Pereiti į pagrindinį turinį

Alternatyva holivudinio kino kanonams

2009-08-28 23:59
Sėkmė: filmas "9-asis rajonas" sukurtas toli nuo Holivudo, be publikai gerai žinomų žvaigždžių. Ir visa tai išėjo tik į naudą.
Sėkmė: filmas "9-asis rajonas" sukurtas toli nuo Holivudo, be publikai gerai žinomų žvaigždžių. Ir visa tai išėjo tik į naudą. / Kadras iš filmo

Didžiausią galvos skausmą Holivudo kino strategams dabar kelia fantastiniai filmai. Progresas žengia tokiais sparčiais žingsniais, kad sunku sugalvoti ką nors, kas atrodytų iš tikrųjų fantastiškai.

Rado naują būdą

Akivaizdu, kad senos šio žanro schemos jau nebeveikia. Modernūs klasikinių filmų perdirbiniai taip pat nebedaro jokio poveikio nei žiūrovams, nei finansiniams rodikliams. Ką tik be didesnio susidomėjimo pasaulio ekranuose šmėstelėjęs filmas "Diena, kai sustojo Žemė" įrodė, kad su fantastiniu kinu reikia nedelsiant ką nors daryti.

Vieną tokio kino gaivinimo būdą amerikiečiams pasiūlė Pietų Afrikos režisierius Neillas Blomkampas. Iki šiol šis 29 metų vyrukas kūrė komercines reklamas, o savo malonumui režisavo trumpametražius filmukus. Ir įrodė, kad jeigu turi originalų siužetą ir lakią fantaziją, gali nustebinti net patyrusius profesionalus.

Pirmasis N.Blomkampo filmas "Išlikę Joburge" (2005 m.) buvo tik 6 minučių trukmės, tačiau istorija buvo ir gana sudėtinga, ir labai žaisminga. Filmo pradžioje virš Joburgo (taip Johanesburgo gyventojai vadina savo gimtąjį miestą) pakibo milžiniški kosminiai laivai, atskridę iš tolimųjų galaktikų. Paaiškėjo, kad jais atvyko ne piktosios pabaisos, o... politinio prieglobsčio Žemėje ieškantys humanoidai, pavargę kęsti socialinę priespaudą kosmose. Žemiečiai svetingai priglaudžia giminingas būtybes, bet netrukus iškyla rimtas klausimas: o ką daryti toliau? Paaiškėja, kad ramiai adaptuotis naujoje aplinkoje ateiviams visai nesinori.

Kūrė toli nuo Holivudo

Pamatęs šį mažąjį šedevrą, "Žiedų valdovo" trilogijos autorius Peteris Jacksonas pasiūlė talentingam debiutantui jau Holivude ekranizuoti kompiuterinį žaidimą "Halo". Kai šis ypač brangus projektas buvo ilgam "užšaldytas", naujieji draugai P.Jacksonas ir N.Blomkampas ne mažiau egzotišką "9-ąjį rajoną" sukūrė toli nuo Holivudo, be publikai gerai žinomų žvaigždžių. Ir visa tai išėjo tik į naudą.

"9-asis rajonas" – tai beveik dvi valandas trunkanti "Išlikusių Joburge" versija, tik gerokai painesnė ir triukšmingesnė. Tradicinis kinas nuo pirmų kadrų sumaniai derinamas su pseudodokumentiniais TV reportažais, mobiliaisiais telefonais filmuotais vaizdais.

Žemės gyventojai šį kartą nebuvo užklupti netikėtai. Mūsų planetoje ateiviai pirmą kartą buvo pasirodę prieš trisdešimt metų. Tada jie pažadėjo grįžti, ir dabar savo pažadą įvykdė. Iš gimtųjų galaktikų juos išvijo baisi bėda. O žmonės baisiai apsidžiaugė, kad tobulos ateivių technologijos padės ir Žemėje pagerinti reikalus. Tačiau ne viskas išėjo, kaip abi pusės tikėjosi. Kosminiai svečiai neskuba dalytis savo paslaptimis, tad šeimininkai įkurdina juos laikinuose būstuose Pietų Afrikos Devintajame rajone.

"Sluoksniuoto pyrago" principas

Filmas "9-asis rajonas" primena triukšmingą balaganą, kuriame vis dėlto nesunku pastebėti "sluoksniuoto pyrago" principą. Vieni pasitenkins tik pačia ekscentriška fabula ir komiškais žemiečių bei ufonautų konfliktais. Kiti mintyse iš piršto išlaužtą istoriją susies su nesena Pietų Afrikos realybe – apartheidu. Treti išgirs kafkiško absurdo atgarsius arba pamatys asociacijas su jau žinomomis antiutopijomis. Ketvirti "9-ąjį rajoną" žiūrės kaip iš koto verčiančią fantastinių štampų parodiją.

Žinoma, 30 mln. dolerių biudžetas fantastiniam filmui šiais laikais yra tikra mizerija. Holivude vien specialieji efektai panašiam filmui kainuotų kur kas daugiau. Bet holivudiniai fantastinio kino kanonai jau išsėmė savo menines galimybes ir gimdo tik efektingus, bet tuščiavidurius reginius. O "9-ojo rajono" autoriai bent jau pateikia prasmingą alternatyvą.


"9-asis rajonas" ("District 9") ***

Fantastinė drama. JAV, 2009 m. Rež. N.Blomkampas. Vaidina Sharlto Copley, Davidas Jamesas, Jasonas Cope'as, Mandla Gaduka, Vanessa Haywood.

veiksmas 2

humoras 2

įtampa 2

erotika 0

siaubas 1

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų