Pereiti į pagrindinį turinį

Arnoldas Lukošius apie „Fojė“: legenda liko gyva

2013-10-12 06:30
S. Žiūros/ BFL nuotr.

Legendinė grupė „Fojė“ vėl įpūs laužo šviesą. 1997 m. išsiskirsčiusi grupė pradėjo turą po didžiuosius Lietuvos miestus. Viso to „kaltininkas“ – grupės lyderis Andrius Mamontovas, nusprendęs paminėti savo veiklos 30-metį. Koncertuose svečių teisėmis gros ir didžioji dalis buvusių „Fojė“ muzikantų.

1983-iųjų rudenį A.Mamontovas (vokalas, mušamieji), Arnoldas Lukošius (klavišiniai) ir Darius Tarasevičius (boso gitara) Vilniaus 18-oje vidurinėje mokykloje (dabar – Antakalnio vidurinė mokykla) įkūrė grupę „Sunki muzika“. Tai ir buvo vienos populiariausių Lietuvoje roko grupių „Fojė“ gyvavimo pradžia. Taip pat A.Mamontovo – muzikanto, prodiuserio, aktoriaus – kūrybinės veiklos ištakos.

Šiandien „Fojė“ gimimą prisimena ne Andrius, o tam tikrais periodais grupėje groję A. Lukošius.

„Tą 1983-iųjų rudenį mokėmės 10-oje klasėje. Tada baigėsi tas privalomas kolūkis (talkos kolūkyje – red. past.), grįžome į Vilnių. Po kelių savaičių mokykloje vyko ataskaitinis pranešimas apie darbą kolūkyje ir mes surengėme humoristinę programą. Iškart po to sumetėme – darom ką nors rimčiau. Viename mokyklos susirinkimų pagrojome dvi savo dainas – jos buvo netipinės, visai nepanašios į būsimus „Fojė“ kūrinius“, – prisiminė A. Lukošius.

Iš pradžių jie buvo trise: A. Mamontovas, D. Tarasevičius ir Arnoldas. Klasės draugas Algis Kriščiūnas prie jų tai prisijungdavo, tai ne, nes esą tėvai jam neleido per daug užsiimti muzika.

„Naujametį koncertą grojome trise. Koridoriuje. Pilna mokykla žmonių prisirinko, – prisiminė A. Lukošius. – Jau buvo tokios dainos kaip „Liūdesys“. Turbūt tai viena seniausių grupės dainų. Buvo „Paveikslas“, „Vaikystės stogas“. A. Kriščiūnas klausėsi to koncerto ir džiaugėsi. Po Naujųjų metų jis grįžo į grupę ir sėdo prie būgnų. Kol baigėm mokyklą, grojom keturiese.“

Vaikinai koncertavo kitoje Antakalnio mokykloje (dabar – M. Daukšos vidurinė mokykla). Ten per koncertą juos apvogė. O direktoriaus pavaduotoja prisikabino prie jų plakato: „Ką reiškia sienoje ta skylė?“ A. Kriščiūnas buvo nupiešęs siurrealistinį plakatą Salvadoro Dalí stiliumi: raudonų plytų siena, o joje – pramušta skylė. Pro tą skylę matyti pieva, medis ir keturios einančios figūros, nuo kurių krinta ilgi šešėliai.

A.Lukošius neslėpė, kad tada labai daug pamokų praleido dėl grojimo – vis užsibūdavo kambarėlyje.

Kambarėliu jis vadina nedidelę patalpą, kokios paprastai yra prie aktų salės. Ten artistai, muzikantai persirengia prieš eidami į sceną. Vaikinai jame susigrūdę per pertraukas repetuodavo, todėl niekada negirdėdavo skambučio. Kambarėlyje būdavo sudėti jų instrumentai. Arnoldas ten lituodavo – jam tekdavo ir laidus prižiūrėti. Mokytojai, nors ir keista, dėl grojimo jų netarkuodavo. O vienu metu buvo net mokyklos raktą patikėję, kad šie savaitgaliais galėtų ateiti repetuoti į aktų salę.

„Mūsų mokykla tada buvo kažkokia progresyvi“, – stebėjosi Arnoldas.

A.Lukošius neslepia, kad 1989 m. buvo išmestas iš grupės. „Tuo periodu buvo kiti muzikantai – ne tie, kurie įkūrė „Fojė“. Realiai mudu su Andriumi buvome prasčiausi muzikantai. Tos sudėties grupėje. Kiti muzikantai buvo rimtesni, bent jau jie taip manė. Ta grupė prieš mane labai nusiteikė. Aš techniškai grojau prasčiau už kitus. Man perdavė, kad reikia išeiti. Ir išėjau – pradėjau groti grupėje „Šiaurės kryptis“, – pasakojo A. Lukošius.

1990 m. jis išvažiavo į Jungtines Amerikos Valstijas, ten gyveno devynis mėnesius. Čikagoje nuėjo į „Fojė“ koncertą. Grojo dviese – A. Mamontovas ir D. Burokas. „Brangiausią bilietą nusipirkau, 21 dolerį sumokėjau. Tada ir sutarėme, kad būtų galima vėl susimesti ir groti drauge“, – prisiminė A. Lukošius ir 1991 m. grįžo į „Fojė“.

Kai tų metų sausio pradžioje sovietų kariuomenė jėga užgrobė ir apšaudė Spaudos rūmus, „Fojė“ grojo šalia jų surengtame garsiajame protesto koncerte. Ar jam neatrodo, kad grupė prie politinių akcijų galėjo prisidėti svariau?

„Nuo pat pradžios mes buvome ne visuomeninė grupė. Mūsų tikslas buvo kalbėti žmogui apie jo pasaulį, eiti į jo vidų. Nuo žmogaus, nuo jo vidinio pasaulio juk viskas ir prasideda. Politiniai šūkiai būtų žlugdę galimybę taip kalbėti“, – mano A. Lukošius.

Po to koncerto „Fojė“ dar grojo ilgai ir sėkmingai. Kodėl ji išsiskyrė?

„Mano nuomone, grupė tada išsiskirstė ne laiku todėl, kad buvo pasiekusi patį aukščiausią savo pakilimo tašką. Santykiai įtempti buvo dėl daugelio priežasčių. Kita vertus, atsukus istoriją atgal, „Fojė“ išsiskyrė labai sėkmingai. Išsiskyrimas, kai esi aukštumoje, palieka legendą. O išsiskyrimas, kai išgyveni nuosmukį, yra beprasmis – tu tiesiog numirei, o ne išsiskyrei“, – nedaugžodžiavo A. Lukošius.

Pašnekovo nuomone, jie pradėjo prarasti ryšį. Per tą laiką visi sukūrė šeimas, du tapo vegetarais ir abstinentais (A. Mamontovas ir A .Kriščiūnas). „A.Kriščiūnas turbūt alkoholio gyvenime neragavo iš viso, – kolegai įgėlė Arnoldas. – Jis visą klasę laikė griežtai – toks buvo jo požiūris. Jei klasė į kokį žygį išeina ir kas nors užsimano išgerti, A. Kriščiūnas, būdavo, moralus skaito.“ Grupės iširimas, A. Lukošiaus nuomone, – įvairių tarpusavio santykių klausimas.

Ar solinę karjerą pradėjęs A. Mamontovas, išsivaikščiojus „Fojė“, pabėgo nuo savęs?

„Iš esmės – tai ta pati „Fojė“. Negaliu sakyti, kad yra didelis skirtumas. Skirtumas tiktai tas, kad su amžiumi keičiasi jo požiūris, dainos, tematika. Tai – tiesiog žmogaus kitimas. O ar „Fojė“ būtų dariusi kitaip, labai abejoju, – dėstė A. Lukošius. – Andriaus grupė dabar profesionalesnė už „Fojė“, groja techniškai geriau. Galų gale laikai pasikeitė – technologijos, galimybės pasikeitė. Manau, ir „Fojė“ būtų augusi. Esmė: dabar yra Andrius ir grupė, kuri nesikiša į jo idėjinius reguliavimus. O tada buvo grupė.“

Kaip per tuos metus kito paties A. Lukošiaus gyvenimas? Arnoldas sakė neturįs profesijos: „Aš esu profesionalus malėjas liežuviu.“ Vilniaus universitete baigė vieną fizikos specialybės kursą, tačiau kokių tik darbų jis nedirbo!

„Ir statybose dirbau, ir antenas stačiau ant stogų, ir senį žiūrėjau Amerikoje. Net lašelinę jam mokėjau padaryti. Buvau populiaraus mėnesinio žurnalo „Panelė“ priedo „Maxi panelė“ redaktorius. Iš viso žurnale dirbau 10 metų. Pusantrų metų esu portalo lrytas.lt reporteris“, – darbovietes vardijo A. Lukošius.

Šiandien, spalio 12-ąją prieš 16 metų išsiskirsčiusi grupė „Fojė“ grįžta į Kauną. Grupės koncertas įvyks „Žalgirio“ arenoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų