Bokso čempionė G.Dailydaitė: esu tikra moteris

Gegužės 19 d. Goda Dailydaitė švęs savo 27 metų gimtadienį. Vis dėlto Vokietijoje gyvenanti lietuvė tą dieną nesulauks tiek sveikinimų ir raudonų rožių, kaip tai įvyko balandžio 20-ąją, kai Dortmunde ji tapo pasaulio profesionalų bokso čempione.

Tiek sveikinimų nesitikėjo

„Aš buvau, esu lietuvė ir to niekada neišsižadėsiu“, – tikino 14 metų Esene gyvenanti buvusi vilnietė.

Dortmunde, Godai taškais nugalėjus čekę Arletą Krausovą ir tapus Pasaulio puslengvio svorio kategorijos (iki 57,15 kg) čempione pagal Tarptautinės moterų bokso federacijos (WIBF) ir Tarptautinės bokso federacijos (WBF) versijas, buvo iškelta Vokietijos vėliava.

Išsiskyrusi su lietuviu, G.Dailydaitės mama įsimylėjo vokietį Detlefą Rupperį ir tapo Alma Rupper. Jau 14 metų ji su dukra ir mylimu vyru Detlefu gyvena Esene – apie 30 kilometrų nuo Dortmundo.

Tapusi pasaulio čempione varginančioje 10 raundų kovoje simpatiška šviesiaplaukė A.Rupper duktė Goda sulaukė daugybės sveikinimų ne tik Vokietijoje, bet ir iš Lietuvos.

„Net nesvajojau, kad mane pasveikins tiek daug žmonių“, – švelniu balsu kalbėjo G.Dailydaitė.

Pergale neabejojo

Priminus, kad sporto salėje, kur ji buvo pristatyta kaip vokietė, apie Lietuvą nebuvo užsiminta, o šlovė atiteko Vokietijai, G.Dailydaitė neslapukavo: „Aš čia pradėjau sportuoti. Dortmundo klubas mane rėmė, čia išmokau bokso pradmenų, todėl mano pasiekimas bokse – jų nuopelnas. Esu profesionalė, o sporte man neturi įtakos tautybė ir kaip mane pristatys, iš Dortmundo ar Lietuvos.“

Goda pabrėžė, kad ji turi Lietuvos asmens dokumentą, pilietybę, kurios nepasikeitė per 14 metų ir neketina keisti: „Jei gyvenu Vokietijoje, nereiškia, kad esu vokietė.“

Kaip ji jautėsi, prieš ringo teisėjui pakeliant ranką, kai dar nežinojo, ar laimės?

„Pergale neabejojau. Tuo neabejojo ir treneris, nes boksavausi geriau, – prisipažino Goda. – Tačiau pergalės jausmo apsakyti, to neišgyvenus, neįmanoma.“

Vyrams neapykantos nejaučia

Savo patėvį Goda vadina tėvu ir jam labai dėkinga, nes būtent Detlefas sudomino boksu.

Norą sportuoti dėl sveikatos netrukus pakeitė sportinis azartas pasiekti rezultatų.

„Kaip ir kiekviename darbe ar sporto srityje, pasiekęs pirmą pergalę ringe, nori tobulėti ir pasiekti dar geresnių rezultatų“, – teigė prietarų bokse neturinti, po ar prieš kovas nesimeldžianti Goda.

Jauna moteris nuoširdžiai nusijuokė klausiama, ar susidomėjimui boksu įtakos turėjo koks nors gyvenimo įvykis: nelaiminga meilė, tėvų skyrybos ar neapykanta vyrams.

„Ne, ne, ne, – neigė Goda. – Tikrai nejaučiu jokios neapykantos vyrams.“

O gal moterims, jei be jokios sąžinės graužaties dalyvauja, anot kitų, „snukių daužymo muštynėse“?

Goda vėl šypsosi. Tai, ką ji pasiekia ringe, – sunkaus darbo, išgludintos technikos, atkaklių treniruočių rezultatas. Tai – ne gatvės muštynės.

„Ringe nejaučiu jokių sentimentų, tačiau po kovos su daugeliu moterų sportininkių esame geros bičiulės, net draugės“, – sako Goda.

Dirba Dortmundo savivaldybėje

Goda nepatyrė dar nė vieno nokauto, jos nosis nebuvo sulaužyta, veidu nesruvo kraujas. Ji džiaugiasi, kad nepatyrė rimtų sužeidimų, išskyrus mėlynes.

Ir netrukus paneigia mitą, kad boksininkai esą yra tikri besmegeniai. 26 metų moteris ne tik treniruojasi du kartus per dieną. Ji dirba Dortmundo savivaldybėje ir mokosi ekonomikos.

„Seniau būdavo žmonių, kuriems mokslas nerūpi, – kalba G.Dailydaitė. – Dabar – kiti laikai ir nepažįstu nė vienos boksininkės, kuri kur nors nedirbtų ir nesimokytų. O ekonomika man reikalinga darbe.“

Kiekvieną rytą sportinį krepšį su apranga ji įsimeta į savo juodą „Volkswagen Fox“ ir važiuoja į Dortmundą: treniruotės vyksta nuo 8 iki 10 ir nuo 17 iki 19 valandos.

Nuo 10.30 iki 16.30 val. Goda dirba savivaldybėje ir džiaugiasi, kad darbe jai padarytos sąlygos treniruotėms ir varžyboms, taip pat – mokslams.

„Tiesa, laisvalaikio beveik nelieka“, – dėl to nesikremta G.Dailydaitė ir prisipažįsta, kad paskutinę knygą, vokišką romaną, skaitė per atostogas 2011 m. vasarą.

Boksininkė? Netikime!

Gatvėje ji visiškai nepanaši į daugelio įsivaizduojamą boksininkę. Nei išvaizda, nei eisena.

Pasitikinti savimi jauna moteris mėgsta gražiai rengtis, segėti sijonus, subtiliai naudoja kosmetiką, kvėpinasi savo mėgiamiausiais Christiano Dior kvepalais – „J'Adore“.

„Moteris jaučiuosi visą laiką, – teigia Goda ir neslepia, kad ją pamatę nepažįstami žmonės negali patikėti, jog ji – boksininkė. Pasaulio bokso čempionė šypsosi: – Jie netiki, būna šokiruoti. Įsitikina tik pamatę nuotraukas ar vaizdo įrašus. Ir tuomet vyrams labai smalsu, koks mano smūgis.“

 

Vidutinio svorio čempionui pagal WBA versiją vokiečiu boksininku Felixu Sturmu besižavinti lietuvė kol kas galvoja tik apie boksą, mokslus ir darbą.

Ir svajoja iškovoti dar kelis pasaulio čempionų diržus bent keturiose tarptautinėse bokso versijose.

„Tam reikia labai daug darbo ir užsispyrimo“, – pripažįsta Goda.

Gali ir susigraudinti

Goda gali be galo be krašto kalbėtis apie boksą, nors jos draugai ne tik boksininkai, bet ir universiteto studentai, bendradarbiai.

Vis dėlto asmeninis gyvenimas jai – tabu. Turbūt todėl, klausiama, ar jos širdis užimta, iš pradžių G.Dailydaitė net nesuprato klausimo, o po to nusijuokusi paskubėjo atsakyti: „Taip, taip...“

Kas jis? Kiek jam metų? Kuo užsiima? Tai jau – privatu. Tiesa, ji prasitarė, kad tas žmogus – vokietis.

Goda prisipažino, kad kaip ir daugelis moterų yra sentimentali, o ašaros jos akyse spindi ne tik ištikus nesėkmėms.

„Galiu susigraudinti ir kine, – šypsosi lietuvė. – Bet jei labai rimtas filmas... Kaip “Mergina verta milijono„? Taip.“

Kiek verta pasaulio bokso čempionė G.Dailydaitė? Goda tik šypsosi ir tikina, kad apie ją geriau spręsti kitiems.

Džiaugsmas – ne tik pinigai. G.Dailydaitė labai džiaugiasi gavusi dovanų gėlių. Ypač mėgstamiausių raudonų rožių, kuriose skendėjo jos namai, tapus pasaulio moterų bokso čempione.


Laimėjo visas septynias profesionalų kovas

G.Dailydaitė gimė 1985 m. rugpjūčio 19 d. Vilniuje.

2012 m. balandžio 20 d. G.Dailydaitė dvikovoje, kuri truko visus 10 raundų, taškais įveikė 31 metų čekę A.Krausovą.

Už pergalę Godai atiteko pasaulio puslengvio svorio kategorijos (iki 57,15 kg) čempionės titulai pagal Tarptautinės moterų bokso federacijos (WIBF) ir Tarptautinės bokso federacijos (WBF) versijas.

G.Dailydaitė per karjerą profesionaliajame ringe laimėjo visas septynias dvikovas, dvi iš jų – nokautais.

Mėgėjų ringe ji dalyvavo daugiau nei 60 oficialių kovų. 2007 m. G.Dailydaitė iškovojo trečią vietą mėgėjų Europos Sąjungos bokso čempionate.

Esene gyvenanti G.Dailydaitė profesionalių ringe boksuotis pradėjo 2010-ųjų liepą. 2011 m. Dorstene (Vokietija) G.Dailydaitė iškovojo WIBF Tarpkontinentinės čempionės titulą, didele taškų persvara nugalėjusi austrę Doris Kohler.

Jos agentas – armėnas Timoras Khalilas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Liolikas

Liolikas portretas
maloniai nustebino, kad dar dirba savivaldybeje ir mokosi ekonomikos

Safyras

Safyras portretas
Abejoju ar vyrui patinka moteris, kuri moka boksuotis. Aišku, gerai kokiam chuliganui užvožti už įkyrumą, bet gyvenime geriau kočėlu pasitikėti, nes raumeningos moterys ar merginos, tai tik gal kai kurių vyrų idealas.

to 1

to 1 portretas
na moteris ne tiek galva atidauzyta - tai nera tas pats kaip vyru pasaulio cenmpionas - viska pasako kad pasaulio cempione su 7 prof kovom... zymiai mazesne konkurencija... nemenkinu merginos nuopelnu bet vyry cempiono dirzui jos dirzas neprilygsta...
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių