Pereiti į pagrindinį turinį

Apie nežemišką laimę ir svajonių žlugimą

2009-02-26 09:00
Apie nežemišką laimę ir svajonių žlugimą
Apie nežemišką laimę ir svajonių žlugimą / Michailo Raškovskio (LNOBT archyvas) nuotr. Viltis: "Silfidę" LNOBT pastatęs šokėjas ir choreografas J.Kobborgas neatmetė, kad galėtų sušokti šiame spektaklyje ir pats.

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) savaitgalį pristatys vienintelę šį sezoną klasikinio baleto premjerą – po ketvirčio amžiaus šiame teatre atgimusią "Silfidę".

Vieną gražiausių XIX a. romantiškų baletų pastatė Londono karališkojo baleto pagrindinis solistas ir choreografas Johanas Kobborgas. Kaip tik škoto Džeimso vaidmeniu "Silfidėje" prasidėjo jo karjera Londone.

Statyti šį norvegų kompozitoriaus Hermano Løvenskioldo ir žymiojo danų choreografo Augusto Bournonville'io kūrinį (jo premjera įvyko 1832 m. Paryžiuje) J.Kobborgas ėmėsi ne pirmą kartą. Karališkojoje "Covent Garden" operoje 2006 m. jo pastatytas baletas buvo pristatytas gauti prestižinį Laurence'o Olivier apdovanojimą kaip metų išskirtinis įvykis šokio mene, o vien 2008 m. jis pristatė "Silfidę" net trijuose – Ciuricho, Maskvos didžiajame ir Tokijo Kobayashi – teatruose.

Ir vien šie faktai galėtų būti atsakymas į klausimą, ar modernaus pasaulio piliečiams gali būti įdomi "Silfidės" pasaka. Bet savo pasirinkimą nusiteikęs ginti ir žymusis choreografas. "Atmetus pasakos elementus akivaizdu, kad tai istorija apie kasdienius dalykus, pavyzdžiui, manipuliavimą žmogaus jausmais'', – premjeros išvakarėse per spaudos konferenciją kalbėjo J.Kobborgas.

Danijos baleto vadovu iki šiol vadinamas A.Bournonville'is (meno istorikai pripažįsta, kad būtent jo baletai, pirmiausia, "Silfidė", suformavo Danijos karališkojo baleto stilistiką, kuri iki šiol visame pasaulyje pripažįstama kaip išskirtinai daniška) apie Silfidę yra kalbėjęs taip: "Šis mano darbas remiasi poetiška ir pamokoma mintimi, kad žmogus linkęs veržtis į tariamą laimę, o toji nesulaikomai bėga nuo jo, palikdama žlugusias svajones ir sugriaudama jo tikrąją žemišką laimę."

A.Bournonville'io baleto stilistiką išlaikyti pasiryžęs jo tautietis, danų mokyklos auklėtinis choreografas J.Kobborgas patikino, kad naujoji LNOBT premjera neprimins muziejaus eksponato.

"Tokiuose pastatymuose kaip "Silfidė" ypač svarbu derinti tai, kas sena ir nauja, – kalbėjo choreografas. – Bet labai džiaugiuosi, kad galiu grįžti namo ramus – žinodamas, jog Lietuvos teatro žiūrovai pamatys tokią "Silfidę", kokia buvo sumanyta A.Bournonville'io. Pasaulyje yra daug pastatymų, kuriuose neužčiuopta "Silfidės" esmės..."

"Kūrybinis procesas buvo be audrų ir katastrofų, – spaudos konferencijoje šypsojosi baleto meno vadovė Tatjana Sedunova. – Trupės artistai manęs klausinėja, ar jau niekada gyvenime neturės galimybės dirbti su J.Kobborgu... Aš sakau, kad jei tik jam kiltų minčių pastatyti kokį šiuolaikinį baletą, lauktume dar šį sezoną."

"Man gera žinoti, kad jei kada neturėsiu su kuo šokti, jūsų teatro trupėje visada rasiu partnerių. Jūs turite pasaulinio lygio šokėjų", – galantiškai ir, regis, nuoširdžiai Lietuvos baleto trupę gyrė Londono "Covent Garden" teatro žvaigždė.

Beje, Anglijoje šokio karaliumi vadinamas J.Kobborgas neatmetė galimybės kada nors sušokti Džeimso partiją Lietuvos scenoje. "Bet žinote, po to, kai tiek savaičių artistus mokai šokti, pačiam išeiti į sceną kiek drovu", – šypsojosi šokėjas ir choreografas.

Spektaklio scenografiją ir kostiumus kūrė dailininkas iš Didžiosios Britanijos Peteris Farmeris, diriguoja Martynas Staškus. Pagrindinį Silfidės vaidmenį parengė net keturios solistės: Anastasija Čumakova, Miki Hamanaka, Olga Konošenko (Eglė Špokaitė dar repetuoja), o Džeimsą šoka Eligijus Butkus, Romas Ceizaris, Nerijus Juška, Aurimas Paulauskas. Pirmojoje premjeroje rytoj pasirodys vienas geriausių Londono karališkojo baleto solistų Ivanas Putrovas (poroje su M.Hamanaka).


VIETA: LNOBT, A.Vienuolio g. 1, Vilnius.

LAIKAS: vasario 27, 28, kovo 1 d.

KAINA: 30–200 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų