egzotinius vaisius, nemėgsta vienatvės, dievina šeimą. Taigi, sutikdami Naujuosius, namus puoškite įvairiaspalvėmis girliandomis, vaišių stalas turėtų pasižymėti vaisių gausa – puiku, jei tai bus įvairūs egzotiniai vaisiai, nes beždžionės juos dievina. Reikėtų draugėn suburti kuo daugiau šeimos narių, giminaičių – beždžionė nemėgsta vienatvės. Juolab kad, gyvendami tokiu pašėlusiu tempu, ne taip ir dažnai galime sau šią prabangą leisti.

Nemanau, kad ruošiantis šventėms reikėtų daug išlaidauti perkant naujas dekoracijas. Galima paprasčiausia jas pasigaminti, ir tai tikrai bus tik jūsų šeimos stebuklas.

Madinga serviruojant stalą naudoti prieskonines žoleles, kurias drąsiai dėkite į lėkštes ar ant servetėlių. Dekoruoti labai tinka uogos, kurios suteiks spalvą, o vėliau jas bus galima ir suvalgyti! Nauja stalų serviravimo tendencija – kad tai, ką dedame į lėkštę, būtų valgoma, taigi kuo mažiau plastiko ir sintetikos.

Ruošiant prabangios šventės ar furšeto stalą, visas dekoracijas, indus, įrankius reikėtų gerokai atsakingiau derinti tarusavyje ir laikytis standartų bei etiketo normų.

– Ar prekybos centre pirkta paprasta sintetinė staltiesė per šventinę vakarienę gali atstoti klasikinę balinto lino staltiesę?

– Niekada nekeisčiau, kad ir senutėlės natūralaus pluošto į sintetinę. Juk močiutės austą galima naudoti šeimos ateities tradicijoms kurti, kasmet jas papildant naujomis savo darbo kompozicijomis. Tik pamėginkite įsivaizduoti emocijas, tvyrančias ore, kai susėsite prie stalo, dengto močiutės austa staltiese, kai servetėlės po puodeliais – nertos mamos, o žvakidė – lipdyta sūnaus.

– Į ką svarbiausia atkreipti dėmesį renkantis staltiesę ir takelį – kokio ilgio turi būti pastarasis?

– Jei naudojate stalo takelį, jis neturėtų siekti kėdę, kad nekristų sėdintiesiems prie stalo ant kelių. Jei matote, kad jis per ilgas – viduryje stalo jį galima gražiai suklostuoti ir, pasikliaujant savo fantazija, komponuoti su kitomis stalo dekoracijomis. Staltiesės ilgis irgi turi būti toks, kad nekristų sėdintiesiems ant kelių. Furšetiniam stalui keliami jau kiti reikalavimai – staltiesė turi būti iki žemės, gražu, kai ji iš kelių dalių.

– Parduotuvių lentynos lūžta nuo gražiausių popierinių servetėlių. Kita vertus, pavyzdinėse serviravimo iliustracijose jų nepamatysite – vyrauja nedidelės medžiaginės servetėlės. Kurias kada dera naudoti?

– Jeigu tai aukšto lygio priėmimas, vestuvės, tikrai patarčiau naudoti tik medžiagines, o jei furšetas gamtoje savo draugų rate – niekada neatsisakyčiau gražių, spalvingų medžiaginių servetėlių, nes jas legviau priderinti pagal šventės spalvas ir renginio tematiką.

 

– Kaip derinti žvakes? Ant vaišių stalo dedamos ilgos žvakės. Kada galima žaisti su vadinamųjų plaukiojančių žvakių kompozicija, įvairiomis žvakes paslepiančiomis žvakidėmis?

– Žvakes visada reikėtų derinti su stalo serviravimo spalvomis – jos turi derėti tarpusavyje. Nepatarčiau serviruojant stalą naudoti kvepiančių žvakių – jos labiau tinka kitoms patalpoms. Žvakių aukštis priklauso nuo žvakidės, tačiau būtinai reikėtų atkreipti dėmesį, kad neužstotų priešais sėdinčių svečių. Toks pats reikalavimas keliamas ir stalo kompozicijoms. Jei tai ne oficialus, o tik šventinis stalas, nereikia bijoti visokių žvakutes paslepiančių žvakidžių – jos dabar labai madingos. Furšetiniam stalui labiau rekomenduočiau aukštų žvakidžių kompozicijas. Plaukiojančias žvakutes geriau naudoti šventėms gamtoje, prie vandens.

– Kokias lėkštes rinktis karštiems patiekalams? Ar dera tik didesnės lėkštės, ar galima, taupant vietą ant stalo, rinktis mažesnes?

– Kai rinksitės lėkštes serviruoti, nepamirškite, kad dabar madingesnės didelės lėkštės. Tačiau triukas labai paprastas – jos neturėtų būti perkrautos: juk visuomet malonu papildyti, kai svečiai suvalgė jūsų ruoštą patiekalą ir paprašė pakartoti.  Serviruojant niekada negalima pamiršti svečių – kad nebūtų susispaudę prie stalo, galėtų laisvai valgyti nebaksnodami alkūnėmis kaimynui. Jei stalas nedidelis, tai ir lėkštes derinkite nedideles, nedėkite visos serviruotės, atsisakykite duonos lėkštelių, nedėliokite visų komplektų įrankių ir taurių – jas visada galima atnešti prieš patiekiant patiekalą ar gėrimą.

– Naujųjų vidurnaktį mėgstame su šampano taure išbėgti į lauką. Kaip derėtų elgtis su taure? Imti nuo stalo? Gal šeimininkai turėtų pasirūpinti atskiromis taurėmis, kad šurmulyje niekas nepačiuptų svetimos?

– Einant į lauką, taures siūlytume palikti viduje ir naudotis vienkartinėmis, kurios turėtų būti jau paruoštos šeimininkų – dabar jų galime įsigyti labai gražių ir mažai primenančių vienkartines, kuriomis tikrai nesusižeisite paslydę ant ledo. Juolab, kaip minėjau, kad pagal etiketą antrą kartą iš tos pačios taurės gerti šampaną nedera – ji turi būti pakeista.

– Kokios lietuvių šeimininkių klaidos jums ypač bado akis?

– Pirmiausia – vaisvandeniai, patiekti originaliose pakuotėse. Juos reikėtų išpilstyti į ąsotėlius ar spalvotus butelius, kurie dar ir papuoš stalą. Nepamirškite vandens – ir natūralaus, ir su citrinos griežinėliais ar mėtomis. Kava ir arbata neturėtų būti plikoma puodeliuose – derėtų plikyti arbatinuke ir po to išpilstyti svečiams į puodelius. Duonos dabar valgoma vis mažiau, tad ir ant stalo jos pakanka trijų rūšių. Dabar labai madingi vieno kąsnio duoniukai – jie atrodo labai estetiškai ir jų galima iškepti įvairių. Mūsų restoranėlis – šeimos, tad mes ir siūlome savo svečiams, draugams tai, kas brangiausia ir nuostabiausia. Jaukiai susėsti prie bendro stalo, pasimelsti už visus šeimos narius. Ragauti močiučių ir promočiučių patiekalus, primenančius vaikystę. Pajusti tą nepakartojamą skonį ir kvapą, kuris iš ten tarsi ir atkeliauja stebuklingą Kūčių vakarą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų