Tvarka šaldytuve: kaip laikyti produktus, kad šie ilgiau išliktų švieži?

  • Teksto dydis:

Kai išalkstame, visai neturime noro švaistyti laiko maisto paieškai – atverti šaldytuvo duris ir chaotiškai skenuoti jame esantį turinį. Visi trokštame vos pravėrus šaldytuvo dureles rasti tą produktą, kurio ieškome. Kaip namuose, taip ir šaldytuve turi vyrauti tvarka. Kaip tinkamai išdėstyti maisto produktus šaldytuve, kad šie išliktų švieži ir skanūs ilgiau?

Maisto tinklaraštininkė, maisto stilistė, fotografė ir receptų knygos autorė Kristina Pišniukaitė teigia, kad yra stipriai nusistačiusi prieš maisto švaistymą, todėl yra atradusi įvairių būdų, kaip ilgiau išsaugoti maisto produktų šviežumą.

1 žingsnis – viršutinės lentynos

Viršutinėse lentynose vyrauja žymiai aukštesnė temperatūra, nei žemesnėse. Vienas iš esminių restoranų verslo patarimų – viršutinėse lentynose laikyti jau vartojimui paruoštus produktus – gėrimus, paruoštus patiekalus, kaip tortilijas, humusą ir pan.

2 žingsnis – žemesnės lentynos

„Žemesnės lentynos skirtos neapdorotai mėsai, žuviai, kiaušiniams, jūros gėrybėms ar pieno produktams laikyti,“ – sako tinklaraštininkė Kristina. Norint užkirsti kelią šviežios mėsos bakterijų plitimui, naudinga ją laikyti atskirai nuo kitų produktų šaldytuve. Mėsą laikykite originaliame įpakavime bei nepamirškite reguliariai išvalyti minėtą šaldytuvo dalį.

Patarimas: neužpildykite šaldytuvo pilnai. Jame turėtų būti vietos oro cirkuliacijai, kad produktai nesugestų.

3 žingsnis – šaldytuvo stalčiai

Pagrindinė šaldytuvo stalčių paskirtis – išlaikyti vaisių ir daržovių drėgmę, kuri išlaiko jų sultingą skonį, tačiau būtina žinoti, kad vaisių ir daržovių geriau nelaikyti viename stalčiuje. Kodėl? Daugelis vaisių – obuoliai, persikai, slyvos, kriaušės – išskiria cheminį elementą, kuris prisideda prie nokimo proceso. Deja, jis gali iššaukti ir kitų produktų nokimą bei taip sugadinti ką tik šviežiomis buvusias daržoves.

4 žingsnis – nepamirškite durelių

Durelės yra šilčiausia šaldytuvo dalis, tad čia geriausia laikyti lengvai nesugendančius produktus – prieskonius, sultis ar kitus temperatūrų pokyčiams nejautrius produktus. Kiaušiniai ir pienas – ganėtinai greitai gendantys produktai, tad jie čia neturėtų būti laikomi, nors dažniausiai būtent šiuos produktus ir galima rasti šaldytuvo durelėse. Prisiminkite – net prieskoniai turi galiojimo datą.

5 žingsnis – šaldiklis

Šaldytoms daržovėms, vaisiams, mėsai ir kitiems šaldytiems produktams geriausia vieta – šaldiklis. Čia galima laikyti tortilijų padažą, netgi užšaldyti kiaušinius, duoną ir  juos laikyti iki trijų mėnesių. Visi maisto produktai turi būti sandariai supakuoti ne tik dėl šviežumo, bet ir šaldiklio mažesnio elektros suvartojimo. Nepamirškite, kad šaldiklyje produktus geriausia laikyti plastikinėje pakuotėje.

„Tinkamomis sąlygomis dauguma paruoštų produktų mus gali džiuginti net keletą dienų nuo gamybos. Galiausiai, norint nešvaistyti maisto reikėtų susidraugauti su šaldymu. Šaldyti galima labai daug ką, pradedant vaisiais ar duona, baigiant jau paruoštais patiekalais. Jei kurį laiką šaldytuve laikėte produktą, pavyzdžiui, vištieną, bet matote, kad nespėsite jos suvartoti, įsitikinkite, kad produktas dar tinkamas vartojimui – nepakitusi jo spalva, kvapas – ir užšaldykite, kad galėtumėte juo mėgautis vėliau“, – savo įžvalgomis tinklaštininkė.

Įdomu!

Be abejonės, kad kai kuriems produktams nelemta būti šaldytuve. Pomidorai šaldytuve suminkštėja ir praranda savo aromatą – laikykite juos kambario temperatūroje. „Labai svarbu pasidomėti, kaip tinkamai laikyti produktus, pavyzdžiui, žolelės išsilaiko gerokai ilgiau, jei jas pamerksite į vandenį, o ne laikysite maišelyje. Tam tikrus vaisius patariama laikyti kambario temperatūroje, kol sunoksta, o tuomet jau perkelti į šaldytuvą. Tai avokadai, kaulavaisiai, kiviai, mangai, melionai, kriaušės. Tuo tarpu šaldytuve visada laikau šviežias uogas (braškes, šilauoges), smidrus, brokolius, kopūstus, morkas, salotas, žoleles. Taip pat ir obuoliai, laikomi šaldytuve, išlieka tvirti ženkliai ilgiau,“ – sako tinklaraštininkė. Svogūnus, česnaką, moliūgus ir bulves geriau laikykite tamsioje ir sausoje vietoje – puikiai tiks jūsų rečiausiai darinėjama virtuvės spintelė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonė

Jonė portretas
Nereikia produktų prisipirkti per daug ,nes nežinosi ką turi ir pasens,paskiau reikės išmesti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose
    Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose

    Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Nebūtina turėti viso sodo ar daržo – įskiepyti meilę šviežioms gėrybėms g...

    1
  • Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika
    Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika

    Remiantis kasmečio tyrimo apie gyvenimą namuose duomenimis, 28 proc. Lietuvos gyventojų namai nuteikia siekti sėkmės gyvenime. Todėl labai svarbu suprasti, kaip galime pagerinti savo namų aplinką, kad juose jaustumės lyg šventovėje, teikianči...

    1
  • Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?
    Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?

    Tyrimai ir tendencijos rodo – erdvės, kuriose gyvename, mažėja. Nepaisant to, daugeliui reikalinga patogi, estetiška, funkcionali ir talpi virtuvė. Nesvarbu, gyvenate mažame bute ar maisto gaminimu norite mėgautis nedideliame užmiesčio sod...

    2
  • Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą
    Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą

    Šiuolaikiniai statybų ir aplinkos tvarkymo sektoriaus dalyviai vis dažniau atsigręžia į praeitį, ieškodami natūralumo ir organikos. Natūralios statybos atgimimą neabejotinai paskatino ES žaliasis kursas. Pastatų statyba, jų ir juos su...

    2
  • Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
    Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys

    Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...

  • Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
    Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai

    Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...

  • Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
    Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?

    Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...

  • Valgomojo baldai: mados ir tendencijos
    Valgomojo baldai: mados ir tendencijos

    Valgomojo baldus reikia rinktis itin atsakingai – juk tai šeimos susibūrimo vieta, čia priimame svečius, švenčiame šventes. Anot interjero dizainerės, valgomojo baldai taip pat turi savo madas ir tendencijas, kuriomis vadovaujan...

  • Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai
    Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai

    Žiedūnė Aleknaitė save vadina apvalių formų mėgėja. Kėdainių krašte ant šlaito, tiesiai priešais Nevėžio upę, ji pasistatė kupolo formos namą, kuriame įsirengė kūrybines dirbtuves. Viduryje kupolo stovi apvalus stalas, an...

    12
  • Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams
    Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams

    Jau šį savaitgalį – balandžio 5–7 dienomis – visus svajojančius atsinaujinti ar statančius savo namus, norinčius pagyvinti namų interjerą, susikurti jaukias ir patogias lauko erdves ar ieškančius modernių ir stilingų ...

    6
Daugiau straipsnių