Pereiti į pagrindinį turinį

Tortų dizaino madas diktuoja prancūzai

2013-04-24 06:30
Tortų dizaino madas diktuoja prancūzai
Tortų dizaino madas diktuoja prancūzai / Sedujos nuotr.

Ar gardus kąsnelis papuls į skrandį lemia ne vien deserto skonis. Tortų dizaineriai neatsitiktinai neriasi iš kailio: tik tai, ką akys pamato, gali sugundyti paragauti saldumyno arba atvirkščiai.

Pasaulyje egzistuoja ne tik tortų dizainas, bet ir jų dizaineriai. Viena žymiausia tortų dizainerių – amerikietė Sylvia Weinstock, sukūrusi karališkąjį tortą, nustebinanti besituokiančius ir kitas progas švenčiančius turtuolius. Mat jos kūrinys, kuris galiausiai suvalgomas, gali kainuoti 60 tūkst. JAV dolerių (daugiau kaip 150 tūkst. litų). Tiesa, kartais tortai atrodo taip, kad gali kilti abejonių, ar jie apskritai yra valgomi.

„Tortų išvaizdos mados egzistuoja jau daugelį metų. Šiuo metu – minimalizmo ir natūralizmo era. Tortų madas, kaip ir drabužių, diktuoja prancūzai, tačiau mes, lietuviai, stengiamės nuo jų neatsilikti“, – pasakojo bendrovės „Seduja“ savininkė Lolita Vaitulevičienė.

Jos įmonė pradėjo gaminti kubo formos tortus. L.Vaitulevičienė įsitikinusi, kad estetinis vaizdas turi įtakos ir skoniui.

„Šiuolaikinės visuomenės pirkėjai viską valgo akimis, o jei dar ir torto skonis geras, superefektas garantuotas. Todėl manau, kad kubo forma suteikia ypač gerą įspūdį“, – teigė pašnekovė. Jos įsitikinimu, šis tortas gali būti skanesnis, nes yra aukštas, todėl sudarytas iš daug sluoksnių, juos galima derinti vieną su kitu.

Įprastą tortą sudaro maždaug 3–4 sluoksniai, o kubo formos tortą gali sudaryti net 10–12 sluoksnių, priklausomai nuo receptūros. Kubo formos tortą, pasak L.Vaitulevičienės, gali iškepti ne kiekviena šeimininkė. Tokiam tortui reikalinga speciali kepimo forma ir puikūs konditerio įgūdžiai.

„Gamintojų rankos turi įgusti teisingai sudėlioti biskvitus ir pertepimo masę į formas. Tortui išimti iš formos taip pat reikia įgūdžių. Pagrindinis šio torto iššūkis jį gaminant, transportuojant ir pateikiant yra išsaugoti formą. Įprastos formos tortai, kurie žemesni, labiau atlaidūs mūsų klaidoms“, – palygino tortų žinovė.

L.Vaitulevičienės įsitikinimu, tortus gali valgyti visi, tačiau besirūpinantieji savo figūra turėtų galvoti apie torto kiekį. „Jei organizmui trūksta angliavandenių, saldumynai yra būtini. Negalima manyti, kad viskas yra skaičiuojama tik kalorijomis, reikalingas ir malonumas, kurį suteikia ypatingas skonis. Tad mažas gabalėlis skanaus torto, manau, niekada nepakenks, o tik pradžiugins mus“, – tvirtino „Sedujos“ savininkė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų