Šventiniai namai: natūralumas ar neonas?

Daugelio namai, ko gero, jau papuošti. O tiems, kurie puoš šį savaitgalį, gal pravers patarimai, kuriuos parengėme pagal madingas šventinio dekoravimo tendencijas.

Deja, jos prieštaringos. Pasaulyje sparčiai plinta judėjimas "Kalėdos be plastiko ir atliekų", tačiau dalis dizainerių ir dekoracijų gamintojų šios šventės neįsivaizduoja be blizgučių ir žaižaruojančių lempučių. Ką rinktis?

Drąsios ir neįprastos idėjos

Didžiausia šio sezono naujiena – vaivorykštę primenanti Kalėdų eglutė. Ją rekomenduojama puošti vien tik burbulais, skirtingų pereinančių atspalvių, visų vaivorykštės spalvų. Galima įsigyti didžiulius jų rinkinius. Ypač įspūdingai atrodo vienodo dydžio burbulais labai tankiai apkabinėtas medelis. Prie jo derinamos kitos vaivorykštinės interjero dekoracijos.

Visas spalvų spektras vienoje vietoje – drąsi ir neįprasta idėja, įkvėpta socialinės medijos platformų, tokių kaip "Instagram" bei "Pinterest" ir jų ryškiaspalvių ženklų. Nebūtina aklai kopijuoti, galima tiesiog pasisemti įkvėpimo ir namuose įgyvendinti savo spalvų eksperimentą. Fantaziją pažadinti padės rekordinė net 60 atspalvių skirtingos apdailos – matinių ir žvilgančių – burbulų kolekcija.

Netradicinės retos spalvos

Net santūrieji skandinavai šiemet renkasi ne vien pastelines, gamtines, žemės spalvas ar klasikines raudoną, baltą. Populiari tema – brangakmeniai. Safyras, smaragdas, rubinas, ametistas, topazas žavi sodriais, gaivališkais tonais, spinduliuoja prabangą, eleganciją, o kartu kuria jaukią ir šiltą atmosferą. Prie jų derinama rausva, sendinto aukso ar sidabro paletė, slopinanti brangiųjų akmenų šėlsmą.

Dar viena šio sezono kryptis – netradicinės spalvos, o ypač rožinė, tačiau labai subtili – gelsvai ar pilkšvai rausva, taip pat rausvojo aukso, šampano. Šie romantiški atspalviai atrodo ypač įspūdingai poruojami su metalais. Madinga naudoti tik vieną iš šių spalvų tiek puošiant eglutę, tiek dekoruojant namų interjerą. Skirtingos išraiškingos formos, tekstūros padeda išvengti monotonijos.

Kita kalėdiniam dekoravimui retai naudojama spalva – gintaro, pereinanti į riešutmedžio, kitaip tariant gelsvai rusva paletė šiemet taip pat ant bangos. Ji labai gamtiška, tarsi atkeliavusi iš parko ar miško, kuria minkštumo ir švelnumo įspūdį, dvelkia ramybe, padeda atsipalaiduoti. Ją papildo grybų, paukščių, žvėrelių, kankorėžių, gilių formų dekoracijos, kailio, plunksnų detalės.

Įkvėpimo šaltinis – kaimas

Daugelis kalėdinių papuošimų kolekcijų kūrėjų šiemet įkvėpimo sėmėsi iš kaimiško gyvenimo. Net amerikietiškuose interjero leidiniuose galima pamatyti ne vienus šiaurietiškai santūriai, paprastai, naudojant natūralias medžiagas, rankų darbo ir aplinkai draugiškas dekoracijas papuoštus namus. Dažnai su prierašu – Kalėdos be plastiko.

Tai ne vien populiarus šūkis, prabangą ir blizgesį mėgstantiems praktiškiems JAV gyventojams netgi siūloma įsigyti ir pasipuošti ne plastikinę, o medinę eglutę, kuri šiauriečiams jokia naujiena. Beje, medinėmis eglutėmis, impregnuotomis natūraliu vašku, šiemet prekiaujama ir Lietuvoje. Metro aukščio nesiekiantis medinis medelis – puiki gyvojo alternatyva. Medinę eglutę siūloma puošti popieriniais, keraminiais, veltiniais žaisliukais ir girliandomis. Apačioje patiesti kailį. Papildomos spalvos – balta, tamsiai raudona, mėlyna, juoda, formos – kankorėžiai, snaigės, varpeliai, žvaigždutės.

Sušildykite širdimi

Vis daugiau žmonių stengiasi keisti savo kasdienius įpročius ir mažinti vartojimą. Tai atsispindi ir šventinės puošybos tendencijose. Rankų darbo dekoracijos iš gamtinės medžiagos ar kartą jau naudotų daiktų beveik baigia nukonkuruoti pirktines.

Miško dovanas galima papildyti kitomis natūraliomis medžiagomis ir priemonėmis – džiovintais apelsinų griežinėliais, cinamono lazdelėmis, anyžių žvaigždėmis. Prie jų dera ir popierinės dekoracijos. Nesudėtinga iš balto popieriaus prikarpyti snaigių, angeliukų, paukščių. Arba išlankstyti žvaigždžių ir surišti girliandą. Jeigu tam panaudosite seną natų ar nebereikalingų žurnalų, knygų popierių, bus dar originaliau.

Veltinis taip pat tinka į kompaniją. Iš kur jo gauti? Peržiūrėkite spintas ir, ko gero, aptiksite seną skrybėlę. Jei pasigendate spalvų, galima virveles, kaspinėlius ar popierių nudažyti augaliniais dažais, pavyzdžiui, ciberžolė suteiks sodrų geltonį, o erškėtuogių arbata – šiltą purpurinį atspalvį. Populiaru gaminant šventines dekoracijas ar pakuojant dovanas vietoje spygliuočių šakelių naudoti kvapnias eukalipto šakeles ar prieskonines žoleles: rozmarinus, šalavijus, čiobrelius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių