Pereiti į pagrindinį turinį

50-metį švenčiantis Montrė džiazo festivalis traukia ne tik džiazo gerbėjus

Sekmadienis – paskutinė žymiausio Europos džiazo festivalio Montrė mieste diena. Montrė džiazo festivalis šiemet švenčia 50-metį ir pasaulyje laikomas garsiausiu po Monrealio džiazo festivalio Kanadoje.

Montrė prie Ženevos ežero daugelio siejamas su džiazu. Per 50 metų festivalis nuolat keitė savo veidą ir koncepciją. Jis prasidėjo kaip trijų dienų išskirtinis džiazo koncertas viename Montrė kazino, į kurį buvo pakviesti patys geriausi to laikmečio džiazo atlikėjai: Milesas Davisas, Ella Fitzgerald ir kiti.

Metams bėgant festivalis transformavosi į pusę mėnesio trunkančią pasaulinės muzikos šventę. Programoje – ne tik koncertai, bet ir parodos, retrospektyviniai filmai, workšopai, vakarėliai su žinomais didžėjais laivuose ir traukiniuose. Muzikos spektras apima daugybę skirtingų stilių. Festivalyje ne vieną kartą yra koncertavę „Deep Purple“, „Led Zeppelin“, „Pink Floyd“, Frankas Zappa.

Šiais metais į festivalį atvyko Lietuvoje neseniai koncertavę „Muse“, islandų grupė „Sigur Ros“. Dažni festivalio svečiai ir, galima sakyti, senbuviai „ZZ Top“, „Deep Purple“, „Santana“, „Simply Red“. Kitų atlikėjų vardai taip pat gerai žinomi: Lana Del Rey, Jose Gonzalezas, Neilas Youngas, Grimes ir daugybė kitų elektronikos, eksperimentinės muzikos žinomų kūrėjų.

Visgi, kadangi festivalis vadinasi „džiazo“, iki šiol daug dėmesio skiriama būtent šiam muzikos žanrui. Iš viso prie Ženevos ežero per paskutines šias savaites buvo atvykę 230 tūkst. įvairių muzikos stilių gerbėjų. Miesto atmosferą, net ir ne festivalio metu, kuria muzika. Koncertuose muzikantai pasirodo eksperimentuodami ir maišydami skirtingus muzikos žanrus. Už laisvą miesto dvasią šių dienų jaunieji atlikėjai gali dėkoti būtent džiazui ir jo atlikėjams, kurie į Montrė atvežė muziką ir laisvę.

Jei galvojate, kad džiazo auksiniai amžiai jau praeityje ir jis nebėra pagrindiniuose plačiosios kultūros puslapiuose, tikrai klystate. Muzikos ekspertai kaip tik pastebi, kad džiazas šiuo metu žengia į renesanso amžių. Tai įrodo vienas paskutiniųjų amerikiečių hiphopo atlikėjo Kendricko Lamaro albumas „To Pimp a Butterfly“. Jame yra ne vienas kūrinys, kai K. Lamaro repuoja skambant džiazui. Kitas pavyzdys – Davido Bowie paskutinis prieš pat mirtį išleistas albumas, kuriam įrašyti jis sukvietė geriausius džiazo veteranus.

Pastaraisiais metais taip pat ne kartą popmuzikos žvaigždės kartu su džiazo legendomis atgaivino klasika tapusius kūrinius. Pavyzdžiui, Lady Gaga įrašė ne vieną dainą ir pasirodė daugelyje koncertų su Tony Benettu. Jis jau anksčiau yra įrašęs ir dainą kartu Amy Winehouse.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų