Pereiti į pagrindinį turinį

Dainos gražios, bet ar savos?

2009-01-29 09:00
Dainos gražios, bet ar savos?
Dainos gražios, bet ar savos? / Gedimino Bartuškos nuotr. Posūkis: R.Lukoševičiūtė sėkmingai įveikė atrankos etapą, bet gali prarasti teisę dalyvauti pusfinalyje.

Vakar Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūroje (LATGA-A) susirinkusi muzikos ekspertų komisija daugiau nei dvi valandas aptarinėjo dvi specialistams įtarimų dėl plagiato sukėlusias "Dainų dainos" konkursui pristatytas dainas.

Šalia dainininko Deivio teko įsitaisyti ir Rūtai Lukoševičiūtei, kurios atliekamą dainą "Trapus žmogus" praėjusį šeštadienį žiūrovai įvertino esant vertą dalyvauti pusfinalyje. Šios dainos muziką sukūrė Marius Matulevičius (tekstas – R.Lukoševičiūtės). Specialistams daina "Trapus žmogus" priminė Eltono Johno dainą "Written in the Stars".

Deivis vakar į LATGA-A atvyko pristatyti pataisytos, kaip ir prašė ekspertai, savo dainos versijos. Komisija konstatavo, kad palyginus dvi naujas dainos "Lietuva" versijas su pirmąja, dainos meninė idėja liko nepakitusi. Komisija nustatė, kad priedainio 1–4 taktuose motyvų sutapimo su "The La's" daina "There She Goes" išvengta. Bet penktame takte motyvo panašumas išliko.

Išklausiusi E.Johno dainą "Written in the Stars" (tekstas Timo Rice'o) ir M.Matulevičiaus dainą "Trapus žmogus", komisija konstatatavo, kad panaši dainų meninė idėja, o jų priedainiai struktūra ir melodika akivaizdžiai panašūs.

Prieš posėdį M.Matulevičius LATGA-A Viešųjų ryšių skyriaus vadovei Erikai Straigytei sakė nepadaręs nieko blogo. Ir patikino, kad tikrai nesutiktų kaip Deivis koreguoti dainos. Esą geriau jau bylinėsis.

R.Lukoševičiūtė nebuvo tokia griežta. Tik sakė, kad susiklosčius tokioms aplinkybėms jai bus labiausiai gaila žmonių, kurie patikėjo dainos autoriais. Tikėjo, regis, savimi ir dainos autoriai. Dainininkei pasakojant, kad į dainos tekstą įdėjo dalį savo širdies, M.Matulevičius suskubo pridurti, kad vos pamačius dainos žodžius jam iš karto suskambo ausyse melodija. Ji tiesiog pasipylė – kompozitorius vos spėjo užrašinėti...

LATGA-A atkreipia dėmesį, kad muzikos ekspertų komisijos pateikiamos išvados gali būti tik vienas iš argumentų priimant sprendimą dėl galimo autorių teisių pažeidimo. Tačiau tai nėra galutinis sprendimas.

LATGA-A generalinio direktoriaus Edmundo Vaitekūno teigimu, "spręsti ir nutarti, ar abu autorius galima įtarti ir apkaltinti autorystės pasisavinimu (plagiatu), gali tik teisėsaugos institucijos, atlikusios išsamius tyrimus. Tam reikėtų išklausyti ne tik muzikos specialistų, bet ir kitos šalies – kūrinio originalo autorių – teisių turėtojų nuomonę. O LATGA-A negali inicijuoti tokio tyrimo be teisių turėtojų prašymo ir pareikštos nuomonės."

Galutinį sprendimą dėl tolesnio Deivio ir R.Lukoševičiūtės dalyvavimo "Dainų dainoje" turės priimti konkurso komisija. Bet konkurso koordinatorius prodiuseris Jonas Vilimas neslėpė, kad neskuba priimti sudėtingo sprendimo dėl dviejų dalyvių likimo: "Reikia viską aptarti. Sprendžiu šitą klausimą ne aš vienas."

Taigi gali būti, jog "Dainų dainos" konkurso finaliniame etape atsiras dvi papildomos laisvos vietos (šiuo metu yra likusi viena). Kad ir kaip būtų, laiko ilgiems svarstymams nebėra – atlikėjai prieš pusfinalius ir finalą skuba tobulinti pasirodymus. Nuo pusfinalio jie dainuos pritariant LRT grupei. Dešimčiai finalo dalyvių vasario 14-ąją akompanuos ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų