Pereiti į pagrindinį turinį

"In Culto" Norvegijoje įmynė į "vidaus reikalą"

2010-05-01 17:59
Gestas: "In Culto" Norvegijoje gyvenančiai lietuvei, turėjusiai būti "Eurovizijos" gide, atgręžė nugaras.
Gestas: "In Culto" Norvegijoje gyvenančiai lietuvei, turėjusiai būti "Eurovizijos" gide, atgręžė nugaras. / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Nuoskauda ir šokas. Taip jaučiasi Norvegijoje gyvenanti buvusi kaunietė Jolanta Markeng. Ji buvo paskirta būti oficialiąja grupės "In Culto" ir lietuvių delegacijos gide Osle vyksiančiame "Eurovizijos" konkurse.

Jaučiasi įskaudinta

Per parą Osle padėjusi "In Culto" surengti svarbius susitikimus, interviu, iki išnaktų nemokamai leidusi naudotis internetu ir telefonu, 17 žmonių surengusi puotą savo namuose oficialiai paskirta lietuvių gide "Eurovizijos" konkurse J.Markeng išgirdo šokiruojančią naujieną: grįžę namo lietuviai buvo nepatenkinti ir atsisakė jos paslaugų.

10 metų Norvegijoje gyvenanti J.Markeng laimėjo NRK (valstybinis Norvegijos radijas ir televizija, analogiškas LRT) surengtą konkursą ir tapo viena iš dviejų gidžių, kuri pasirašė kontraktą padėti lietuvių grupei ir ją lydinčiai delegacijai gegužės 14–29 d., kai Norvegijoje vyks "Eurovizija".

Prieš kelias dienas Jolanta gavo iš NRK raštą ir žodinę užuojautą, kad nepatenkinta lietuvių delegacija ją primygtinai prašo pakeisti kitais žmonėmis. Kaip išsiaiškinusi tikino Jolanta, lietuvių delegacijos pažįstamais.

"Jaučiuosi labai įskaudinta, šokiruota. Pirmą dieną, kai sužinojau naujieną, buvau labai pikta", – prisipažino 39-erių J.Markeng. Ji Norvegijoje turi savo firmą ir dar dirba šešių bendrovių buhaltere.

Pasirašiusi sutartį su NRK, Norvegijos radijuje ir televizijoje, įvairiuose susitikimuose ji pristato lietuvių delegaciją. Vykstant "Eurovizijai" ji turėjo padėti "In Culto" grupei ir ją lydinčiai delegacijai visais klausimais.

Informavo prieš pusantros paros

Balandžio 4-osios pavakarę "In Culto" vadybininkas Vaidas Stackevičius atsiuntė elektroninį laišką, kad jau balandžio 6 d. jie atskrenda į Norvegiją.

"Uždaviniai Osle... – dėstoma laiške. – ... Fotosesija ir vaizdo dienoraščio filmavimas. Aplankyti Oslo merą, pagrotume jam 1–2 dainas, palinkėtume sėkmės organizuojant "Euroviziją", įteiktume velykinių kiaušinių iš Lietuvos (bus nudažyta "euroviziškai"). Susitikti su dainininke Nora Brockstedt, susitikti galima Lietuvos ambasadoje, pas ją namuose arba neutralioje vietoje, kur jai patogu. Interviu per "NRK TV", pusryčių ar kitoje laidoje. Susitikti kitus žurnalistus, papasakotume, ką pamatėme ir nuveikėme Osle. Surengti pasirodymus keliose centrinėse miesto vietose 15–20 min. Sugroti koncertą klube, geriausia data balandžio 7 diena..."

Ne, tai nebuvo reikalavimai, bet prašymai, pripažino Jolanta. Visų pirma adresuoti V.Stackevičiaus kontaktiniams asmenims Norvegijoje. Ir papildomai prašoma pagalbos dviejų Norvegijos gidžių Jolantų.

Sukosi iš paskutiniųjų

"In Culto" ir juos lydinčią delegaciją su Audriumi Giržadu (LTV vyriausias prodiuseris – Lietuvos delegacijos vadovas "Eurovizijoje", – red. past.) pasitikau oro uoste. Per trumpą laiką (o Norvegijoje planuojama iš anksto) surengiau susitikimų su "Eurovizijos" spaudos atstovu Peteriu Svaanu, Gruzijos gide Norvegijoje, interviu NRK radijuje su Camila, – pasakojo Jolanta. Antroji oficiali jos bendravardė gidė tuo metu sirgo, todėl lietuviai su ja nesimatė. – Jie taupo pinigus, todėl leidau naudotis asmeniniu telefonu, iki vėlyvos nakties – savo biuru. Sutariau su gegužę atostogausiančiu impresarijumi, kuris sutiko padėti, buvau preliminariai sutarusi su rėmėju."

Viskas klostėsi gerai, džiaugėsi Jolanta. Ji su lietuvių delegacijos vadovu A.Giržadu aptarė gegužės mėnesio, kai jie atvyks į Norvegiją, planus.

Nors J.Markeng nėra didelė grupės "In Culto" gerbėja, juos gyvai matė tik per Kalėdas, tačiau jai patiko daina "Eastern European Funk", o grupės narių paprastumas sužavėjo. Jie, šypsojosi lietuvė, drąsiai koncertavo ir Oslo gatvėse.

"In Culto" grupei Norvegijos lietuviai po trijų valandų sugebėjo organizuoti koncertą klube ir dar vieną – kitą dieną. Susirinko ir stebėjo pasirodymą, sakė J.Markeng, labai daug žmonių.

"Lietuvių nėra daug, todėl turime vienas kitam padėti. Stengiausi iš visos širdies. Linkiu "In Culto" sėkmingai pasirodyti "Eurovizijoje", – tramdydama nusivylimą nuoširdžiai kalbėjo Jolanta.

Dosni vakarienė

30 km nuo sostinės Oslo su vyru, 9-erių sūneliu ir namų šeimininke Liero mieste gyvenanti J.Markeng grupę "In Culto" ir ją lydėjusią delegaciją, iš viso 17 žmonių, pakvietė pas save į svečius.

Trijų aukštų name gyvenanti moteris pasistengė lietuviams surengti tikrą puotą. Ant stalo puikavosi visų lietuvių nuotraukos. Jis buvo nukrautas užkandžiais, salotomis, šaltaisiais ir karštaisiais patiekalais, keptu kalakutu, desertais.

Lietuvės namuose įrengti du barai, tad svečiai buvo vaišinami įvairiais lengvaisiais, stipriaisiais gėrimais ir alkoholiniais kokteiliais. Lietuviai gėrė, kiek geidžia širdis ir leidžia kūnas.

"Viskas vyko labai linksmai", – tikino lietuvė. Tiesa, Jolanta prasitarė, kad ją šokiravo, kai vienas iš "In Culto" grupės narių iš namų slapta išsinešė alkoholio. "Atrodė, kad nieko netrūko, bet. Ne, ne, vardų neminėsiu", – sakė J.Markeng.

Jolanta šiek tiek nusistebėjo, kad gegužę, kai "In Culto" su delegacija atvyks į Norvegiją, jos primygtinai buvo prašoma organizuoti apsilankymą keliuose prestižiniuose Norvegijos gėjų klubuose: "Apsilankyti gėjų klubuose prašė du grupės ir delegacijos nariai. Ne, Jurgio Didžiulio tarp jų nebuvo..."

Maždaug po savaitės, kai "In Culto" su delegacija jau išvažiavo iš Norvegijos, iš NRK J.Markeng sulaukė žinios. Ji prilygo perkūnui vidury baltos dienos: lietuvių delegacija pareiškė nepasitikėjimą ja ir primygtinai prašė Jolantą pakeisti kita gide. Laišką NRK pasirašė Audrius Giržadas.


Lietuvos delegacijos "Eurovizijoje" vadovas Audrius Giržadas:

– Priėmime pas Jolantą nebuvau. Grupė ir delegacija buvo ten. Mes susitikome, trumpai apie tai kalbėjome. Bet tai yra mūsų vidaus reikalas, – teigė A.Giržadas.

– Kodėl jūs atsisakėte J.Markeng paslaugų?

– Tai yra mūsų vidaus reikalas. Nesirengiu to kažkam viešai komentuoti. Tuo labiau – spaudai. Jums tegul būna be priežasties. Yra paskirti kiti žmonės, kurie su mumis susitiks ir bendrausime.

– Ar tiesa, kad tai yra jūsų delegacijos pažįstami?

– Palikime tą temą. Ačiū. Tai – delegacijos reikalas.


"In Culto" vadybininkas Vaidas Stancikas:

– Išvyka Norvegijoje? Buvo smagu.

– Ar patiko priėmimas pas Jolantą Markeng? Kaip vertinate jos darbą?

– Tai mūsų vidaus grupės reikalas, nenorėčiau komentuoti.

– Kodėl atsisakėte jos, kaip gidės, paslaugų?

– Tai mūsų vidaus reikalas.

– Įdomu, kas pageidavo gegužės mėnesį, atvykus į Oslą, apsilankyti ir gėjų klubuose. Tai yra noras atsipalaiduoti, ar kuriamo įvaizdžio dalis?

– Manau, kad jus kažkas neteisingai informavo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų