Pereiti į pagrindinį turinį

Akordeono prisikėlimas – „Motion Trio“

2012-07-17 11:55
Akordeono prisikėlimas – „Motion Trio“
Akordeono prisikėlimas – „Motion Trio“ / Jaceko Porembos nuotr.

Dar prieš dešimtmetį jie grojo gatvėse. Šiandien lenkų akordeonistų ansamblis „Motion Trio“, išvadavę šį instrumentą nuo vestuvių muzikos štampų, pasaulinę publiką stebina sausakimšose salėse.

Lenkų akordeonistų Januszo Wojtarowicziaus, Paweło Baraneko ir Marcino Gałażyno ansamblis „Motion Trio“ negroja folkloro, tango ar prancūziškųjų miuzečių. Šios trijulės įkvėpimo šaltiniai – nuo baroko iki klubinės muzikos, čia dera klasikos harmonijos ir avangardo blyksniai.

Kritikai tikina – klausantis „Motion Trio“ kartais net pasimiršta, kad skamba trys akordeonai. Instrumentai gaudžia kaip vargonai, pratrūksta dūdmaišio ar viduramžių rylos garsais, primena didžėjų pasirodymus, prabyla klasikinių styginių ir pučiamųjų balsu.

„Tradiciniai akordeonistai jau išsisėmė. Mūsų tikslas – įteisinti naują akordeono garsyną, išplėtoti naujas akordeono muzikos formas“, – trio vardu kalbėjo J.Wojtarowiczius.

Pirmoji mokykla – gatvė

Trijulė susivienijo dar studijų Krokuvos muzikos akademijoje laikais, kai muzikantai mėgdavo groti gatvėse, nes koncertų salės studentams buvo neprieinamos.

Iš ano meto artistams liko nuostabių prisiminimų. Tarkime, J.Wojtarowicziui grojant Romoje prisistatė aukso grandinėmis pasidabinęs italas su trimis įtartinais palydovais. Pagyręs muzikantą jis pareiškė, kad tas per tyliai groja, tad nusivežė persigandusį Januszą į muzikos parduotuvę, kur jį apdovanojo brangia garsinimo technika. Po to mecenatas taip pat netikėtai išnyko, kaip ir buvo pasirodęs.

„Groti gatvėse mums smagu, kaip ir koncertų salėse“, – ligi šiol tikina „Motion Trio“ nariai. Tačiau jau gerus dešimt metų jiems to daryti netenka. 2000-aisiais Krzysztofo Pendereckio tarptautiniame šiuolaikinės kamerinės muzikos konkurse trio laimėtas Didysis prizas grupei tapo tramplinu į pripažinimą.

Atlikėjams pačiu laiku buvo parūpinti puikūs itališki „Pigini“ akordeonai – jiems netrukus teko dalytis scena su daugeliu pasaulio garsenybių. „Motion Trio“ koncertų partneriais tapo vokalo ekvilibristas Bobby McFerrinas, mušamųjų virtuozas Trilokas Gurtu, legendinis džiazo trimitininkas Tomaszas Stańko. Net penkis vakarus trijulė muzikavo Vienos džiazo klube „Birdland“, pakviesta džiazroko korifėjaus Joe Zawinulo. Per pusantrų metų trio surengė apie 1000 koncertų 22 šalyse.


Svaiginanti karjera – per kelerius metus

2005-aisiais „Motion Trio“ tapo Metų atradimu ir Prancūzijoje. O prieš kelerius metus jis sukėlė ant kojų tūkstantinę Niujorko „Carnegie Hall“ auditoriją, grodamas savo ir šiuolaikinių lenkų kompozitorių kūrinius. Amerikiečiai išpirko visus trio atsivežtus albumus. Kitas ansamblio žingsnis į muzikos olimpą buvo jo koncertas su garsaus britų kompozitoriaus Michaelo Nymano grupe Londono „Barbican Center“ ir jo muzikos albumo įrašai. 2009-aisiais „Motion Trio“ gavo fondo „Different Tones“ apdovanojimą „Cobalt Muse“ už įnašą į meno raidą, pernai – ženklą „Honoris Gratia“ už nuopelnus Krokuvai. Šiandien visoje Europoje parduodami jau septyni grupės albumai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų