Pereiti į pagrindinį turinį

Atostogų lagaminuose – ir knygos, ir dešra

2009-06-06 23:59
Atostogų lagaminuose – ir knygos, ir dešra
Atostogų lagaminuose – ir knygos, ir dešra / Gedimino Bartuškos nuotr.

Žmonės, dažnai išmaišę ne vieną pasaulio kampelį, tikina, kad atostogų kokybę lemia ne kelialapio kaina. Jų kelionių lagaminuose galima rasti ir žvejybos reikmenų, ir kareiviškų kelnių.

Sielos atostogos – sodyboje

Aktorius Ramūnas Rudokas yra kopęs į aukščiausią, 8848 m, Džomolungmos kalną ir ilsėjęsis Jamaikos premjero apartamentuose.

Tačiau sielos atostogomis jis vadina poilsį kaimo sodyboje ant ežero kranto. 165 km nuo Vilniaus. Ramybė: "Saulytė, šiltas oras, gaivus vėjas, kiekvieną dieną kūrenama pirtis. Mėgstu gaminti, todėl šiemet po dviem ąžuolais sumūrijome lauko virtuvę. Ant ugnies kepu žuvį, gaminu uzbekišką plovą, kaitinuosi saulėje ant lieptelio, maudausi, aplink zuja vokiečių aviganis. Gaila, kad dabar nekimba žuvys."

Geriausia – tinginiauti

Saulė, ramybė, šiluma, vakare – klubas ar jaukus restoranėlis. Nuo dvejų metų atostogaudavusi tėčio tėvynėje Ukrainoje grupės "69 Danguje" vadybininkė Oksana Zlatkovaitė geriausiomis atostogomis vadina tinginiavimą atokaitoje: "Kryme įpratau, kad saulė kepina taip, kad net pašiurpsta oda."

Todėl 20 laipsnių šilumos O.Zlatkovaitei maža: reikia 30! Ir būtinai šilto vandens, galimybės lepintis, neskubėti anksti keltis ryte ir kažkur lėkti įsispyrus į sportinius batelius.

Oksanos patarimai? Iškart nesikaitinti saulėje, o norintiesiems gražiai įdegti atsargiai naudotis saulės akiniais, nes "liks akvalango žymės".

Norint taupyti visada iš anksto biudžetą pasiskaičiuojanti Oksana siūlo keliauti į Turkiją, Egiptą. Ir pirkti kelialapius "viskas įskaičiuota".

Verslininko Antano Boso žmona Daina neįsivaizduoja atostogų be šeimos: vyro ir vaikų. Ji nemėgsta ilsėtis su didele kompanija: "Ar tai atostogos? "Tusas"! Daug žmonių – daug nuomonių, ambicijų, charakterių. Kompanijose žmonės dažniau prisigeria ir neretai pavargsta vienas nuo kito, kartais net susipyksta."

Daina juokiasi: "Rengiantis į kelionę Antanas mane išmokė susikrauti tik reikalingiausius daiktus. Dabar mes puikiai juos sutalpiname į vieną lagaminą. Tiesa, sukrautus daiktus dar patikrina vyras."

Moteris į lagaminą paprastai įsideda kelerias basutes, šortus, porą vakarinių suknelių ir visada – savo naudojamų plaukų priežiūros priemonių.

Per atostogas Daina beveik nevartoja alkoholio: "Juolab, jei nardai, slidinėji. Nebent per vakarienę išgeriame taurę vyno."

Kelionių patarimai? Bene pagrindinis – kruopščiai susidėti reikalingus daiktus. Geriausia, pataria D.Bosas, iš anksto sudaryti detalų sąrašą.

Mėgsta detektyvus

Maišelis vaistų nuo skandžio ir fotoaparatas. Tai patys būtiniausi daiktai, kuriuos atostogoms pasiima Daiva Tamošiūnaitė-Budrė. "Vaizdo kamera nepasiteisino. Fotoaparatu užfiksuoji akimirką, o vaizdo kamera atima daugiau laiko ir malonumo ilsėtis."

Daivos kelionių lagamine būtinai turi būti ir knygų, dažniausiai – detektyvų. Ji pataria pasiimti ir grynųjų pinigų: ne visada dirba bankai, ne visur įmanoma rasti bankomatų.

"Į kiekvieną kelionę vežuosi "lietuviško skonio" – vytintos dešros, kumpio, – nusijuokė D.Tamošiūnaitė-Budrė. – Kad ir kaip skanu būna restoranuose, anksčiau ar vėliau man užeina noras paskanauti mums įprasto maisto."

O kam skustis?

Idealiausias poilsis dviese arba vienam. Dainininkas Linas Adomaitis nemėgsta keliauti su kompanija: "Daugiausiai – keturi žmonės. Nemėgstu apsistoti viešbučiuose, nepatinka, kai žmonės sutartu laiku sodinami į autobusą."

Kauniečio lagaminas netradicinis – kareiviška kuprinė. Keliautojams L.Adomaitis pataria nusipirkti "Lonely Planet" leidžiamą leidinį apie lankomą vietą: "Ten viskas detaliai aprašyta. Sutaupysite nervų, laiko, pinigų ir pamatysite tai, ko pageidaujate."

Į kareivišką kuprinę Linas visada įsideda spynelę, Juozo Erlicko novelių knygą "Raštai ir kt.", savo kompaktinių plokštelių, akvalangą, meškerę, kareiviškas kelnes, megztinį, vaizdo kamerą, fotoaparatą.

"Į kiekvieną kelionę pasiimu ir skustuvą, – šypsosi dainininkas. – Tačiau beveik niekada jo nenaudoju ir grįžtu užsiauginęs barzdą."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų