Pereiti į pagrindinį turinį

Baleto stebuklas iš Gruzijos

2008-12-05 09:00
Baleto stebuklas iš Gruzijos
Baleto stebuklas iš Gruzijos / Organizatorių archyvo nuotr.

Koncertinį turą Lietuvoje pradedanti Gruzijos nacionalinio baleto Iliko Sukhishvili trupė kritikų kartais vadinama aštuntuoju pasaulio stebuklu.

Gruzinų trupė stulbina ekstremaliais triukais bei nepaprastu tradicinių šokių ir klasikinio baleto deriniu. I.Sukhishvili trupė sužibo dar 1945 m. talentingos Tbilisio operos balerinos dėka. Nino Ramishvili, kaip ir jos vyras I.Sukhishvili, norėjo pasauliui atskleisti savo tautos kultūros grožį ir turtingumą. Juodu įkūrė mokyklą, kurioje berniukai ir mergaitės nuo septynerių metų galėjo mokytis šokio meno.

Gruzijos nacionalinis baletas iki šiol vadinamas jo įkūrėjų vardu. Trupe, kuri folklorą, tradicinius šokius pakylėjo iki klasikos lygio, šiandien rūpinasi jau trečioji artistų karta.

Trupė yra pirmas nacionalinių šokių kolektyvas, koncertavęs garsiojoje Milano operos teatro "La Scala" scenoje. Pasibaigus pasirodymui, griaudint ovacijoms, uždanga kilo 14 kartų – daugiau nei pasibaigus rekordinio žiūrovų palaikymo sulaukusiam garsaus tenoro Enrique Caruso koncertui.

I.Sukhishvili trupės koncertas Brodvėjaus scenoje vadintas geriausiu metų šou, o pati trupė – geriausiu baleto kolektyvu, pasirodžiusiu Brodvėjuje. Pasitinkant 2000-uosius artistų pasirodymas buvo transliuojamas penkiuose žemynuose. Aplodismentais juos apdovanojo apie 50 mln. žiūrovų.

Per 63 veiklos metus trupė sukūrė ir parodė 12 šokio spektaklių, kuriuose naujai interpretavo tradicinius gruzinų šokius. Trupės pasirodymuose – šokiai su kardais, durklais, tradiciniai moterų, vestuvių šokiai. Ansamblyje šoka 70 profesionalių šokėjų.

Per visą kolektyvo istoriją trupė surengė daugiau nei 200 turnė, devyniskart apkeliavo penkis pasaulio žemynus, aplankė 88 šalis, turėjo apie 9200 pasirodymų.
Į koncertus atėjusius žiūrovus Gruzijos nacionalinio baleto trupė žavi unikalia choreografija, svaiginančiais šuoliais, sukiniais ir sceną užliejančia energija. Baletą lydi ir tradicinių instrumentų orkestras. Vyriški šokiai stebina temperamentu, meistriškumu, o drauge atskleidžia ir gruzinų tautos geraširdiškumą ir karingumą.

Gruzinai taip pat stebina meistriškai sukdamiesi ant pirštų galiukų. Beje, įspūdingus ir pavojingus triukus šokėjai atlieka apsiavę ne įprastus baleto artistų puantus, o minkštus odinius batelius.

Ilgakasės, įspūdingais kostiumais vilkinčios gruzinės užburia grakštumu ir jausmingumu.

Sakoma, kad būtina pamatyti trupės pasirodymą bent kartą gyvenime – tam, kad suprastum, ką iš tiesų reiškia tobulas pasirodymas, prilygstąs stebuklui.

Šiais metais Gruzijos nacionalinio baleto I.Sukhishvili trupė koncertuoja su programa, skirta kolektyvo įkūrėjo 100 metų sukakčiai. Dvi valandas trunkantis Gruzijos nacionalinio baleto trupės pasirodymas – tai pasakojimas apie gruzinų dvasią, išgyvenimus, kuriuos patyrė jų tauta.

Gruzinų koncertai planuojami daugelyje Rytų Europos šalių, tačiau dėl agresyvios Rusijos politikos kelios dešimtys koncertinio turo pasirodymų šioje valstybėje atšaukti. Jie čia neplanuojami ir artimiausioje ateityje. Gruzinų pasirodymas mūsų šalyje – tai ir padėka Lietuvai, parėmusiai juos sunkiu metu.

Iliko Sukhishvili trupės koncertas Kauno sporto halėje – gruodžio 5 d. 20 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų