Pereiti į pagrindinį turinį

"ARTscape" žvilgsnis – į Austrijos menus

2009-03-24 09:00
"ARTscape" žvilgsnis – į Austrijos menus
"ARTscape" žvilgsnis – į Austrijos menus / Organizatorių nuotr. Skulptūros: šiuolaikinio meno žvaigždės E.Wurmo instaliacijose meno objektais gali virsti ir agurkai.

"ARTscape" kelionė po Europos kultūros sostines tęsiasi Austrijoje. Šios šalies miestas Lincas, kaip ir Vilnius, šiemet turi Europos kultūros sostinės titulą.

Šia proga nuo kovo 24 d. iki balandžio 22 d. galerija "Vartai" ir festivaliai "Kino pavasaris" bei "Vilnius Jazz" kviečia iš arčiau pažinti Austrijos dailę, kiną ir džiazą. Projektas yra nacionalinės programos "Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009" dalis.

Absurdas ir laikinumas

Šiandien galerijoje "Vartai" atidaroma Austrijos šiuolaikinio meno žvaigždės Erwino Wurmo darbų paroda. Ji rengiama bendradarbiaujant su Vienos "Galerie Krinzinger" ir veiks iki balandžio 22 d. E.Wurmas išgarsėjo vadinamosiomis vienos minutės skulptūromis. Laikinos skulptūros – neįprastomis pozomis sustingę ir keisčiausiais aksesuarais padabinti žmonės – fiksuojamos fotografijose ir vaizdo įrašuose. E.Wurmo kūryboje absurdo ir laikinumo sintezė – kertinė tema, o jo parodose svarbų vaidmenį gali gauti agurkas ar mašina.

Su austrų kūrėjo darbais bus pristatyta jauno lietuvių menininko Žilvino Landzbergo instaliacija "Sniego eksportas". Šiam menininkui taip pat būdingas ironiškas skulptūros suvokimas ir originalus daiktų įamžinimas.

Spalvingi kino eksperimentai

Kovo 31 d. Austrijos kino programą pradės Lietuvos publikai jau pažįstamo jauno eksperimentinio kino šalininko Timo Novotny filmas "Besikartojantis gyvenimas". Šio režisieriaus trumpametražiai filmai ir muzikiniai vaizdo klipai taip pat bus pristatyti "Vartų" galerijoje.

"Skalvijoje" bus rodomas režisieriaus Pjero Žalicos filmas "Sprogimas", Sophie Fiennes "Perversiškas kino gidas" ir Ulricho Seidlo juodoji komedija "Šuns dienos". Dar kartą bus parodyta Michaelo Haneke sukurta "Pianistė", kuriame vaidyba žavi prancūzų aktorė Isabelle Huppert. Filmus bus galima pamatyti kino centre "Skalvija" nemokamai.

Naujasis Europos džiazas

Austrijos džiazo programą puošia vienas iškiliausių Europos naujojo džiazo kūrėjų – trombonininkas, pianistas ir kompozitorius Christianas Muthspielas. Tarp garsiausių jo projektų – duetas "Muthspiel&Muthspiel" su broliu gitaristu Wolfgangu bei dešimtmetį trukęs bendradarbiavimas su "Vienna Art Orchestra". Į Vilnių Ch.Muthspielas atvyks su savo trio, suburtu 2005 m.

Į austrų projektą įsilies ir Lietuvos džiazui koncerte atstovaus daugybe instrumentų grojantis Vytautas Labutis ir jo ilgametis bendražygis būgnininkas ir perkusininkas Arvydas Joffė. Džiazo koncertas įvyks balandžio 17 d. 19 val. Vilniaus mažajame teatre.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų