Pereiti į pagrindinį turinį

A.Mamontovas: Gatvės muzikos diena išjudina miestą

2010-04-30 16:00
Tradicijos: pagrindinis A.Mamontovo tikslas – stengtis, kad "Gatvės muzikos diena" vyktų šiemet, kitąmet, po penkerių metų.
Tradicijos: pagrindinis A.Mamontovo tikslas – stengtis, kad "Gatvės muzikos diena" vyktų šiemet, kitąmet, po penkerių metų. / Nerijaus Jankausko nuotr.

"Gatvės muzikos diena" šeštadienį vėl išjudins visą miestą. Tylos sostinės gatvėse reikės gerokai paieškoti, mat centre karaliaus triukšmas. Šventės idėjinis vadas Andrius Mamontovas meldžia tik palankaus oro.

Šeštadienį Vilniuje vyksiančios “Gatvės muzikos dienos” renginių programa ir žemėlapis

– "Gatvės muzikos diena" ūš jau ketvirtą kartą. Niekas neabejoja: renginys vėl bus sėkmingas. Tačiau ar jums asmeniškai kas nors kelia nerimą?

– Labiausiai nerimą kelia oras, nes jo negaliu kontroliuoti, galiu tik norėti, kad būtų geras. Prisiregistravusių dalyvių labai daug. Vien Vilniaus mieste grojančių žmonių turėtų būti apie 1 tūkst. Tai reiškia, kad gatvėse skambės muzika, vadinasi, "Gatvės muzikos diena" įvyks.

– Ar lietuviai užsienyje irgi masiškai jungiasi prie kvietimo muzikuoti?

– Kai kuriose šalyse reikia leidimų groti gatvėje. Anglijoje, man regis, gali groti tik tada, kai nerenki pinigų. Jei pasidedi kepurę, turi turėti licenciją. Kiekvienoje šalyje savi įstatymai. Tačiau atsiliepė lietuvių iš Londono, Birmingamo, Čikagos.

Aktyviausi Belgijoje gyvenantys lietuviai. Jie pernai turėjo bėdų su policija, todėl šiemet pranešė, kad gros ambasados kieme. Briuselyje vyks kiemo muzikos diena, bet tai vis tiek "Gatvės muzikos dienos" dalis.

Jau antrus metus bandau kviesti užsienio lietuvių bendruomenes dalyvauti, prisijungti, bet jie gal dar neįsidrąsinę, lyg stengtųsi prisijaukinti idėją. Tačiau tikiu, kad kada nors "Gatvės muzikos diena" suburs visame pasaulyje gyvenančius lietuvius.

– Gal girdėjote atvejų, kai gatvėje susitikę muzikantai susiburia į grupes, rengia bendrus projektus ir pan.?

– Yra tekę girdėti, kad perkusininkai bandė jungtis ir groti gatvėse. Galbūt po daugelio metų koks nors žinomas Lietuvos atlikėjas pasakys, kad jis pirmą kartą grojo būtent "Gatvės muzikos dienoje". Kol kas konkrečių atvejų nežinau, nes šventė gana jauna. Dabar mano pagrindinis tikslas – stengtis, kad ji vyktų šiemet, kitąmet, po penkerių metų.

Galbūt vieną dieną nebereikės nieko organizuoti, tiesiog bus tradicija išeiti į gatves pirmą gegužės šeštadienį ir groti. Bet kad taip nutiktų, "Gatvės muzikos diena" turbūt turėtų vykti ne vieną dešimtmetį.

– Galbūt sulaukėte stambių bendrovių pasiūlymų parduoti joms "Gatvės muzikos dieną" už reklamą?

– Kadangi pinigų šventei suorganizuoti reikia palyginti nedaug, parsiduoti nėra reikalo. Vilniaus miesto savivaldybė renginiui skyrė maždaug pusę reikalingos sumos, kitą pusę dengia rėmėjai. Tačiau jie mus remia ne dėl reklamos, o todėl, kad palaiko šventės idėją. Nori būti jos dalimi.

– "Gatvės muzikos diena" tampa vis masiškesnė. Ar pavyksta išvengti incidentų?

– Trijų jau įvykusių "Gatvės muzikos dienų" statistika rodo, kad, tfu tfu tfu, chuliganizmo atvejų, muštynių nebūna. Renginys pozityvus ir tam tikra prasme negatyvią energiją net prislopina. Tą dieną, kai gatvėse skamba muzika, miesto centre tvyro gera aura, pakili nuotaika.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų