Pereiti į pagrindinį turinį

Absurdo komedijoje – apie tikrų vertybių praradimą

2012-05-02 15:26
Absurdo komedijoje – apie tikrų vertybių praradimą
Absurdo komedijoje – apie tikrų vertybių praradimą / Scanpix nuotr.

Kauno kamerinis teatras pristato premjerą – vienos dalies absurdo komediją „Plikagalvė dainininkė“ pagal populiaraus prancūzų dramaturgo Eugene Ionesko pjesę.

E.Ionesco (1909–1994) – absurdo teatro pradininkas, dažnai tituluojamas dar ir „tragiškuoju klounu“ ar „absurdo Šekspyru“. Nepaisant to, kad jo pjesės sulaužė visas psichologinio ir realistinio teatro taisykles, pats autorius jas laikė realiomis, kaip realus yra mūsų gyvenimo absurdas.

Pasakojama, kad parašyti „Plikagalvę dainininkę“ dramaturgą įkvėpė anglų kalbos pasikalbėjimų žodynėlis pradedantiesiems, kai jis sumanė išmokti angliškai. Užuot išmokęs kalbos, jis sužinojo vien tai, kas seniai buvo žinoma, – kad savaitė turi septynias dienas, lubos yra viršuje, o grindys apačioje. Iš ten atkeliavo ir pagrindiniai pjesės personažai – misteris ir misis Smitai, kurie preciziškai ir metodiškai, kalbos pradžiamoksliui būdingomis klišėmis prisistato žiūrovui. Ši kalbos mokymosi patirtis virto nuotaikingu dramaturgo žaidimu, iš banalių klišių sukūrusiu komiškas anarchijos formas ir gyvą paradoksų pasaulį.

„Plikagalvė dainininkė“ mus nukelia į tipišką anglišką aplinką – angliškame interjere angliški personažai ponai Smitai geria anglišką arbatą ir angliškai šnekučiuojasi apie anglišką kasdienybę. Tačiau čia nėra nei chronologiškai nuoseklaus veiksmo, nei įprastos logikos, nei aiškių personažų siekių, nei pačios plikagalvės dainininkės. Atrodo, kad E.Ionesko pasaulis išsikraustė iš proto ir prarado prasmę. Bet argi parodyti mūsų gyvenimo absurdą yra ne geriausias būdas su juo kovoti? E.Ionesko įnirtingai demaskuoja kvailumą, šiuolaikinę civilizacijos mechaniką, tikrų vertybių praradimą, bendravimo susvetimėjimą, izoliaciją, vienatvę, automatišką paklusnumą visuomenės normoms, degradaciją ir šiuolaikinio žmogaus egzistencijos beprasmybę. Jis moko mus pamatyti ir pajusti banalybę, nes tik ją suvokę galime judėti pirmyn ir sugrąžinti pasauliui jo gylį, o gyvenimui paslapties pojūtį.

„Kodėl žmonės tikisi, kad autorius turi atsakyti į klausimus? Aš formuluoju klausimus, todėl ir esu rašytojas. Jei atsakinėčiau, būčiau politikas“, – teigia E.Ionesko.

Spektaklio režisierius Stanislovas Rubinovas, dailininkas Sergejus Bocullo. Vaidina Kauno kamerinio teatro aktoriai Vytautas Gasiliūnas, Kristina Kazakevičiūtė, Gintautas Bejeris, Violeta Steponkutė, Simona Bladženauskaitė, Aleksandras Rubinovas, Alma Masiulionytė, Edita Niciūtė, Daiva Škelevaitė. Vienos dalies absurdo komedijos premjera „Plikagalvė dainininkė“ pagal E.Ionesko pjesę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų