Virtuvės įrankiai: kaip teisingai pasirinkti ir prižiūrėti?

  • Teksto dydis:

Mėgstantiems šeimininkauti virtuvėje ir neabejingiems kulinariniams atradimams svarbūs keli dalykai – šviežias maistas, įgūdžiai ir geri virtuvės įrankiai. Maisto ekspertai sako, kad nuo pastarųjų gali priklausyti patiekalų skonis, o renkantis prietaisus svarbiausia – kokybė ir lengvas pritaikymas. Juk net įmantri ir išskirtinė pjaustymo lenta gali būti nepatogi ir niekaip neras vietos virtuvėje, o tai galiausiai apkartins ir gaminimo džiaugsmą.

Prieš perkant – vienas klausimas

Sakoma, renkantis daiktus, pagerinančius mūsų buitį, verčiau nedaryti kompromisų. Nuo to, kokią keptuvę įsigysime, priklausys, ar valgysime sultingą ir skonio nepraradusį, ar svilėsiu dvelkiantį maistą. Ketinantiems virtuvėje apgyvendinti keletą naujų prietaisų, prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pataria užduoti sau klausimą: ką mėgstu valgyti?

„Kokybiški virtuviniai įrankiai suteikia komforto jausmą ir net gali padėti tapti geresniu šefu – gaminti greičiau, tiksliau, sklandžiau. Tam, kad įsigytumėte reikalingiausius, prisiminkite, ką dažniausiai veikiate virtuvėje. Pavyzdžiui, ar mėgstate kepti kepinius? Jei taip, patogus plakiklis, nelimpantis silikoninis tešlos minkymo kilimėlis, sijojimo sietelis ar produktų matavimo indas yra jūsų būtinoji artilerija“, – teigia V. Juodkazienė.

Tačiau galbūt duoną ir pyragus perkate prekybos centre, o laiką virtuvėje praleidžiate gamindami mėsos patiekalus ar pjaustydami salotas? Tada tarp pagrindinių pagalbininkų – patvari pjaustymo lenta, aštrus peilis, patogus dubuo ir šaukštas maišyti. Šiuolaikiškus ir patvarius virtuvės įrankius kuriančios britų įmonės „Joseph & Joseph“ įsitikinimu, svarbiausia, kad įrankiai taupytų laiką ir būtų geros kokybės.

„Kompaniją įkūrę broliai Ričardas ir Antonijus Džozefai taip pat priduria, jog šiais laikais svarbu, kad įrankiai būtų kuo paprasčiau naudojami ir laikomi. Pavyzdžiui, vietoje įprastų hermetinių maisto laikymo indelių šiandien gaminami tokie, kurie tinka dėti ir į šaldytuvą, ir į mikrobangų krosnelę, ir į indaplovę. O rankinė tarka nebėra tas įrankis, kuriuo bijome nusitarkuoti rankas, nes gaminama su pirštų apsaugomis“, – naujoves vardija V. Juodkazienė, pridurdama, jog nuo šiol šie virtuvės įrankiai už specialią kainą prieinami ir visiems IKI parduotuvių pirkėjams.

Šefų patarimai, kaip prižiūrėti įrankius

Naudoti gero dizaino kokybiškus virtuvinius įrankius – maloni maisto gamybos dalis. Kiek mažiau entuziazmo kelia įrankių priežiūra, bet ji taip pat svarbi, nes leis ilgiau džiaugtis įsigytais pirkiniais. Kad priežiūra būtų lengvesnė, prisiminkite kelis naudingus šefų patarimus. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad medinius įrankius – šaukštus, dubenis – reikia plauti rankomis, nes indaplovė medieną gadina. Pjaustymo lentelėms reikia gilesnio valymo, todėl prieš plaunant galite jas nušveisti druska.

„Peilius geriau plaukite rankomis, naudokite valymo priemonę ir karštą vandenį. Nerūdijančio plieno peiliai gali išdžiūti patys, tačiau, jei lydinyje didelis kiekis anglies, nusausinkite iškart po plovimo, kad nerūdytų“, – sako V. Juodkazienė.

Dar vienas maisto ekspertės patarimas – plastikinius įrankius, pavyzdžiui, šaukštus, menteles, indus maistui laikyti valykite ne metaliniu šveistuku, o švelnesnio paviršiaus kempine, nes šiurkštūs paviršiai ilgainiui subraižo plastiką. Kai kurie maisto produktai, ypač turintys rūgščių, kaip antai citrusiniai vaisiai, gali nudažyti plastikinius įrankius.

Ar įrankiai lemia maisto skonį?

Ar maisto skonis – sūrumas, saldumas arba rūgštumas – gali priklausyti nuo to, kokius stalo įrankius pasirinksime? Oksfordo universiteto mokslininkai Vanessa Harar ir Charlesas Spence įrodė, kad tai tikrai turi reikšmę. Tyrėjai pastebėjo, kad maistas, valgomas iš didelio ir sunkaus šaukšto, mums atrodo saldesnis, o kai pasirenkame lengvesnius stalo įrankius, atrodo, kad valgome tirštesnį maistą, jis mums netgi brangesnis.

„Nebuvo įrodyta, kad patiekalų skonis priklauso ir nuo tokių įrankių kaip pjaustymo lentelė ar peilis, bet esu įsitikinusi, kad tai lemia daug. Ne veltui česnaką patariama smulkinti ne peiliu, bet specialia trintuve. O mėsai ir daržovėms pjaustyti geriau naudoti skirtingas lenteles. Visa tai – norint išgauti geresnę maisto tekstūrą, atskleisti kvapą ir, žinoma, išryškinti skonį“, – pabrėžia V. Juodkazienė.

Tad kiek pjaustymo lentelių ar peilių reikia turėti virtuvėje, kad gaminimas eitųsi lyg per sviestą? Anot IKI maisto ekspertės, geriau mažiau, bet kokybiški įrankiai. Įvertinkite savo patirtį. Jei esate virtuvės naujokas, kol kas tikrai išsiversite su kokybišku peiliu, pjaustymo lentele, mentele ir keptuve. Patirčiai augant, įrankių kraitį galėsite pildyti. Eksperimentuojant su maistu ne tik praverčia, bet ir maloniau turėti keletą skirtingos formos kepimo indų ar pjaustyti mėsą bei smulkinti daržoves specialiai tam skirtais peiliais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Kaip protingai išsirinkti baldus?
    Kaip protingai išsirinkti baldus?

    Išsirinkti pagrindinį interjero stilių savo namams yra labai svarbi užduotis ir pirmas žingsnis, kurio vertėtų imtis prieš perkant konkretaus tipo baldus. Juk šis sprendimas priimamas keleriems metams ir pirmas dalykas, į kurį sąm...

  • Stilinguose namuose atgimė praeities žavesys
    Stilinguose namuose atgimė praeities žavesys

    Pasakojimą apie nedidelio dviejų kambarių buto interjerą vertėtų pradėti nuo pastato, kuriame jis yra, architektūros. Būtent ji lėmė klasikinio stiliaus pasirinkimą. Klasika šiame jaukiame būste sužiba netikėtais atspalviais ir tiesiogine...

  • Nauji interjero vėjai iš Londono
    Nauji interjero vėjai iš Londono

    Kasmetėje tarptautinėje Londono baldų, interjero ir dizaino parodoje "100 proc. design" gamintojai ir kūrėjai iš viso pasaulio pristatė karščiausias šios srities naujienas, madingiausias tendencijas, inovatyvias technologi...

    2
  • Moliūgai interjere – rudens saulėtos šypsenos
    Moliūgai interjere – rudens saulėtos šypsenos

    Skirtingos spalvos, formos, įvairūs dydžiai – gausi moliūgų giminė įkvepia ne tik kulinariniams eksperimentams, bet ir nuotaikingų namų puošmenų kūrybai. ...

    1
  • Prasmingos nenaudojamo džinso istorijos: nuo minkštos pagalvės iki sėdmaišio
    Prasmingos nenaudojamo džinso istorijos: nuo minkštos pagalvės iki sėdmaišio

    Pirkinių krepšys, liemenė, prijuostė, padėkliukai, minkšta pagalvė – visa tai sukurta iš populiaraus, bet jau nenaudojamo džinso. Antrinio dizaino kūryba susidomėjusi vilnietė Milda Paukštė įsitikinusi, kad galima g...

    5
  • V. Karmalavičienė: namai – žmogaus vidinio pasaulio atspindys
    V. Karmalavičienė: namai – žmogaus vidinio pasaulio atspindys

    "Namai – žmogaus vidinio pasaulio atspindys", – įsitikinusi M.K.Čiurlionio dailės muziejaus meno bibliotekos vedėja Violeta Karmalavičienė. Jos nedideliame bute esantys daiktai pasakoja šeimos istoriją ir liudija čia gyven...

    9
  • Neonas: siurrealus vaivorykštės spalvų pasaulis
    Neonas: siurrealus vaivorykštės spalvų pasaulis

    Interjero dekoravimo neoninėmis šviesomis ir spalvomis tendencija įsitvirtinusi jau kelerius metus ir susižavėjimas ja vis dar nenuslūgsta. Tokie ryškūs, kad beveik skauda akis, rožiniai, žydri, žali, geltoni, violetiniai, oranžiniai pl...

  • Ryškūs akcentai – suomiško interjero prieskoniai
    Ryškūs akcentai – suomiško interjero prieskoniai

    Suomiškas stilius – jaukumo ir paprastumo pusiausvyra. Jį renkasi ilgalaikių ir harmoningų interjero sprendimų ieškantys žmonės. Namų idėjų centro NIC dizaineriai pataria, kad, kilus norui tokius namus atnaujinti, užtenka pakeisti...

  • Medžio muzika interjere niekada neatsibosta
    Medžio muzika interjere niekada neatsibosta

    Natūralus medis visais laikais buvo vertinamas ir mėgstamas. Labiausiai dėl savo unikalaus grožio, šilumos ir jaukumo, kurį skleidžia. ...

  • Penthauzo interjeras užburia: jautiesi tarsi skristum virš miesto stogų
    Penthauzo interjeras užburia: jautiesi tarsi skristum virš miesto stogų

    Paskutiniame vieno sostinės senamiesčio daugiabučio aukšte esantis būstas užburia begaliniu erdvės, kurioje jautiesi laisvas, nevaržomas, pakylėtas pojūčiu. Tavo kaimynai – tik debesys, paukščiai, stogai ir nepakartojamas vaizdas...

    2
Daugiau straipsnių