Pereiti į pagrindinį turinį

Trimatės technologijos kraustosi į būstus

2010-03-15 09:30
Iliuzija: trimatės technologijos žiūrovui suteikia pojūtį, tarsi jis pats dalyvautų veiksme.
Iliuzija: trimatės technologijos žiūrovui suteikia pojūtį, tarsi jis pats dalyvautų veiksme. / "Avitelos prekybos" nuotr.

Tai, kas dar vakar atrodė mažai įtikėtina, šiandien jau tampa realybe – garsiausi televizorių gamintojai žada, kad neilgai trukus trimačiu vaizdu galėsime mėgautis ne tik kino teatre, bet ir patogiai įsitaisę savo namuose.

Nesnaudžia ir televizijos

Kompanijos "Sony", "Panasonic" bei "Samsung" pirmuosius 3D technologijų modelius rinkai pateikti planuoja jau šį pavasarį, jų konkurentai taip pat paskelbė, jog nesėdi sudėję rankų ir kuria panašius produktus.

Specialistų teigimu, trijų dimensijų vaizdas televizoriaus ekrane taps tikra technologijų revoliucija. Tačiau kad tokie aparatai taptų kasdiene gyvenimo dalimi, turės praeiti ne vieneri metai.

Bendrovės "Avitelos prekyba" garso ir vaizdo produktų vadybininkas Ignas Pusvaškis teigė, jog, viena vertus, naujosios kartos 3D televizoriai bus nepigus malonumas.

Kaip sparčiai populiarės šios technologijos, priklausys ir nuo televizijos transliuotojų, ar jie suskubs pateikti programą 3D formatu.

"Anglijoje kai kurie TV kanalai jau pasiryžę rodyti trimates televizijos laidas, filmus, sporto varžybas. Galbūt ilgainiui šis procesas pajudės ir Lietuvoje, nes turime nemažai komercinių transliuotojų, kurie siūlydami naujas technologijas taip norės suteikti pridėtinės vertės savo paslaugoms", – svarstė I.Pusvaškis.

Žiūrovai taps akiniuoti

Specialisto teigimu, populiariai aiškinant, 3D technologijos esmė – suteikti žiūrovui pojūtį, tarsi jis pats dalyvautų veiksme.

"Jei palygintume su muzika – dabar mūsų matomas standartinis, vadinamasis 2D vaizdas nuo 3D skiriasi kaip mono– nuo stereo–", – sugretino pašnekovas.

3D technologija remiasi principu, jog atskyrus vaizdus, kurie matomi skirtingomis akimis, žmogaus smegenys juos sujungia ir taip sukuria erdvės – trečiosios dimensijos iliuziją. Tam reikia ne tik specialaus televizoriaus, bet ir akinių.

"Daugeliui geriausiai žinomos technologijos – paprasti akiniai su skirtingų spalvų stiklais, kurie leisdavo filtruoti vienai ir kitai akiai skirtą vaizdą. Tačiau šios technologijos minusas – kad vaizdo kokybė nėra labai gera, o spalvos ne tokios natūralios ir ryškios, kaip turėtų būti", – aiškino specialistas.

Pasak I.Pusvaškio, 3D televizoriams žiūrėti daugelis gamintojų pasitelks vadinamąją aktyvių akinių technologiją. Du vaizdai, vienas kurių skirtas dešinei, o kitas – kairei akiai, greitai kaitaliosis televizoriaus ekrane. Naudojant lęšių užsklandas, 3D akiniai keis ir žiūrovo regėjimą nuo vienos akies į kitą tuo pačiu dažniu.

Išore nesiskirs nuo pirmtakų

Televizorius ir akiniai "bendraus" bevieliu ryšiu – specialus sinchronizatorius jiems perduos informaciją, kuriuo metu kurią akį reikia uždengti.

"Patys akiniai bus kompaktiški ir mažai kuo skirsis nuo mums įprastų saulės akinių. Jie veiks su baterijomis, tačiau bus siūlomi ir pakraunami. Kiek man žinoma, pagrindinės kompanijos, kurios inicijuoja 3D televizorių gamybą, komplektacijoje siūlys po 2 poras akinių. Tačiau pigesniems modeliams juos teks įsigyti atskirai", – aiškino I.Pusvaškis.

Pašnekovas nesiėmė konkretizuoti, kiek kainuos naujosios kartos televizoriai, esą tai priklausys nuo ekrano įstrižainės ilgio, kitų parametrų. I.Pusvaškio manymu, 3D akiniai turėtų atsieiti apie 100 eurų.

Specialisto teigimu, naujosios kartos 3D televizoriai fiziškai iš esmės nesiskirs nuo šiandien naudojamų savo pirmtakų, išskyrus techninius standartus.

"Šiuo metu gamintojai rinkai geriausiu atveju gali pasiūlyti po vieną modelį, gebantį rodyti 200 kadrų per sekundę. Naujieji televizoriai turės sugebėti ne tik atvaizduoti, bet ir priimti 200 hercų signalą. Taigi duomenų apdorojimo grandinės bus kitokios, gerokai galingesnės", – teigė pašnekovas.

2D galės transformuoti į 3D

Ne vienam gali kilti klausimas, kokia prasmė pirkti brangų produktą, kol televizijos kol kas nepasirengusios pateikti savo programų 3D formatu, o nuomos punktuose dar ilgai nebus galimybių rasti trimačio vaizdo filmų.

"Pirmiausia, kai kurie televizoriai gebės 2D signalą transformuoti į 3D. Tai bus atliekama dirbtinai, paties televizoriaus procesoriaus galia. Tad vaizdo kokybė nebus tokia, kokia turėtų būti, – pripažino I.Pusvaškis. – Iš esmės patį 3D turinį Lietuvos vartotojai galės gauti per specialų "Blu-ray" įrenginį, kuris galės sėkmingai perduoti tinkamą signalą televizoriui. Šie įrenginiai rinkoje turėtų pasirodyti kartu su trimačio vaizdo televizijos imtuvais."

Pašnekovas pridūrė, jog televizorių gamintojas "Sony", itin stipriai besiruošiantis 3D startui, rinkai pristatys visą "Sony 3D pasaulį".

"Kompanija vienu metu išleis 3D televizorius, "Blu-ray" grotuvus, po programinės įrangos atnaujinimo galimybę atkurti 3D turinį turės ir "Sony" žaidimų kompiuteris "Playstation 3". Taip pat kompanija rūpinasi, kad rinkoje netrūktų 3D technologijų televizoriams skirtų vaidybinių juostų, animacinių filmukų, koncertų, kurie taipogi filmuojami specialiomis "Sony" 3D kameromis", – pasakojo "Avitelos prekybos" atstovas.

Pašnekovas patikino, kad dar tik planuojamais gaminti 3D technologijų televizoriais jau domisi pavieniai pirkėjai.

"Žmonės net teiraujasi dėl konkrečių modelių – pažangiomis technologijomis besidomintys vartotojai apie tai gali rasti nemažai informacijos internete, galbūt turi galimybių dalyvauti ir specializuotose parodose", – kalbėjo I.Pusvaškis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų