2022-ųjų „Oskarų“ teikimo ceremonija bus daug kuklesnė nei įprasta

Kovojant su smunkančiais žiūrimumo reitingais, kitą mėnesį vyksianti 94-oji „Oskarų“ įteikimo ceremonija bus gerokai kuklesnė nei įprasta, o aštuonios statulėlės bus įteiktos dar prieš prasidedant televizijos transliacijai, antradienį pranešė organizatoriai.

JAV Kino meno ir mokslo akademijos nariams išsiųstame laiške įstaigos rektorius Davidas Rubinas (Deividas Rubinas) nurodė, kad apdovanojimai už filmo montažą, scenografiją, garsą, grimą ir šukuoseną, muziką, taip pat trys apdovanojimai už trumpametražius filmus (dokumentinį, vaidybinį ir animacinį) bus įteikti kovo 27 dieną dar prieš prasidedant ceremonijos tiesioginei transliacijai per televiziją ABC.

Šįkart renginys bus transliuojamas ne nuo pačios pradžios: ceremonija prasidės likus valandai iki transliacijos. Ištraukos iš pirmųjų aštuonių nugalėtojų pristatymo ir kalbų vaizdo įrašų bus sumontuotos ir parodytos per trijų valandų tiesioginę transliaciją. Vis tik D. Rubinas pabrėžė, kad kiekvienam nugalėtojui vis tiek bus suteikta „Oskaro akimirka“.

Pasak rektoriaus, tokie pakeitimai būtini norint, kad „Oskarų“ apdovanojimai liktų aktualūs ir ateityje.

„Spręsdami, kaip reikėtų prodiusuoti „Oskarus“, pripažinome, kad tai yra tiesioginio eterio formato televizijos šou – taigi, turime teikti pirmenybę televizijos auditorijai, kad padidintume žiūrovų įsitraukimą ir išlaikytume šou gyvybingą, judrų ir aktualų“, – parašė D. Rubinas.

„Visa tai jau kurį laiką yra svarbus diskusijų objektas. Tai darome nepamiršdami, kaip svarbu, kad mūsų nominantai pasidžiaugtų tik kartą gyvenime pasitaikančia patirtimi“, – pridūrė jis.

Apie galimybę iškirpti iš transliacijos kai kurias iš 23 „Oskarų“ kategorijų buvo diskutuojama jau ilgą laiką. Akademija dar 2019 metais planavo, kad keturios kategorijos – kinematografijos, montažo, grimo ir šukuosenų bei trumpametražio vaidybinio filmo – būtų rodomos sutrumpintame, iš anksto įrašytame segmente. Tačiau kilus pasipiktinimui dėl tokių planų, Akademija jų atsisakė likus vos kelioms dienoms iki šou.

Tačiau reitingai ir toliau smuko. Praėjusių metų laidos, kurios formatas buvo iš esmės pakeistas dėl COVID-19 pandemijos, auditorija susitraukė iki rekordiškai žemo lygio – 9,85 mln. žiūrovų. Palyginimui, 2018-aisiais ceremoniją žiūrėjo 29,6 mln. žmonių.

Tuomet išaugo spaudimas taikyti naujoves ne tik ilgametei „Oskarų“ ceremonijos transliavimo partnerei ABC, bet ir pačiai Akademijai – ilgą laiką pokyčiams besipriešinusiai kultūros institucijai.

Šiemet, po kelių ceremonijų be vedėjų, prodiuseriai kreipėsi į Amy Schumer (Eimi Šumer), Reginos Hall (Redžinos Hol) ir Wandos Sykes (Vandos Saiks) trijulę. Per Willo Packerio (Vilo Pakerio) prodisuojamą šou taip pat bus pasirinktas žiūrovų simpatijas pelnęs filmas, atsižvelgiant į gerbėjų balsavimą socialiniame tinkle „Twitter“.

Keičiant „Oskarų“ ceremoniją, kad ji mažiau atrodytų tarsi statulėlių įteikimas konvejeriu, renginys taps šiek tiek panašesnis į „Tony“ ir „Grammy“ apdovanojimų dalybas. Jų organizatoriai irgi sumažino per tiesioginę transliaciją įteikiamų prizų skaičių.

Tačiau tas sprendimas nesustabdė abiejų šių ceremonijų reitingų smukimo. Pernai tiek „Tony“, tiek „Grammy“ šou žiūrėjo rekordiškai mažai žmonių.

Kai kurie ekspertai mano, kad televizijoms jokiais pakeitimais nepavyks išlaikyti didžiules auditorijas labiau išsklaidytame, srautinių transliacijų pasaulyje.

D. Rubinas pažadėjo, kad atnaujinta transliacija bus „trumpesnė ir labiau jaudinanti“ dėl apdovanojimo kategorijų pakeitimų. Rektorius taip pat pažadėjo, kad vienas kontroversiškas praėjusių metų ceremonijos pakeitimas negrįš: šou vėl baigsis geriausio filmo apdovanojimu.


Šiame straipsnyje: Oskaraikino apdovanojimaikinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių