COVID-19 sirgusi G. Gurevičiūtė paaiškino, kodėl apie tai ilgai neskelbė: bijojau skandalo

  • Teksto dydis:

Televizijos laidų vedėja ir influencerė Gintarė Gurevičiūtė ryžosi atvirai išpažinčiai. Moteris prisipažino prieš beveik pusmetį sirgusi koronavirusu. G. Gurevičiūtė pirmuosius simptomus pajuto kelionės Kipre metu, tačiau tuomet neįtarė, kad serga būtent koronavirusu. Grįžus į Lietuvą žinomos moters sveikata pablogėjo, o kreiptis į ligoninę ji delsė iki paskutinės minutės – bijojo skandalo. Po atviro įrašo socialiniame tinkle G. Gurevičiūtei žinomi žmonės negailėjo kritikos.

Apie akistatą su klastingu virusu žinoma moteris pasakojo socialiniame tinkle „Instagram“, tačiau vėliau istorija pasidalijo ir „Facebook“ paskyroje.

„Sirgti negėda. Reikėjo tylėti, nieko nepasakoti! Tokių žinučių sulaukiau tūkstančiais iš mane palaikančių žmonių. Nors šiomis dienomis koronavirusas yra viena labiausiai užkrečiamų ligų pasaulyje, sirgti COVID-19 vis dar yra gėda, o kalbėti apie tai tabu. Jei susirgai – pats kaltas. O jei tai nutiko kelionėje, tai dar esi kaltas del visų tų, kurių neužkrėtei, dėl griūvančios ekonomikos, badaujančių vaikų Afrikoje, globalinio atšilimo ir t. t. Žmonės pamiršta, niekas sirgti nenori, o liga neturėtų būti gėda. Net dabar, po penkių mėnesių, prireikė daug drąsos,  kad galėčiau kalbėti apie tai, jog sirgau COVID-19. Bijojau to, kas vyksta dabar. Bijojau skandalo. Žinojau, kad žmonės girdi tai, ka nori girdėti, dar labiau jiems patinka iškraipyti faktus ir kaltinti nebūtais dalykais. Kadangi story neliko, dar kartą dalinuosi trumpu pasakojimu ir atsakau į kaltinimus. Šį kartą užrašiau juodu ant balto, kad neliktų vietos iškraipymams. Na, o visiems tiems, kurie ligos akivaizdoje bando pelnyti populiarumo taškus, primenu – karma is a b*itch“, – socialiniame tinkle rašė žinoma moteris.

Simptomus pajuto Kipre

Žvelgiant iš šiandienos perspektyvos, skonio praradimas yra COVID-19 simptomas, tačiau neturint kitų, nuoširdžiai galiu pasakyti, kad tikrai gali supainioti ir galvoti, kad tu vis tik jauti tą skonį ir tiesiog „įsijauti“

G. Gurevičiūtė pasakojo, kad pirmuosius simptomus ji pajautė ketvirtąją kelionės dieną, tačiau, kad tai – koronavirusas, nė neįtarė. „COVID-19 susirgau spalio mėnesį. Manau, kad virusu užsikrėčiau vos atvykusi į Kiprą, nes į kelionę išskridau pasidariusi COVID-19 testą, kuris buvo neigiamas, o pirmuosius simptomus pajutau ketvirtą kelionės dieną. Prieš penkis mėnesius skonio praradimas buvo aprašomas kaip retesnis koronaviruso simptomas. Žmonėms buvo pasakojama, kad šią ligą lengva supainioti su gripu, prasideda kosulys, sloga, kaulų laužymo skausmai – nei vieno iš šių simptomų aš neturėjau. Jaučiau, kad galiu turėti temperatūros, tačiau jos nerodė nei vienas viešbutyje buvęs termometras, kurių prevenciniais tikslais buvo labai daug. Prieš įeinant į viešbutį, prie kiekvienų durų, prie lifto, restorano ir t. t. stovėjo temperatūrą nuotoliniu būdu fiksuojantys aparatai, tačiau nei vienas iš jų temperatūros nerodė“, – mintis dėstė televizijos laidų vedėja.

„Kodėl kelionėje nesikreipiau į gydytoją ar nepuoliau ieškoti COVID-19 testo? Primenu, tai įvyko prieš beveik pusę metų. Šiandien, atrodytų, kad kitų ligų nebeliko, žmonės nebeserga gripu ar peršalimo ligomis, iškart įtariame COVID-19. Tada koronavirusas atrodė tokia tolima liga, kad paskutiniu atveju pagalvotum, jog ja sergi. Žvelgiant iš šiandienos perspektyvos, skonio praradimas yra COVID-19 simptomas, tačiau neturint kitų, nuoširdžiai galiu pasakyti, kad tikrai gali supainioti ir galvoti, kad tu vis tik jauti tą skonį ir tiesiog „įsijauti““, – feisbuke rašė žinoma moteris.

Savijauta blogėjo

Kaip teigė G. Gurevičiūtė, kelionė truko septynias dienas. „Primenu, kad pirmi simptomai pasireiškė ketvirtą dieną. Paskutinį rytą pasijutau labai prastai, tačiau tą rytą skridome namo. Skridau su kauke, pirštinėmis. Sėdėjau pirmoje eilėje. Aplink mane sėdėjo mano draugai. Nei vienas iš jų neužsikrėtė COVID-19, tai patvirtina, kad net nežinodama, jog sergu COVID-19, ėmiausi visų įmanomų priemonių, kad užkirsčiau kelią viruso plitimui. Kodėl vos grįžusi nebėgau darytis testo? Visų pirma dėl to, kad tuo metu buvo raginama gydytis namuose, pajutus simptomus izoliuotis ir skambinti šeimos gydytojui. Taip ir padariau. Kad sergu koronavirusu, tiek aš, tiek mano šeimos gydytojas supratome po kelių dienų, kai sveikata komplikavosi ant plaučių. Tokia aukšta temperatūra, kosulio nebuvimas, jokios slogos ar skausmų nepriminė ligos, apie kurią prieš pusę metų buvo žinoma kur kas mažiau. Atsiradęs dusimas buvo simptomas, kuris leido suprasti, kad tai COVID-19“, – apie ligos eigą pasakojo moteris.

Gintarė Gurevičiūtė. Fotobanko nuotr.

Nors šiandien po 10 dienų su vis dar teigiamais COVID-19 testo rezultatais žmonės raginami grįžti į darbus, aš izoliavausi dar gerą mėnesį, o gal ir daugiau.

G. Gurevičiūtė baiminosi, kad jeigu kreipsis į gydymo įstaigą, visuomenėje kils šaršalas. „Penktą dieną buvo ypatingai prastai, gydytojas liepė kviesti greitąją, bet aš taip bijojau, kad atsidūrus ligoninėje kils toks skandalas, koks kilo dabar, kad nenorėjau net testo darytis. Vis tik, testą pasidariau, nes jis buvo būtinas norint sulaukti bet kokios medikų pagalbos. Žinojau, jog ligoninėje atsidursiu tik kritiniu atveju. Gydytojas įtikino, kad tuo metu gali nebeužtekti laiko sulaukti testo rezultatų. Testo rezultatus gavau septintą dieną. Simboliškai tą pačią dieną ir pagerėjo. Nors šiandien po dešimt dienų su vis dar teigiamais COVID-19 testo rezultatais žmonės raginami grįžti į darbus, aš izoliavausi dar gerą mėnesį, o gal ir daugiau. Kodėl? Nes supratau, jog apie šį klastingą virusą kol kas žinoma labai mažai ir bijojau, kad jei užkrėsiu bent vieną žmogų ir bent vienas žmogus jausis taip, kaip jaučiausi aš, sau tikrai neatleisiu“, – įrašą apie patirtį susiduriant su COVID-19 baigė G. Gurevičiūtė.

Žinomų žmonių kritika

Po žinomos moters išpažinties feisbuke žinomi žmonės negailėjo aštrių pasisakymų. Komikas Paulius Ambrazevičius su sarkazmu aprašė G. Gurevičiūtė istoriją, kurią ji iš pradžių paskelbė socialiniame tinkle „Instagram“. „Pažiūrėjau vienos neįvardytos influencerės (gintare.gureviciute) instagramo storius ir nebemoku užsirišti batų, išgirdęs jos istoriją apie tai, kaip prieš pusę metų sirgo koronavirusu, bet slėpė, nes bijojo skandalo, kadangi susirgo atostogaudama Kipre, bet nesidarė testo, tūsino ir visaip kitaip šventė gyvenimą, nes nu o kodėl gi ne? Tada prasidėjo vaistai, Lietuvoje 39,5 temperatūra, visi kiti reikalai. Nu, bet pasidžiaukim, kad vapše jokio poveikio jai dėl to nebus, nes verslams, brandams, televizijoms, portalams ir visiems kitiems yra visiškai IKI LEMPUTĖS (nenorėjau rašyt „p*chuj“, nes nežinau, ar su „i“ ar su „j“ gale). Bet pažiūrėkite patys jos instagrame, seniai (~vieną dieną) nemačiau nieko durnesnio Lietuvos viešojoje erdvėje (o mačiau, kaip Gražulis su dar keturiais vyrais šokinėjo su kažkokiom fintikliūškėm ant kojų). Už influencerius! Linkėjimai heiteriukams“, – žodžių į vatą nevyniojo komikas.

Incfluencerė Agnė Kulitaitė G. Gurevičiūtei taip negailėjo aštrių žodžių ir nominavo ją „Kvailiausia influencere“. „Džiaugiuosi, kad jei būtų kvailiausios influencerės rinkimai, aš visgi neužimčiau pirmos vietos. Auksas skrieja pas Gurevičiūtę!“ – socialiniame tinkle rašė A. Kulitataitė.

Šiais laikais kiekvienas keliautojas ar turistas turi prisiimti riziką, kad gali susirgti. Gali susirgti prieš kelionę ir turi nebijoti prarastų atostogų.

Keliautojo Manto Bertulio įraše kritikos strėlės į G. Gurevičiūtę skrido dėl sprendimo slėpti faktą apie užsikrėtimą COVID-19. „Šiandien gavau laišką iš visuomenės sveikatos centro su prašymu paraginti savo sekėjus nekeliauti, atsisakyti vakarėlių, nebūtinų susibūrimų, bet negaliu būti ne savimi. Kaip gali atsisakyti tokio grožio?“ – jau greičiausiai sirgdama koronavirusu ir keliaudama Kipre šauna tokį vieną hipokritė influencerė Gintarė Gurevičiūtė. Po to kitame storyje jau sako: „Tie kas mane pažįsta seniai, tie kas sekat, žinot, kad aš niekada neapsimetinėju ir nevaidinu geresnės nei iš tiesų esu“. Ane? Ane? Tai kokio velnio tada tik po pusmečio prisipažįsti apie tai, kad sirgai koronavirusu, tūsinai, šventei savo gimtadienį su kitais žmonėmis, kai jau jutai simptomus. Ir dar net serganti skridai vienu lėktuvu su kitais lietuviais. „Gal laikas nustoti smerkti vieni kitus ir atrasti būdų, kaip grįžti į kiek šiomis aplinkybėmis įmanoma normalesnį gyvenimą?“ – dar viena šitos proto guzės citata“, – feisbuke rašė žinomas vyras.

Pasak M. Bertulio, į keliones vykstantys žmonės turi suvokti ir prisiimti atsakomybę už tai, kad kelionės metu gali užsikrėsti COVID-19. „Būtent vienas iš būdų, kuriuo galėsime grįžti į normalesnį gyvenimą yra žmonių sąmoningumas. Šiais laikais kiekvienas keliautojas ar turistas turi prisiimti riziką, kad gali susirgti. Gali susirgti prieš kelionę ir turi nebijoti prarastų atostogų. Dabar dauguma kelionių organizatorių lanksčiai reaguoja į tokius atvejus ir pakeičia skrydžius. Gali susirgti kelionės metu ir tokiu atveju turėsi karantinuotis arba išbandyti vietinę sveikatos apsaugos sistemą. Aš pats jau keturi mėnesiai keliauju su šita rizika ir puikiai suprantu visas aplinkybes. Jeigu reikės mokėti už gydymą – mokėsiu. Jeigu reikės dvi savaites atsėdėti viešbutyje – atsėdėsiu. Tokia ta nauja kelionių realybė ir su tuo turime visi susitaikyti. Bet čia atsiranda gražuolė, kuri pati kuria savo taisykles. Ir net grįžusi į Lietuvą nesidarė testo, ko pasekoje NVSC negalėjo informuoti šalia jos sėdėjusių žmonių, kad jie turėtų karantinuotis. Primenu, kad šitas veiksmas vyko spalio antroje pusėje, kai užsikrėtimų skaičius sparčiai pradėjo kilti į viršų. Gal būtų pats laikas pagalvoti apie rimtą cancel kultūros įvedimą? Nepaėjo su „Grite“, gal paeis su šita influencere“, – retoriškais pamąstymais įrašą baigė M. Bertulis.

NVSC: jei jaučiame simptomus, turime izoliuotis

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) visuomenės informavimo specialistė Justina Petravičienė teigė, kad kiekvieno žmogaus organizmas į COVID-19 reaguoja skirtingai. Pasak NVSC atstovės, pajutus koronavirusui būdingus simptomus turime saugoti ne tik save, bet ir kitus.

„Konkrečios situacijos negalime vertinti, nes tam būtina žinoti išsamią informaciją, detales ir panašiai. Kalbant bendrai, jeigu jaučiame COVID-19 ligai būdingus simptomus, tai yra labai aiškus indikatorius, kad norėdami apsaugoti aplinkinius, turėtume izoliuotis, antraip kyla rimta rizika išplatinti ligą. Simptomai gali būti įvairūs, jų gali būti ir daugiau, kaip, pavyzdžiui, temperatūra, uoslės ir skonio netekimas, bendras silpnumas, taip pat gali būti ir, pavyzdžiui, tik vienas simptomas – skonio netekimas ar kt. Visų organizmai yra skirtingi, todėl ir savijauta užsikrėtus COVID-19 liga yra skirtinga“, – teigė NVSC atstovė.

Portalo žurnalistai taip pat pasidomėjo, kaip specialistai vertina keliones į užsienį šiuo laikotarpiu. „Dėl kelionių – vis dar galioja rekomendacija susilaikyti nuo nebūtinų kelionių“, – teigė visuomenės informavimo specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sunku su durniais...

sunku su durniais... portretas
Nenorėjau skandalo, bet paskui apsigalvojau. Apie šitos damutės protą tyliu, nes žemiau jau net plintusai nesilaiko. O policija šiuo atveju, manau, pasidomėti rimčiau turėtų.

fakt

fakt portretas
kiek žmonių užkrėtė ?

Anonimas

Anonimas portretas
kas čia žvaigždė? o kitas klausimas-jei pas ją tik toks suvokimas tai yra liūdna
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių