Pereiti į pagrindinį turinį

Bibliotekoje – renginių puokštė

2009-03-19 09:00
Bibliotekoje – renginių puokštė
Bibliotekoje – renginių puokštė / Klaipėdos apskrities viešosios bibliotekos renginių salėje prasidės kamerinės muzikos festivalis "Garsų vaivorykštė".

Ievos Simonaitytės bibliotekoje rytoj – net trys renginiai: viename bus prisimintas Vydūnas, kitas įsuks į vaikų muzikos, dainos ir šokio šventę, trečiasis pakvies į burlaivių regatos fotografijų parodą.

Išskleis "Garsų vaivorykštę"

Penktadienį 15 val. Klaipėdos apskrities viešosios bibliotekos renginių salėje prasidės kamerinės muzikos festivalis "Garsų vaivorykštė". Jo dalyviai jau aštuntąjį pavasarį susirinks į vaikų muzikos, dainos ir šokio šventę.

Pirmoji "Garsų vaivorykštė" įvyko 2002 m. Klaipėdos jaunimo centre (KJC). Ją inicijavo KJC vaikų senosios muzikos ansamblio "Dolce musica" vadovė Daiva Pielikienė. Pagrindinis festivalio tikslas buvo suteikti muzikuojantiems vaikams galimybę pasirodyti miesto visuomenei, taip pat skatinti ansamblinį grojimą, propaguoti senovinę, renesanso ir baroko epochų muziką.

Bet pirmuosiuose festivaliuose vaikai grojo įvairiausių žanrų ir epochų, net estradinius kūrinius. Pačiame pirmajame dalyvavo ir dabar žymus klaipėdietis atlikėjas Amberlife. Tačiau rengėjai norėjo, kad didesnis dėmesys būtų skiriamas rimtajai – klasikinei ir senovinei muzikai. Todėl jau ketvirti metai festivalio nuostatuose pabrėžiama, kad jame turi skambėti nuo XV iki XX amžiaus sukurti kūriniai. Šie metai yra pirmieji, kai festivalį globoja ir remia Klaipėdos apskrities viešoji I.Simonaitytės biblioteka. Iki šiol tai buvo Jaunimo centro ir Klaipėdos miesto švietimo skyriaus misija.

Šiemet "Garsų vaivorykštėje" dalyvaus uostamiesčio vidurinių ir muzikos mokyklų vaikai – solistai, instrumentiniai ir vokaliniai ansambliai. Festivalyje skambės J.S.Bacho, V.A.Mozarto, D.Skarlatti’o, Ž.Bizet ir kitų žinomų kompozitorių kūriniai. Visi dalyviai bus apdovanoti diplomais, atminimo dovanėlėmis ir festivalio rėmėjo – I.Simonaitytės bibliotekos suvenyrais.

Regatos vaizdų paroda

Rytoj 16.30 val. bibliotekos trečiojo aukšto hole Klaipėdos ir Ščecino (Lenkija) merai Rimantas Taraškevičius ir Piotras Krzystekas atidarys fotografijų parodą iš didžiųjų burlaivių regatos "The Tall Ships’Races Baltic – 2007" Šcecine šventės.

Parodoje bus eksponuojami Lenkijos fotografų sąjungos narių Danutos Piotrowska’os, Evos Lyczywek-Palka’os, Gžegožo Czarnecki’o darbai. Juose įamžintas regatos finišas Ščecine.

Klaipėda šiąvasar taps šios regatos finaliniu uostu. Iki balandžio 17 d. veiksianti fotoparoda klaipėdiečiams suteiks galimybę susipažinti su šios marinistinės šventės mastais ir dvasia.

Švenčiant Vydūno gimtadienį

Minint Pasaulinę kultūros dieną, bibliotekos konferencijų salėje 17.30 val. bus prisimintas Vydūnas bei šio lietuvininkų tautybės ir Vokietijos pilietybės filosofo, rašytojo, kultūros veikėjo kūryba, jo 141-ųjų gimimo metinių proga bus diskutuojama tema "Gyva Tėvynė, betgi – kaip?" (Vydūnas).

Anot Vydūno draugijos pirmininko dr. Vaclovo Bagdonavičiaus, Vydūnas lietuvių kultūrai turi ypatingos reikšmės: "Visą savo sąmoningą gyvenimą jis paskyrė tautos dvasiai žadinti ir stiprinti. Tai jis nuosekliai vykdė visais savo darbais, raštais ir žodžiais, savo gyvenimo pavyzdžiu. Jo asmenybės darna ir skaista, gilus ir gyvas tikėjimas, žodžių ir veikimo vienovė visai atitiko jo siekį "būti tautoje aiškia žmoniškumo apraiška". Toks Vydūnas iš tiesų ir buvo. Nėra mūsų kultūroje kito tokio žmogaus, kuris taip ryškiai šviestų tyra išmintimi. Iš tiesų tinka jį vadinti "tikra Dievo dovana lietuvių tautai".

Renginyje bus pristatytos trys knygos: Vydūno apysaka "Kaimo didvyris" (faksimilinis leidinys), "Kaip tapti saulėtu žmogumi" (sudarytoja – R.Palijanskaitė) bei V.Bagdonavičiaus knyga apie Vydūną "Spindulys esmi begalinės šviesos". Taip pat bus rodomas dokumentinis filmas "Prisiminimai ir pamąstymai apie Vydūną" (autoriai – G. ir D.Stunguriai).

Kvietimas susipažinti su tikra Vydūno kūryba, kaip ji atrodė prieš beveik 100 metų – tai apysakėlė "Kaimo didvyris". Galbūt šiandieninis mūsų kaimas labiau kenčia nuo girtavimo nei aprašomuoju laiku, bet šioje apysakoje Vydūnas parodo ypatingą, nesmurtinį, savo esme giliai krikščionišką kovos su blogiu būdą, – kai jis įveikiamas susirūpinimu, gerumu ir meile. Anot vydūniečių, šiuolaikiškas jaunuolis, kurio sąmonė iškreipta televizijos ir internetinių žaidimų, geriausiu atveju apysakėlę pavadins naivia, jeigu išvis ją skaitys. Tačiau širdies žmogui ji suteiks vilties ir tikėjimo žmogumi.

Knygoje "Kaip tapti saulėtu žmogumi" skaitytojai ras trumpą Vydūno autobiografiją ir jo tekstus, kuriuose gvildenamos jauniems žmonėms, jų ugdytojams ir visuomenei aktualios temos. Tai savęs ir gyvenimo pažinimo, jaunatviškumo fenomeno, savojo pašaukimo ir tikėjimo, saviugdos ir tobulėjimo, asmenybės darnos, doros ir sveikatos, lyčių kultūros ir kiti klausimai.

Renginyje dalyvaus dr. V.Bagdonavičius, dr. P.Bielskis, "Eglės" leidyklos direktorius A.Stanevičius ir kiti Vydūno tradicijų puoselėtojai. Muzikiniu akompanimentu vakarą praturtins A.Vasiliauskaitė, M.Tamkevičiūtė, J.Riazanova ir A.Daunoravičiūtė, kurios susirinkusiems atliks V.Klovos, G.Kuprevičiaus, J.S.Bacho kūrinius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų