„Auksinį gaublį“ iškovojo filmas „Bohemijos rapsodija“

  • Teksto dydis:

„Bohemijos rapsodija“ (Bohemian Rhapsody) per „Auksinių gaublių“ apdovanojimų įteikimo ceremoniją sekmadienį netikėtai pelnė du svarbiausius prizus ir atsidūrė pretendentų gauti „Oskarą“ gretose drauge su dramine komedija „Žalioji knyga“ (Green Book) ir drama „Roma“ (Roma).

Per vakarą, kur daug dėmesio buvo skiriama filmams apie mažumas, du favoritais laikyti filmai apie baltuosius – biografinis filmas apie JAV viceprezidentą Dicką Cheney (Diką Čeinį) „Vice“ ir muzikinė romantinė juosta „Taip gimė žvaigždė“ (A Star is Born) – pelnė tik po vieną „Auksinio gaublio“ statulėlę.

„Bohemijos rapsodija“, pasakojanti britų roko grupės „Queen“ iškilimo istoriją, pelnė geriausio dramos aktoriaus „Auksinį gaublį“ pagrindinį filmo herojų, legendinį Freddie Mercury (Fredį Merkurį), suvaidinusiam Rami Malekui (Ramiui Malekui). Be to, ši juosta buvo pripažinta geriausia drama.

Rami Malekas/Scanpix nuotr.

„Esu daugiau nei sujaudintas. Dabar mano širdis daužosi krūtinėje“, – sakė R. Malekas atsiimdamas apdovanojimą. Jis, be kita ko, padėkojo ir dainininkui, mirusiam 1991-aisiais.

„Ačiū, Freddie Mercury, kad suteikei man nepakartojamą džiaugsmą. Myliu tave, gražuoli. Tai – tau ir dėl tavęs, mielasis“, – pridūrė aktorius

Geriausio aktoriaus ir geriausios dramos apdovanojimai buvo įteikti paskutiniai, ir buvo tikėtasi, jog jie atiteks filmui „Taip gimė žvaigždė“. Šis Holivudo klasikinės juostos perdirbinys su Bradley Cooperiu (Bradliu Kuperiu) ir Lady Gaga (Leidi Gaga), pasakojantis senstančio muzikanto ir talentingos jo mūzos istoriją, buvo nominuotas penkiems „Auksiniams gaubliams“.

„Taip gimė žvaigždė“ teko pasitenkinti viena statulėle už geriausią dainą. Šis apdovanojimas už kūrinį „Shallow“ atiteko Lady Gagai ir bendraautoriui Markui Ronsonui.

Lady Gaga/Scanpix nuotr.

Christianas Bale'as (Kristianas Beilas), suvaidinęs buvusį JAV viceprezidentą filme „Vice“, kuris buvo nominuotas net šešiems „Auksinių gaublių“ apdovanojimams, gavo geriausio komedijos arba miuziklo aktoriaus prizą.

Daugiausiai „Auksinio gaublio“ statulėlių – už geriausią komediją, geriausią scenarijų ir geriausią antro plano aktorių Mahershalą Ali (Maheršalą Ali) – susirinko „Žalioji knyga“.

Per Beverli Hilso viešbutyje „Beverly Hilton“ vykusią ceremoniją taip pat buvo įvertintas Alfonso Cuarono (Alfonso Kuarono) filmas „Roma“ apie režisieriaus vaikystės Meksiko miestą 8-e dešimtmetyje. Juostai atiteko geriausio režisieriaus ir geriausio filmo užsienio kalba „Auksiniai gaubliai“.

„Kinas kuo geriausiai tiesia tiltus į kitas kultūras, – publikai sakė A. Cuaronas. – Mums reikia suprasti, kiek daug turime bendra.“

Mažiau „aštrus“ tonas

Kalifornijoje ant raudonojo kilimo pasirodžiusios kino žvaigždės nepamiršo praėjusiais metais pradėtos kovos su nederamu lytiniu elgesiu darbo vietoje.

Daugelis vakaro svečių segėjo prieš netinkamą seksualinį elgesį nukreipto judėjimo „Time's Up“ apyrankes.

„Auksinių gaublių“ apdovanojimų įteikimo ceremoniją vedė komikas Andy Sambergas (Endis Sambergas) ir aktorė Sandra Oh (Sandra O), tapusi pirmąja azijiete svarbių apdovanojimų vedėja. Be to, S. Oh atiteko antrasis jos karjeroje „Auksinis gaublys“ už vaidmenį seriale „Žudant Ievą“ (Killing Eve).

„Auksiniai gaubliai“, vieninteliai apdovanojimai, kur patiekiamas alkoholis, paprastai yra spalvingesni už kitus šou verslo didžiuosius renginius.

Tačiau vedėjai šiemet pasirinko ne tokį aštrų toną kaip ankstesniais metais, ir per ganėtinai blankią apdovanojimų pradžią nominantai buvo apiberti komplimentais, o ne pašiepiančiais juokeliais.

A. Sambergas savo ruožtu pagerbė įvairovę apdovanojimams nominuotose juostose ir atkreipė dėmesį į tokius filmus kaip „If Beale Street Could Talk“, kurio žvaigždė Regina King (Redžaina King) gavo geriausios antro plano aktorės „Auksinį gaublį“, bei „Juodoji pantera“ (Black Panther) ir „Pasakiškai turtingi“ (Crazy Rich Asians), kurie šių metų apdovanojimuose liko tuščiomis.

„Šįvakar jie čia ne todėl, kad sulaukė atgarsio publikoje, kurią Holivudas dažnai ignoruoja, – sakė A. Sambergas. – Jie čia, nes papasakojo istorijas, sulaukusias atgarsio tarp visų. Ir tai tikrai yra nuostabus dalykas.“

R. King savo ruožtu pažadėjo, kad per artimiausius dvejus metus ji dirbs tik su projektais, kuriuose bus bent 50 proc. moterų.

„Metu iššūkį visiems: visiems, esantiems galios pozicijose – ne vien mūsų industrijoje, visose industrijose. Metu jums iššūkį mesti iššūkį sau ir solidarizuotis su mumis ir padaryti tą patį“, – pareiškė aktorė.

Tvirtas rodiklis

„Auksiniai gaubliai“ yra pelnę ekscentriškų pasirinkimų reputaciją, tad jie ne visada išpranašaudavo „Oskarų“ šlovę, bet ši ceremonija pritraukia daugybę žvaigždžių ir daugeliui tebėra tvirtas rodiklis prognozuojant JAV Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų, kurie šiemet vyks vasario 24-ąją, laureatus.

Geriausios dramos aktorės „Auksinis gaublys“ atiteko Glenn Close (Glen Klouz), suvaidinusiai juostoje „The Wife“.

Glenn Close/Scanpix nuotr.

Britė Olivia Colman (Olivija Kolman) buvo pripažinta geriausia komedijos arba miuziklo aktore už karalienės Anos vaidmenį istorinėje dramoje „Favoritė“ (The Favourite).

Ch. Bale'as, suvaidinęs filme „Vice“ ir gavęs geriausio komedijos arba miuziklo aktoriaus prizą, už įkvėpimą padėkojo šėtonui.

„Ačiū, šėtone, kad suteikei man įkvėpimo sukurti šį vaidmenį“, – pareiškė aktorius.

Kalbant apie serialus, „Auksiniuose gaubliuose“ triumfavo beveik tie patys kūriniai kaip ir rugsėjį įvykusiuose televizijos apdovanojimuose „Emmy“.

Geriausiu draminiu serialu pripažintas trileris apie šnipus „Amerikiečiai“ (The Americans). Tai buvo pirmasis „Auksinis gaublys“, kurį gavo šešis sezonus turintis serialas.

Vis dėlto sekmadienio ceremonijoje nustebino tie serialai, kurie pasirodė pernelyg vėlai, kad galėtų susirungti dėl „Emmy“ statulėlių.

Pavyzdžiui, „The Kominsky Method“ gavo „Auksinį gaublį“ už geriausią komediją, o jame suvaidinęs Michaelas Douglasas (Maiklas Daglasas) gavo geriausio komedijos ar miuziklo aktoriaus apdovanojimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių