Pereiti į pagrindinį turinį

Austriško vyno vilionės

2009-09-05 23:59

Lietuvos pajūris – austriško vyno centras! Nežinojote? Čia įsikūrę net trys Austrijos vyno platintojai („Gestina“, „Vyno centras“ ir ‚Vyno klubas“); Vilniuje yra du, o Kaune – nė vieno. Kuo ypatingas austriškas vynas? Kai kas mano, kad tarp baltųjų jis yra vienas geriausių pasaulyje. Taip mano ne patys austrai, o tie, kas austrišką vyną gali palyginti su kitų šalių vynais – britai, skandinavai, rusai. Dabartinis pasaulio someljė čempionas švedas Andreas Larsonas šį vyną pažįsta taip pat gerai, kaip šampaną. Jis sako, kad jei Austrija rimtai susidomės JAV vyno mėgėjai, tokioms mažoms rinkoms kaip Lietuva vyno paprasčiausiai pristigs - jo visoje šalyje padaroma mažiau, nei šampano vienoje Šampanės provincijoje.

Minerališki iš Žemutinės Austrijos

Pažintis su Austrijos vynu turi prasidėti į vakarus nuo Vienos esančiose regionuose palei Dunojų: Wachau, Kamptalyje, Kremstalyje. Čia tarpsta garsioji ‘Riesling’ bei už šalies ribų nežinoma ‘Gruner Veltliner’ – dvi baltosios vynuogės, kurių vynai pelnė Austrijai pasaulinį pripažinimą. Skurdus dirvožemis ir vėsus klimatas čia labai tinka vynuogėms auginti. Patys garsiausi ir sunkiausiai įsigyjami „Smaragd“ kategorijos vynai iš Alpių papėdėse esančio Wachau skandina minerališkos gaivos gelmėje ir glosto lėto nokimo sukauptu klampumu. Jie tokie ilgaamžiai, kaip geriausi Bordo vynai, tačiau austrai juos išgeria pirmaisiais metais po išpilstymo ir dar pagilina šio vyno trūkumą.

Saldūs – iš Vengrijos pasienio

Lietuvos vyno čempionate saldžiųjų kategorijoje trečius (ketvirtus) metus iš eilės nugali austriškas vynas (šiemet pagrindinį prizą pelnė du vynai: padaryti „Kracher“ ir „Leberl“ vyninėse). Seklaus Neusiedlersee ežero pakrantėse rudens rytais pakyla rūkas, o dieną dvelkteli Panonijos lygumos karštis. Vynuogės džiūsta, koncentruojasi cukrus ir atsiranda nepakartojamo intensyvumo džiovintų vaisių, medaus aromatas. Kartu su cukrumi vyne koncentruojasi ir rūgštis, todėl šis vynas bene puikiausiai iš visų dera su riebiuoju ančių kepenų paštetu (foie gras) ir su desertais. Gerą vyną geriausia derinti su paprastu maistu: skoniu ir aromatais turtingas Austrijos saldusis – skaniausias su elementariomis varškės spurgomis ar biskvitiniu pyragu.

Burgenlande – raudonieji

Pigus austriškas raudonasis vynas kai kam gali nepatikti – jis lengvas, perdėm kvapnus, net kiek vadinamųjų žemiškų aromatų. Tačiau pradėkite nuo gerėlesnio - nepagailėkite bent keturiasdešimties litų, o dar geriau – 70 Lt – nusipirksite naujo ąžuolo statinėse palaikyto vyno, kuriame lietuviui neįprastą charakterį papildo gundantys grietinėlės, vanilės aromatai, o skonį iki ekstazės sutaurina saldūs ąžuolo taninai. Toks vynas, kuriame pageidautina, kad dominuotų vietinė ‘Blaufrankisch’ vynuogė, lengvai konkuruoja su geriausiais šiaurės Italijos vynais. Jis puikiai tinka su lietuvių mėgstamais makaronų patiekalais ir balta mėsa.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų