Pereiti į pagrindinį turinį

A.Štelmano širdžiažmogių pasaulis

2012-10-30 12:08
A.Štelmano širdžiažmogių pasaulis
A.Štelmano širdžiažmogių pasaulis / organizatorių nuotr.

Lietuvių tapybos enfant terrible – genialus, bet tiesmukas vaikas – Alonas Štelmanas, neseniai pristatytas sostinės „Meno nišos“ galerijoje, vėl rengia parodą Kaune, I.Mikuličiūtės galerijoje.

Jau 14 personalinėje personalinėje tapytojo parodoje „Naktinės personos“ – Lietuvos socialinė ir ekonominė būsena. Ši tematika atspindėta ir darbų pavadinimuose: „Fabriko darbininkai“, „Kauno nekrofilai“, „Pilies bokšto apsauga“.

Tapytoja Aušra Andziulytė apie kolegos kūrybą yra sakiusi: „Tai akivaizdžiai gabus koloristas: iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tėra viena kita dėmė, bet, atidžiau įsižiūrėjus, nesunku pamatyti, kaip viskas suderinta – spalva skamba.“

A.Štelmano darbų tematikoje aiškus tautinis dramatizmas, darbuose taip pat vyrauja stilizuoti žmonės – vietoj galvų raudonos širdelės, autorius šiuos „žmones“ pavadinęs širdžiažmogiais, taip pat nameliai, kastuvai, ir kibirai – akivaizdžiai turintys savas prasmes, giluminį klodą.

„Alonas išties smaginasi pasteliaudamas, kaldamas vieną riebios aliejinės pastelės sluoksnį ant kito. Pastelės kirčiai įvaldyti, suvaldyti taip elegantiškai ir kartu kontroversiškai, kad norom nenorom esu priverstas šį magiškosios aplinkos kūrėją palyginti su tobulu gamtos įpareigotu instaliatoriumi voru. Mes, visi šio meninko kūrinių stebėtojai, imame jausti tarsi musės patekę jo tinklan“, – apie A.Štelmano „Naktines personas“ sako tapytojas Romanas Averincevas.

Kolegai jis nešykšti ir aštrių žodžių: „Visos jo vaizduojamos širdukų figūros yra klaikiai primenančios kartuves ir raktinis žodis į jas taip ir išlieka nekrofilija – kaip negatyvusis apibūdinimas, nes ko nors teigiamo ar pozityvaus Alono kūryboje sunku surasti, o pasaulis vis dėlto labiau mėgsta potenciją – ir vidinę, ir išorinę, ir dvasinę, ir kūniškąją.“

A.Štelmano vaizduojami širdžiažmogiai yra pernelyg panašūs vienas į kitą, kad sudarytų darnią porą. Todėl vienatvė ir kančia, kad ir kaip yra Alono išpuoselėtos ir išvystytos pajautos, pamėgti jas, anot R.Averincevo, sunkiai sekasi net ir pačiam autoriui.


KUR? I.Mikuličiūtės galerijoje.

KADA? Iki lapkričio 3 d. susitarus skambučiu 8 686 240 16.

KIEK? Nemokamai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų