Amsterdamo gatves puošia linksmieji kelio ženklai

  • Teksto dydis:

Amsterdame kelio ženklai gali atrodyti šiek tiek kitaip. Bent jau po to, kai su jais padirbėja menininkas, pravarde Frenkis. Jis sako, kad jo troškimas –  padaryti miestą šiek tiek linksmesnį. Ir jam, panašu, tai sekasi. Tiesa, užduotis ir pralinksminti, ir nesugadinti kelio ženklo – ne iš lengvųjų.

Frenkis tikrai išgarsėjo dėl savo šmaikštaus ir subtilaus požiūrio į viešąsias erdves, taip parodydamas, kad kūrybiškumas neturi ribų. Jo kūrinių galima pamatyti pačiose netikėčiausiose vietose.

„Džiaugiuosi, kad galiu prajuokinti žmones. O tai pralinksmina ir mane. Man patinka tai daryti ir manau, kad tai tikrai juokinga“, – teigė dailininkas Frank de Ruwe.

Frenkis ne tik padailina gatvės ženklus. Neretai savo instaliacijoms jis panaudoja ir kitus miesto aplinkos elementus. Ir jis niekada nesulaukė priekaištų dėl savo darbų.

„Nenoriu pakenkti miestui, nieko nelaužau. Niekada nenaudoju varžtų. Dirbu su magnetais, kaip šį rytą, o čia bus su dvipuse lipnia juosta. Taigi, jei nepatiks, galėsite labai lengvai nuplėšti. Tiesiog noriu įsitikinti, kad visiems patiks. Niekada nieko nesulaužysiu“, – tikino Frank de Ruwe.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Net gal kiek neįprastos formos gatvės apšvietimo stulpas gali įkvėpti Frenky nedideliam meno kūriniui.

„Šis apšvietimo stulpas kiek primena sūpuokles iš vaikystės. Jos lyg ir nesubalansuotos – viena pusė lengvesnė, o kita sunkesnė. Todėl pagalvojau, kad reikėtų poros personažų – vieno storesnio, o kito lengvesnio“, – sakė Frank de Ruwe.

Taigi apšvietimo stulpas pavirsta vaikiškomis sūpynėmis. Aišku, ne be ištikimų Frenkio draugų pagalbos.

„Tikrai fantastiška. Turiu darbinių platformų įmonę Amsterdamo šiaurėje ir jei jam reikia ką nors daryti aukštai, jis tiesiog man paskambina“, – teigė statybininkas Bas Dorman.

Frenkio nuomone, miestas pilnas paprastų formų, kurias galima pritaikyti smagiems darbams, kad jie pakeltų nuotaiką jo gyventojams.

„Taip, aš jį jau pažįstu. Kai per pertrauką einame pasivaikščioti, visada pamatome tris ar keturis jo darbus. Jie visada mus pralinksmina“, – džiaugėsi moteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių