Banguotoji „Akvameno“ istorija (filmo apžvalga)

Labiausiai išjuoktas DC komiksų herojus pagaliau gauna smagų ir energingą filmą.

Chaotiški filmai

Pastaraisiais metais kino pasaulyje buvo mažai keistesnių nei "DC Comics" filmai istorijų. Kiekvienas vaikas žinotų, kad Holivude dabar yra superherojų amžius, tik joks suaugęs nesugebėtų paaiškinti, kaip filmai pagal bene žymiausius komiksus pasaulyje negali būti užtikrintai kokybiški ir įdomūs.

Tamsuma pasižymėję prieš dešimtmetį rodyti "Tamsos riterio" filmai suteikė idėją ir kitiems kūrėjams iš šikšnosparniais apsirengusių vyrų išgauti visą įmanomą rimtumą. Turbūt dėl to "Žmogus iš plieno" ir "Betmenas prieš Supermeną" tapo pilkais filmais be gyvybės, o įspūdingumu ir brangumu turėjusioje sužavėti "Teisingumo lygoje" net aktoriai negalėjo apsimesti, kad jiems yra smagu ar įdomu.

Tik "Nuostabioji moteris", savo energija ir entuziazmu sužavėjusi begalę žiūrovų, kūrėjams parodė, kad gal auditorijai patinka matyti įkvėptus superherojus, kurie nėra apsupti begalinės tamsumos. Daugiau vilties gali suteikti šį savaitgalį kino teatruose pasirodęs "Akvamenas" – pasakojimas apie povandeninį pasaulį valdantį superherojų, kurį pateikti nuobodžiai ar nelinksmai reikėtų pasistengti.

Išskirtinis herojus

Akvamenas komiksų pasaulyje yra išskirtinis veikėjas. Priešingai nei visada rimtą priešistorę turėjęs Betmenas ar savo galiomis nuolat stebinantis Supermenas, Akvamenas išsiskirdavo kiču. Jo sunkiai apibrėžiamos galios, svyruojančios nuo gebėjimo susikalbėti su žuvimis iki vandenynų kontroliavimo, populiariojoje kultūroje susilaukdavo begalinio dėmesio, dažniausiai virsdavusio pašaipomis. Tiek komiksuose, tiek pagal juos kuriamuose animaciniuose serialuose Akvamenas būdavo tam tikra išskirtis, nerasdavusi vietos tarp žymesnių DC komiksų kolegų.

Tai buvo bandoma taisyti įvairiai. Kai kuriuose komiksuose Akvamenas buvo tapęs tragišku egzistencialistu, kartais – tiesiog žiauriu herojumi; viskuo, kas jį paverstų rimtesniu skaitytojų akyse. Tik sunku visiškai rimtai priimti stebuklingas galias turintį povandeniniuose rūmuose gyvenantį karalių.

Naujieji filmai viską išsprendė gana paprastai: Akvameno rolė suteikta įspūdingajam Jasonui Momoa. Žiaurųjį valdovą "Sostų karuose" vaidinusį fiziškai įspūdingą aktorių privalu priimti rimtai, o tai, kad jis kiekviename žingsnyje atrodo besidžiaugiantis savo role, nuotaiką kaipmat pakelia.

Tradicinė istorija

"Akvamenas" papasakoja visą istoriją apie tai, kaip švyturio prižiūrėtojui ir Atlantidos princesei gimęs sūnus tampa povandeninio pasaulio vienytoju.

Jo vaikystė – neeilinė, jo motina (akt. Nicole Kidman) jam pasakoja apie savo karalystę. Turi ir mentorių (akt. Willemą Dafoe), paverčiantį Artūrą tvirtu vyru. Galiausiai jis sužino apie pavojuje atsidūrusią karalystę ir brolį (akt. Patricką Wilsoną), su kuriuo jis turi stoti į akistatą.

Režisierius Jamesas Wanas, pasižymėjęs siaubo filmų kūrimu bei režisavęs septintąją "Greitų ir įsiutusių" dalį, žino, ką reiškia kurti didelius filmus. Tam tikra prasme šis yra netgi per didelis, užpildantis visas įmanomas tradicinių herojų istorijų dalis ir dar įtraukiantis meilės istoriją tarp Artūro ir Atlantidos princesės (akt. Amber Heard). Visgi natūralu, kad plačiajai auditorijai ne taip gerai pažįstamas herojus susilaukia išsamaus pasakojimo su geriausiais šių dienų aktoriais, kadangi franšizei reikia, kad į jį būtų atkreiptas dėmesys.

Lėtas progresas

Sprendžiant iš išankstinių reakcijų panašu, kad "Akvamenas" išvengia didžiausių ankstesnių "DC Comics" kūrinių bėdų. Filmo tonas yra gan šviesus ir vieningas, leidžiantis pagrindiniam herojui pasidžiaugti savo neeilinėmis galiomis ir išnaudojantis J.Momoa energiją, kurios jis turi į valias.

Juosta nukenčia dėl silpnų antraeilių istorijų ir neaiškiai apibrėžto pagrindinio blogiečio, tačiau brangiuose filmuose šios klaidos yra beveik neišvengiamos.

Turbūt svarbiausia, kad "Akvamenas" yra daug kuo viltingas filmas. Jis parodo, kad franšizė mokosi iš savo ankstesnių klaidų, skiria daug dėmesio sunkiau apibrėžiamiems herojams ir net nebijo savo didelių filmų išleisti kalėdiniu laikotarpiu. Lėtas ir sąmoningas progresas Holivude yra retas reiškinys, kuris visada nuteikia maloniai.

"Akvamenas" (angl. "Aquaman")

Žanras: veiksmo, nuotykių, fantastinis

JAV, 2018

Režisierius James Wan

Vaidina Jason Momoa, Amber Heard, Nicole Kidman, Willem Dafoe, Patrick Wilson

Įvertinimas:

Humoras – 2/3

Scenarijus 2/3 

Muzika 2/3,

Aktoriai 3/3

Režisūra 2/3,

Bendras: 2,2

Kino teatruose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuo gruodžio 21 d. rodomos dar trys premjeros.

"Sukeisti Kalėdų Seneliai"

Kalėdas dievinantis dailidė verčiasi per galvą, kad savo vaikams atneštų tokį šventinį džiaugsmą, kokio jis sulaukdavo vaikystėje. Kartą vyras sulaukia netikėtos sėkmės ir susipažįsta su tikruoju Kalėdų Seneliu. Šis jį supažindina su savo dirbtuvėmis, papasakoja apie savo darbą ir galiausiai vyrui pasiūlo kuriam laikui apsikeisti vietomis bei pačiam padirbėti Kalėdų Seneliu. Pernai užsienyje rodytas norvegų filmas yra pripildytas šventinės nuotaikos ir parodantis, kad didžiausia žiemos šventė yra skirta ne vien vaikams. Kalėdinės animacijos pripildyti kino teatrai dėl to turėtų tik džiaugtis.

"Kamanė"

"Transformerių" fenomenas pasaulyje vis dar gyvuoja. Šie filmai, uždirbantys pasakiškus pinigus rodant dvi valandas trunkantį iš sprogimų ir pusėtinų kompiuterinių efektų susidedantį chaosą, bus rodomi iki pasaulio pabaigos. "Kamanė" kyla iš tos pačios "Transformerių" šeimos ir pasakoja apie vienos žymiausių franšizės mašinų priešistorę. Nereikia daug laiko, kol filmas pradeda pasakoti apie tarpplanetinį karą ir Žemės apsaugojimą, kas reiškia tik dar daugiau sproginėjimų vangiai parašytoje istorijoje. Tradicinių kalėdinių filmų "Kamanė" tikrai neprimena, nors atsipalaiduoti leidžia.

"Sniego karalienė: veidrodžių šalis"

Stebuklingosios šalies karalius dėl magijos vos nepraranda brangiausių jam žmonių ir visus, kurie turi magiškų sugebėjimų, nusprendžia ištremti į Veidrodžių šalį, kur magija būtų atskirta nuo tikrojo pasaulio. Visgi tai reiškia, kad pasaulyje dingtų stebuklai, ko filmo herojė nesiruošia leisti. Bandydama įrodyti, kad magija slypi visuose žmonėse, kartu su draugais ji siekia pakeisti piktojo karaliaus planus ir apsaugoti magiškas būtybes. Nors filmas yra skirtas vaikams, ir tai yra jau ketvirtoji tos pačios istorijos dalis, siužetas nevengia atspindėti ir tikrųjų dabartinio gyvenimo įvykių.

buvaukine.lt


Šiame straipsnyje: filmaskinasAkvamenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių