Pereiti į pagrindinį turinį

Albume – dvi dešimtys Sąjūdžio žingsnių

2008-11-17 09:00
Albume – dvi dešimtys Sąjūdžio žingsnių
Albume – dvi dešimtys Sąjūdžio žingsnių / Roko Medonio nuotr.

I.Simonaitytės bibliotekos konferencijų salėje rytoj 17.30 val. – dokumentinio fotografijų albumo "20 Sąjūdžio žingsnių" sutiktuvės.

Renginys skirtas Sąjūdžio 20-mečiui paminėti. Jame dalyvaus knygos sudarytojai doc. dr. Jonas Genys, Vakaris Bernotas ir kiti prie jos prisidėjusieji, eiles skaitys aktorė Virginija Kochanskytė.

Atrodo, dar taip neseniai buvome unikalaus mūsų istorijos lūžio – Sąjūdžio – dalyviai, turėję didelį tikėjimą ir viltį pakeisti tai, kas tuomet atrodė beveik neįmanoma, – atkurti savo valstybės nepriklausomybę. Prabėgus 20 metų, išgirdus žodį "sąjūdis", dažną aplanko patys šviesiausi jausmai. Persitvarkymo Sąjūdžio metai – tai laikas, kuris labai asmeniškai palietė mus visus – kelias XX amžiaus kartas.

Klaipėdoje išleistoje knygoje surinkti vaizdai yra laikmečio liudininkai. Anot vieno iš knygos sudarytojų doc. dr. J.Genio, tūkstantmetės istorijos požiūriu 20 metų – tik akimirka, vadovėliuose dažniausiai paminima vienu sakiniu. Bet norisi tikėti, kad su Sąjūdžio tarpsniu Lietuvos ir Europos istorijoje bus kitaip. Mokslininko įsitikinimu, šis laikas nusipelno ryškiausių akcentų, analizės istorikų bei politologų darbuose.

"Sąjūdis – tai dėsningas ir natūralus kovos už valstybingumą, tautinę savigarbą, prigimtines demokratines vertybes procesas bei rezultatas. Tai buvo taikus, tačiau atkaklus Lietuvos žmonių pasipriešinimas. Kova, kurioje iki šiol stebina objektyvus Sąjūdžio iniciatorių situacijos vertinimas, įžvalgumas, intuityvus suvokimas, kada ir kaip reikia eiti į priekį, ir galiausiai – kaip užbaigti taikų sovietinės erdvės sugriovimą ir Nepriklausomybės atkūrimą", – naujos knygos įžangoje dalijasi mintimis istorikas J.Genys.

Šiemet liepos 6 dieną Klaipėdoje, minint Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio 20-metį, Teatro aikštėje buvo atidaryta paroda "Dvidešimt Sąjūdžio žingsnių". Jos pagrindu ir parengtas fotografijų albumas. Šio prasmingo projekto iniciatoriai ir rengėjai yra Klaipėdos miesto savivaldybė, Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio Klaipėdos iniciatyvinės grupės nariai ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejus.

Dokumentinės fotografijos knygoje atspindi pirmuosius Sąjūdžio žingsnius Klaipėdoje ir jo steigiamąjį suvažiavimą. Taip pat pristatomi lemiamą vaidmenį turėję kultūriniai bei ekologiniai žygiai, vedę Nepriklausomybės paskelbimo link. Fotokadruose užfiksuotos ir pačios svarbiausios akimirkos – Nepriklausomybės paskelbimas bei visi ją sekę įvykiai.

Išleista 1000 egzempliorių tiražu knyga pasklis tarp Klaipėdos miesto ir Klaipėdos apskrities gyventojų. Ji bus platinama nemokamai per mokyklas, bibliotekas, savivaldybes.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų