Akis į akį su klonu (filmo „Dvynys“ apžvalga)

Beveik dvidešimt metų. Maždaug tiek vadinamajame produkcijos pragare buvo įstrigęs šis projektas. Nuo 1997 m., kai pirminis scenarijus atgulė ant Holivudo studijų stalų, keitėsi daug kas – režisieriai, pagrindinis aktorius, galiausiai scenarijus buvo perrašomas net šešis kartus! Tačiau pagaliau "Dvynys" (angl. "Gemini Man") pasiekė kino ekranus.

Antrasis aš

Henris Broganas (akt. Willas Smithas) yra profesionalus žudikas, dirbantis slaptai vyriausybinei organizacijai. Henris savo srityje laikomas geriausiu, tačiau amoralaus amato nuosėdos jį verčia mesti šį nedorą užsiėmimą ir išeiti į pensiją.

Vis dėlto ramiai išeiti nepavyks, kadangi vyriausybė nelinkusi palikti gyvų tų, kurie žino per daug jos paslapčių. Tad iš medžiotojo Henris netrunka pats tapti taikiniu. Keisčiausia, kad jį besivaikantis jaunasis žudikas atrodo taip iki skausmo pažįstamas.

Nieko nuostabaus – netrunka paaiškėti, kad Henris kovoja su... pačiu savimi. Ar, tiksliau, jaunesne savo versija.

Veidai ir vardai

Du dešimtmečiai – tikrai nemenkas laiko tarpas. Todėl nieko keisto, kad per tiek laiko "Dvynio" pagrindinis aktorius keitėsi ne vieną ir ne penkis kartus.

Su šiuo projekto pagrindiniu vaidmeniu buvo sieti tokie aktoriai kaip Harrisonas Fordas, Chrisas O‘Donnellas, Melas Gibsonas, Jonas Voightas, Nicolas Cage‘as, Bradas Pittas, Tomas Cruise‘as, Clintas Eastwoodas, Arnoldas Schwarzenegeris, Sylvesteris Stalone, Seanas Connery... Galiausiai "Dvynys" įgavo W.Smitho veidą.

Dėl tokio nespartaus šio filmo gimimo iš dalies kalta tiek pati šios juostos idėja, tiek technologija, būtina jai įgyvendinti. Nors jau seniai žinoma, kad kine, pasitelkus grimą ir specialiuosius efektus, įmanoma viskas, tačiau šįkart triukai, sėkmingai veikę ankstesniuose filmuose, netiko.

"Dvynį" režisavęs Angas Lee siekė, kad Henrio Brogano klonas atrodytų taip, lyg į ekraną būtų grįžęs jaunas W.Smithas. Pasitelkus ypatingą kompiuterinės grafikos technologiją tai pavyko.

Klonuoti W.Smithą

Filme "Dvynys" visų susišaudymų ir gaudynių fone keliamas bioetinis klonavimo klausimas. Tačiau šios juostos kūrėjai iš esmės tai ir padarė – klonavo W.Smithą.

Tiesa, tik jo kompiuterinę versiją. Jaunasis klonas ne tik atrodo kaip jaunas W.Smithas – jis yra W.Smithas, kuriam minėta kompiuterinė technologija padėjo nusimesti 25 metus. Šiek tiek keista, tačiau "Dvynio" kūrėjai tiki, kad tai gali tapti technologiniu proveržiu visoje kino industrijoje.

Kelionė aplink pasaulį

Kol "Dvynio" kūrėjai akivaizdžiai mėgavosi technologine naujove, šalia visų veiksmo žanro filmui būtinų "šaudo ir gaudo" tipo scenų kažkur paraleliai iškyla klausimas apie klonavimo etiškumą. Klonavimą smerkia tiek originalas (Henris), tiek kopija (Jaunėlis). Tačiau pirmajam apmaudu dėl jo valios nepaisymo, o antrasis susiduria su gerokai gilesne egzistencine tapatybės problema.

"Aš esu blogiau negu klaida", – ašarodamas suvokia jaunėlis. Laboratorinis eksperimentas – šaltakraujiškai suplanuotas, apskaičiuotas ir įgyvendintas. Tik, savo nelaimei, įgijęs žmogaus formą.

Kaip ir galima tikėtis iš tokio žanro filmo, įspūdingų veiksmo scenų čia netrūksta. Tiek "Desperado" primenančių susišaudymų kažkur Pietų Amerikoje, tiek "Matricai" ar "Neįmanomai misijai" gėdos nepadarysiančių lenktynių.

Šalia viso to "Dvynio" kūrėjai pasiūlo leistis į kelionę aplink pasaulį. Iš Lježo Belgijoje – į Savaną Džordžijos valstijoje JAV, iš ten – į Kartageną Kolumbijoje, dar toliau – į Budapeštą Vengrijoje, o tada vėl atgal į JAV. Įspūdingi vaizdai, įspūdingos miestų panoramos.

Ilgą iešmą bedrožiant...

...šuo ir kepsnį nuneša. Atrodo, tai pasiteisina kalbant apie šį filmą. A.Lee kartu su visa kūrybine grupe akivaizdžiai užsižaidžia išoriniu filmo grožiu ir naujosiomis technologijomis pamiršdami turinį ir į rankas patekusią dėkingą problematiką.

Nes be stebuklingai atjaunėjusio susidvejinusio W.Smitho čia nelabai daugiau ko ir yra. Tačiau jei norisi pamatyti, kaip "Bel Airo princo" laikų W.Smithas atrodytų šiuolaikiniame fantastiniame filme, "Dvynys" suteikia tokią progą.

"Dvynys"

(angl. "Gemini Man")

Veiksmo, fantastinis, JAV, Kinija, 2019

Režisierius: Angas Lee

Vaidina: Willas Smithas

Įvertinimas:

Scenarijus: 1/3

Režisūra: 1/3

Kinematografija: 2/3

Garso takelis: 2/3

Techninė pusė: 3/3

Aktoriai: 2/3

Bendras: 1,9/3

Kino teatruose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuo spalio 11 d. galima pamatyti dar tris premjeras.

Kai gyvenimas iškrečia pokštą

Ech, gera mėgautis prabanga, šilkinėmis pagalvėlėmis, SPA procedūromis, rinktiniu maistu, liokajų patarnavimu... Būtent toks buvo mielo šunelio Pokšto gyvenimas. Tačiau, kaip sakoma, viskas, kas gerai, vieną kartą baigiasi. Prabangų ir patogų Pokšto gyvenimą supurto katastrofa – po mylimos šeimininkės mirties šunelis atsiduria gatvėje, kur ne tik turės mokytis pakovoti už save ir tapti tikru šunimi, bet ir apsiginti nuo begėdžių voverių. Ir nors Pokštą iš po ratų išgelbsti geros širdies mergina, buvęs lepūnėlis ilgisi ankstesnio gyvenimo ir veržiasi į savo senuosius namus.

Mano mylimoji išmanioji

Naujosiosios technologijos vis labiau užvaldo mūsų gyvenimus, o mes patys tampame vis stipriau nuo jų priklausomi. Na, bet vis dėlto gal ne tiek, kiek Filas, kuris be savo mobiliojo telefono nežengia nė žingsnio. Ir štai ateina metas įsigyti naują telefoną, kuriame instaliuota išmani programėlė Džeksi, kalbanti seksualiu moters balsu. Džeksi pakeičia Filo gyvenimą – pagaliau jis pakelia nosį nuo ekrano, pradeda bendrauti su kolegomis ir net susiranda merginą. Tik bėda – Džeksi ima pavyduliauti. O kai pavydžiam telefonui esi patikėjęs slaptažodžius nuo visų savo prisijungimų, gero nelauk!

Šeimos paslaptys

Kalkutos lūšnynuose vaikų prieglaudą įkūrusi ir du dešimtmečius darbui Indijoje paskyrusi Izabelė sulaukia netikėto paramos pasiūlymo, tačiau tam, kad jį gautų, ji privalo vykti į Niujorką. Čia ji susitinka ne tik dosniąją donatorę Teresą, kurios dukra ruošiasi vestuvėms, bet ir Oskarą – vyrą iš savo praeities, kuris dabar yra Teresos sutuoktinis. Šie susitikimai sugrąžins ne tik dvidešimt metų dūlėjusias paslaptis, bet ir paaiškins netikėtą Teresos dosnumą. Šis filmas – "Oskarui" nominuotos 2004 m. danų juostos amerikietiškas perdirbinys, kuriame Madsą Mikkelseną pakeičia Michelle Williams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių