Aktorius K. Kasperavičius: juk visi paslapčia nori turėti daugiau

"Kai yra tiek daug pinigų, prasideda išdavystės, pyktis, melas, karai. Tai, ko mes negalime pasiekti, visada labai traukia", – neabejoja serialo "Gaujų karai. Šešėliai" pagrindinį veikėją įkūnijantis aktorius Karolis Kasperavičius. Jis sako, kad kartais gyvenimas yra akimirkos sprendimų ir kompromisų derinys.

Praradęs mirties baimę

"Gaujų karai. Šešėliai" – ketvirtoji istorijos apie XX a. pabaigos Lietuvos nusikaltėlių pasaulį dalis. Šioje dalyje paliečiama viena svarbiausių nelegalaus verslo sričių – narkotikų tranzitas per Lietuvą.

Norėdamos kontroliuoti nusikaltėlių siautėjimą, Lietuvos specialiosios tarnybos imituoja nusikalstamos veikos modelį ir užverbuoja bausmę atliekantį Andrių Bimbą, pravarde Varnas. Šis K.Kasperavičiaus įkūnijamas personažas TV3 žiūrovams jau pažįstamas iš "Gaujų karai. Karveliai".

Ne savo noru įklimpęs į nusikalstamo pasaulio liūną ir dėl to skaudžiai nukentėjęs, pagrindinis ketvirtosios dalies herojus tęsia savo sudėtingą gyvenimo kelionę, bandydamas taisyti praeities klaidas ir išlikti teisingu žmogumi.

Pasak K.Kasperavičiaus, šiame sezone Varnas yra labiau atsipalaidavęs. "Praėjusioje dalyje jis prarado viską, o dabar gauna šansą gyventi kažkieno kito sąskaita. Jis priverstas padėti kitam, kad atgautų savo laisvę. Šį sezoną Varnas yra savarankiškesnis, žiauresnis, piktesnis, praradęs mirties baimę", – taip savo vaidinamą veikėją mato aktorius.

K.Kasperavičius sako, kad kiekvienas jo vaidinamas personažas yra artimas jam pačiam, nes aktorius į kuriamus veikėjus sudeda savo emocijas ir asmeninę patirtį. "Kalbant apie tai, kaip sukurtas Andriaus personažas, bendras mūsų charakterio bruožas yra meilė šeimai, noras jai padėti. Noras būti teisingam net ir tose situacijose, kuriose gal nereikėtų būti teisingam, bet norisi viską teisingai padaryti", – pastebi aktorius.

"Varnas turi priklausomybę nuo žmonių, ją taip pat turiu ir aš. Juk nuo kažko esi priklausomas, be kažko negali gyventi", – priduria jis.

Serialo centre – dilema: ar siekti savo teisingumo nebūtinai tinkamomis priemonėmis, ar išlikti garbingu žmogumi.

Žmogiškoji būtis

Serialo centre – dilema: ar siekti savo teisingumo nebūtinai tinkamomis priemonėmis, ar išlikti garbingu žmogumi.

K.Kasperavičius sako, kad gyvenime nėra taip, kad gali imti ir pasirinkti vieną arba kitą. "Yra begalė aplinkybių, kurios tave pakreipia į vieną ar į kitą pusę. Aišku, tu priimi paskutinį sprendimą, bet labai daug dalykų sprendžiama šią akimirką. Todėl pasakyti, kad kiekvienas Varno sprendimas yra apmąstytas ir pasirinktas logiškai, negaliu – taip nemanau", – svarsto jis.

Daug kas ir serialuose, ir gyvenime vyksta spontaniškai, sako aktorius: "Dažnai mes padarome, o tik paskui pagalvojame. Šį sezoną ant mano personažo pečių gula pagrindinė atsakomybė: jis ir yra pagrindinis žmogus, valdantis Šešėlių gaują, todėl ir priima esminius sprendimus. Tačiau kartais tie sprendimai yra paremti akimirkos aplinkybėmis arba emocijomis."

Andriaus prisiminimuose vis dar gyvą, tačiau ankstesnės serialo dalies pabaigoje Latvio nušautą Eleną įkūnijanti aktorė Gabrielė Ladygaitė tebesižavi šiuo personažu. "Elena labai valinga ir stipri, ji kovoja už savo meilę ir galiausiai ją išsikovoja. Tai yra pavydėtina", – sako G.Ladygaitė.

"Elenos vaidmuo nebuvo lengvas, buvo visko. Nelengva vaidinti sceną, kurioje moteris yra žeminama, bet aš suprantu, kodėl tai vyksta. Visada yra prasmė, kodėl tai darai", – atvirauja ji.

Aktorė tiki, kad dilema, išlikti moraliems ar daryti tai, kas teisinga, yra žmogiškosios būties, ne tik mafijos gyvenimo realybė. "Tokius sprendimus priimame kiekvieną dieną, mes dažnai su tuo susiduriame, ir tai yra sudėtinga. Be šito gyvenimas būtų labai paprastas, niekam nekiltų klausimų, kaip jį gyventi", – neabejoja G.Ladygaitė.

Ne taip ir liūdna

K.Kasperavičius taip pat artimas sudėtingiems vaidmenims. "Man patinka, kai yra daug darbo, ir aš turiu nemažai mąstyti. Man patinka emocinis krūvis. Tokie vaidmenys reikalauja jėgų, bet tu jauti, kad dirbi. Nesakau, kad vaidindamas komediją tu nedirbi ir tai nereikalauja pastangų – kartais vaidinant komediją teatre reikalavimų būna dvigubai daugiau, negu vaidinant tokiame seriale, nes turi labai aiškią funkciją prajuokinti žmogų, suteikti jam teigiamų emocijų arba sukurti situaciją, kuri jam pasirodys smagi", – iš patirties žino aktorius.

"Kalbant apie "Gaujų karus", nepasakyčiau, kad viskas buvo labai liūdna. Jūs mus matote tik vaidinančius piktus ir šaudančius, bet iki paspaudžiant kameros filmavimo mygtuką mes sėdime, juokaujame arba galvojame, kaip dar kitaip galėtume sukurti šią sceną", – atvirauja jis.

Tokie vaidmenys reikalauja jėgų, bet tu jauti, kad dirbi.

"Mes su Vaidu Maršalka, "Karveliuose" vaidinusiu Drambliuką, turėjome daug laisvės kurti, mums leisdavo improvizuoti. Mėgavomės šituo procesu ir vienas kitu", – neslepia K.Kasperavičius.

Pasak jo, didžiausias pranašumas dirbant "Gaujų karų" filmavimo aikštelėje – komanda, kurios nariai vieni kitus supranta, atrodytų, iš dviejų žodžių. "Tai labai viską paspartina, o turint omenyje darbą televizijos aikštelėje, kur dirbama greitai ir kuriama čia ir dabar, įdirbį turinti komanda yra didelis pranašumas", – nė kiek neabejoja aktorius.

Kad seriale dirba daug patirties televizijoje turintys žmonės – ne šiaip sau svarbu: kinas ir televizija, K.Kasperavičiaus įsitikinimu, yra labai skirtingos šakos, kurias reikia skirtingai įvaldyti. "Šita komanda tikrai puikiai įvaldžiusi šį žanrą, visi puikiai žino, ką turi daryti, ir visi vieni kitiems padeda", – tęsia jis.

Tai, ko nori visi

Kriminalinio atspalvio filmai ir serialai traukia visą pasaulį. "Pažiūrėkite į tokius filmus kaip "Krikštatėvis", "Kazino", "Negarbingi šunsnukiai". Kriminalinis gyvenimas iš pirmo žvilgsnio labai žavi: pinigai, nuolatinis adrenalinas, automobiliai, gražios moterys, gražūs drabužiai. Juk visi paslapčia nori turėti ir geresnį automobilį, ir daugiau gražių drabužių", – įsitikinęs K.Kasperavičius.

"Nevaldomi ir nežmoniškai dideli pinigai, mano galva, traukia žmones. Kai yra tiek daug pinigų, prasideda išdavystės, pyktis, melas, karai. Tai, ko mes negalime pasiekti, visada labai traukia", – svarsto aktorius.

G.Ladygaitė sako, kad lietuviams kriminalinės istorijos artimos ir dėl fakto, kad gaujų realybė yra santykinai vis dar gyva patirtis: "Visi atpažįsta gaujų istorijas, nes kažkiek yra matę iš šalies, kažkiek yra patys su jomis susidūrę."



NAUJAUSI KOMENTARAI

nikita

nikita portretas
nuostabus aktorius Kasperavicius,puikiaiatsiskleide,siame seriale Gauju karai,puiki vaidybe,dar atsirado vienas deimantukas aktoriu pasaulyje,puiku
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių