Pereiti į pagrindinį turinį

Blizgančias trumpikes ir trispalvius lietuvius Oslas prisimins ilgai

2010-06-05 23:59
Aistruolės: Osle gyvenančios lietuvės pasistengė, kad norvegai ir Oslo svečiai įvertintų lietuvišką temperamentą.
Aistruolės: Osle gyvenančios lietuvės pasistengė, kad norvegai ir Oslo svečiai įvertintų lietuvišką temperamentą. / Stasio Gudavičiaus nuotr.

Nenusiminkime. Nepaisant "InCulto" nesėkmės "Eurovizijoje" Osle, trispalviai lietuviški akcentai šiame dainų konkurse buvo net labai pastebėti!

Lietuviai buvo triukšmingiausi

Į ekstravagantiškąjį konkursą Norvegijos sostinėje susirinkę užsieniečiai minėjo ne tik neregėtą "InCulto" energiją ir charizmą, ne tik akinamai blizgias trumpikes, kuriomis buvo pasipuošęs net ir koncerto vedėjas Erikas Solbakkenas. Jie gerai žinojo, kokia lietuvių daina, ir neretai apgailestavo, kad jai nepavyko prasiveržti į konkurso finalą.

Ne sykį naktį grįžtant iš Oslo centre įkurto "Euroklubo", kur po repeticijų ar koncertų rinkdavosi "Eurovizijos" dalyviai, gerbėjai ir akredituotieji žurnalistai, sutikti linksmi įvairių tautų žmonės, išvydę lietuvišką trispalvę, imdavo skanduoti "InCulto" dainos "Eastern European Funk" žodžius ir maldauti lietuvių padovanoti blizgančias trumpikes.

Į muzikos barą "Hard Rock Cafe", kur lietuvių grupė "Eurovizijos" dienomis surengė du pasirodymus, tekdavo riboti įeinančiųjų skaičių, nes salė būdavo pilnutėlė.

Antrajame pusfinalyje, kuriame pasirodė "InCulto", lietuvių gerbėjai buvo vieni triukšmingiausių. "Labiausiai salė šėlo per Lietuvos ir Nyderlandų pasirodymus. O garsiausiai rėkė sirgaliai iš Lietuvos. Mano nuomone, jie perrėkė netgi armėnus, azerbaidžaniečius ir turkus kartu sudėjus", – rašė vienas "Eurovizijos" gerbėjas rusas savo tinklaraštyje.

Fotografavo ir lesbietės

Vienos aktyviausių sirgalių – jau metus Norvegijoje gyvenančios Ieva, Lina, Natalija, Jurga ir iš Lietuvos specialiai į šventę atvykusi Ievos sesuo Agnė. Jos "InCulto" pasirodymui ruošėsi gerokai iš anksto: pasipuošė specialiai šiai progai pasigamintais marškinėliais, įsigijo daugiau trispalvių, pasipuošė kitais tautiniais atributais ir pažadėjo sau pasirodyti per tiesioginę televizijos transliaciją.

"Vos išlipome iš autobuso prie "Telenor" arenos, kur vyko koncertas, tuoj buvome apsuptos fotografų ir žurnalistų. Visi tik fotografavo, filmavo, klausinėjo. Aišku, aktyviai reiškėme viltį, kad ne tik pateksime į finalą, bet ir jame puikiai pasirodysime", – pasakojo Agnė.

Lietuvės sulaukė dėmesio ir iš netradicinės orientacijos merginų, susirinkusių į koncertą. Ne paslaptis, kad "Euroviziją" labiausiai mėgsta seksualinių mažumų atstovai, kurie dainų konkurse tampa nebe mažuma, bet tikra dauguma.

"Buvo priėjusios kelios merginos su vaivorykštės vėliava, prašė nusifotografuoti. Mielai sutikome. Jos visiškai nepriekabiavo, tik gražiai padėkojo už galimybę nusifotografuoti su tokiomis simpatiškomis panelėmis", – juokėsi Lina.

Vos neprarado sąmonės

Lietuvės pasistengė būti matomos. "Turėjome bilietus "galiorkoje", bet nuolat stengėmės veržtis į salės priekį, kuo arčiau scenos. Apsaugininkai pastumia toliau, mes perbėgame į kitą salės pusę ir vėl šokinėjame, šaukiame, mojuojame vėliavomis. Taip ir gainiojo per visą pirmąją koncerto dalį. Paskui pavargome, balsus praradome, todėl grįžom į savo vietas", – dalijosi įspūdžiais užkimusi Agnė.

Po koncerto sulaikiusios kvapą jos laukė iš elektroninio voko išlendančios lietuviškos trispalvės, parodančios, kad "InCulto" pateko į finalą. "Man labai smarkiai stuksėjo širdis. Labai jaudinausi. Vienu metu pasirodė, kad prarandu sąmonę iš to jaudulio", – sakė Ieva.

Merginos buvo pasirengusios itin triukšmingai pasveikinti lietuvių grupę ir vėliau trūks plyš gauti bilietus į finalinį koncertą, kad ir jame pasveikintų "InCulto". Tačiau teko nusivilti. Iš "Telenor" arenos jos išėjo visai kitokios nuotaikos, nei atėjo.

Merginos tik gūžčioja pečiais, kodėl "Eastern European Funk" nepavyko prasiveržti į finalą. "Mes jau ne kartą įrodėme, kad Lietuvos pasirodymai neretai pralenkia laiką. Gal Europa ir vėl mus nelabai gerai suprato? Ar tik paskui nesigrauš?" – retoriškai klausinėjo Ieva.

Žada vykti į Vokietiją

Osle gyvenančios lietuvės įsitikinusios, kad "InCulto" pasirodė labai gerai. "Dėl mūsų vyrukų tikrai negėda. Jie tikri šaunuoliai", – pastebėjo Lina.

Merginos buvo aktyvios ir per "Hard Rock Cafe" surengtus "InCulto" koncertus. "Su Jurgiu Didžiuliu nusifotografavome, "InCulto" autografus ant jų kompaktinių plokštelių gavome. Bet blizgančių trumpikių taip ir nepavyko išprašyti", – apgailestavo Agnė.

Kitąmet merginos žada vykti ir į Vokietiją palaikyti lietuvių, dalyvausiančių "Eurovizijoje". "Mums patiko ta šventinė dvasia, vyravusi ne tik koncertų arenoje, bet ir visame mieste. Vokietija – kur kas pigesnė šalis nei Norvegija, todėl nebus labai sudėtinga rasti galimybių ten apsilankyti ir vėl atkreipti dėmesį į lietuvius. Gal šįkart mūsiškiams pasiseks labiau", – vylėsi Lina.


Apie Oslo "Eurovizijos" konkursą

Norvegai nusprendė, kad nėra labai svarbu ir atsisakė daugelio jau tradicija tapusių dalykų, pavyzdžiui, įspūdingų pusfinalių atidarymų, LED ekranų.

Antrus metus iš eilės buvo atsisakyta ir finalininkų paskelbimo popieriniuose vokuose – apie 10 laimingųjų, keliaujančių į finalą, pranešta pasitelkus telektronines technologijas.

Pirmą kartą finale buvo leista dalyviui pakartoti savo pasirodymą: dainuojant Ispanijos atstovui apsauga nesulaikė į didžiąją sceną išbėgusios sirgalio.

Bosnija ir Hercegovina, Graikija, Rumunija, Rusija, Turkija ir Ukraina nuo 2004 m. dar nė karto nepraleido "Eurovizijos" finalo.

Pirmą kartą nuo 2004-ųjų finale nedalyvavo nė viena Baltijos šalis – ne tik lietuviai, estai, bet ir latviai neperžengė pusfinalio slenksčio.

Pernai pusfinalyje dainavęs Lietuvos atstovas Sasha Son surinko 66 balus – užėmė 9 vietą ir pakliuvo į finalą. Jeigu šiemet tiek balų būtų gavę "InCulto" – būtų likę 11-oje vietoje ir į finalą vis tiek nebūtų patekę. Šįkart lietuviai pusfinalyje liko dvylikti, iškart už Švedijos. Antrus metus iš eilės pusfinalyje Lietuvai savo balsus skyrė Airija, Norvegija, Kipras, Ukraina ir Danija. Daugiausiai – 12 balų – skyrė jau tradicinė Lietuvos draugė Airija, gausiai apgyvendinta lietuvių, aktyviai palaikančių savo šalį "Eurovizijoje".


Dviprasmiški Lenos juokeliai

Šiais metais laimėjusi Vokietijos atstovė 19-metė Lena Meyer-Landruth savo šaliai iškovojo antrąją pergalę, kurios teko laukti netgi 28 metus. Pirmoji nugalėjusi vokietė buvo dainininkė Nicole, 1982 m. atlikusi dainą "Ein Bischen Frieden" (gerai žinomas ir lietuviškas šios dainos vertimas "Truputį laimės, truputį saulės...").

Iki pergalės Vokietijos nacionaliniame atrankos etape Lena, kurios senelis Andreas Meyer-Landrut daugelį metų buvo VFR ambasadorius Sovietų Sąjungoje, buvo niekam nežinoma. Dabar ji su savo daina "Satellite" ("Palydovas"), užkrečiamu entuziazmu ir trumpomis juodomis suknelėmis tapo nacionaline įžymybe.

Šios dainininkės mėgėjos pergalė prieš daugybę Europos profesionalų daugeliui vokiečių buvo visiškai netikėta. Iki šių metų Lena mokėsi tik šokti ir kelis kartus buvo bandžiusi dainuoti su mokyklos grupe.

Laimėjusi "Euroviziją" Lena į spaudos konferencijų salę neskubėjo. Apie pusvalandį vėlavusi mergina pasirodė drauge su Vokietijos TV laidų vedėju Stefanu Raabu. Su trenksmu įbėgusi "Eurovizijos" nugalėtoja ant žurnalistų išpurškė kelis šampano butelius ir netrukus pareiškė: "Esu visiškai šlapia, galime pradėti."

"Esu labai laiminga, tačiau turiu apie tai ramiai pagalvoti. Tai labai didelis įvykis. Jaučiuosi visiškai pakvaišusi", – kalbėjo ji.

Pasiteiravus, kaip atrodė momentas, kai dainininkė suprato laimėjusi, atlikėja prisimena tuo metu sėdėjusi atlikėjams skirtoje patalpoje, o kai aplinkiniai šūkavo apie laimėjimą, Lena ne iš karto suvokė, kas įvyko.

Žurnalistams juokais pasiteiravus, ar Aleksandras Rybakas gerai bučiuojasi, Lena nesutriko. S.Raabui patikslinus, kad jis žino, ką reiškia A.Rybako bučiniai, Vokietijos atstovė rado ką atsakyti: "Jis ir S.Raabas visuomet kartu užsidaro tualete. Anksčiau nesupratau, ką jie kartu daro. Tik dabar viskas išaiškėjo", – juokavo Lena.

O prieš kelias savaites buvo iškilęs klausimas dėl jos dalyvavimo konkurse. "Eurovizijos" išvakarėse Vokietijoje kilo didelis skandalas: žurnalistai gavo vaizdo įrašą, kuriame mokinukė Lena užfiksuota intymiai bendraujanti baseine su simpatišku nepažįstamuoju. Vaizdo įrašas buvo nufilmuotas praėjusiais metais: tada L.Meyer–Landrut net mintis nekilo, kad taps "Eurovizijos" dalyve ir net nugalėtoja, todėl ir susigundė išbandyti jėgas abejotinos reputacijos realybės šou projekte.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų