Pereiti į pagrindinį turinį

Dakaro paieškos Kazachstane

2009-09-12 23:59
Atradimas: klasikinėse ralio trasose daugybę automobilių sukūlęs B.Vanagas, atrodo, rado tinkamiausią lenktynių rūšį.
Atradimas: klasikinėse ralio trasose daugybę automobilių sukūlęs B.Vanagas, atrodo, rado tinkamiausią lenktynių rūšį. / "Vanagas Racing" nuotr.

Finišo link artėjant debiutinėms Dakaro ralio serijos lenktynėms "Šilko kelio 2009" (angl. – "Silk Way 2009"), lietuvių ekipažas prasibrovė į pirmąjį dešimtuką.

Rugsėjo 5-ąją Rusijos Federacijos Tatarstano respublikos Kazanės mieste startavusios ištvermės lenktynės jau rytoj turės pirmuosius savo didvyrius. Sekmadienį prie Turkmėnistano pietinės sienos esančiame Ašchabade paaiškės, kas per devynias dienas greičiausiai įveikė 3200 km greičio ruožų, vingiavusių per Tatarstaną, Kazachstaną ir Turkmėnistaną (bendras maratono ilgis – 4500 km).

Iki maratono pabaigos likus trims dienoms, liko nedrąsios svajonės, kad Lietuvos sportininkai po finišo gali stovėti ant aukščiausių garbės pakylos laiptelių greta gyvų lenktynių pasaulinio legendų. Po ketvirtadienio greičio ruožo, kurio startas buvo Kazachstane, o finišas jau Turkmėnistane, Kaspijos jūros pakrantėje Benedikto Vanago ir Sauliaus Jurgelėno ekipažui pavyko pakilti į devintą bendrosios įskaitos vietą ir tapti savo klasės lyderiais.

Latvišku "Oscar" prototipu važiuojantis B.Vanago ir S.Jurgelėno duetas po finišo pasakojo, kad diena buvo palyginti sunki. Realus greičio ruožo ilgis buvo ne 514 km, kaip deklaravo varžybų organizatoriai, o maždaug 570 km. Nemaža trasos dalis driekėsi per kopas, o paskui perėjo į kalnus, kuriuose keliai buvo itin akmenuoti. Vėliau ekipažui teko važiuoti palei Kaspijos jūrą bei kanjonus ir finišuoti smėlėtoje stepėje. Lenktynininkas minėjo, kad teko sugaišti apie 50–60 minučių, keliskart vaduojantis iš klampaus smėlio. Be to, streikavo automobilio elektronika ir sankaba.

Antanas Juknevičius su kazachu Andrejumi Stepanovu šiandien finišavo iškart už B.Vanago ir S.Jurgelėno ekipažo, o bendrojoje įskaitoje sportininkai, važiuojantys automobiliu "Bowler", yra trylikti. Trečias lietuvių ekipažas – Arūnas ir Aurimas Lekavičiai – priverstas tenkintis paskutine 39-a vieta. Alytiškiai važiuoja be techninio palaikymo komandos ir visi visureigio "Mitsubishi" gedimai yra jų vienų galvos skausmas. Kadangi remontuoti mašiną tenka ir trasoje, vyrai nuolat vėluoja finišuoti ir kone kasdien gauna baudų.

Pirmasis bendrosios įskaitos ketvertukas nepakito – čia karaliauja "Volkswagen" komanda. Tačiau penkta įskaitos vieta pradeda atrodyti esanti nelaiminga – iš jos pasitraukus Christianui Lavieille'ui, naujus "penktuosius" ekipažus pradėjo persekioti nesėkmės. Iš pradžių į incidentą pateko ir marias laiko prarado Matthiasas Kahle, važiuojantis "Honda". Netrukus savo SMG bagį sudaužė Bernardas Errandonea, o galiausiai neatlaikė Phillipo Gache'o technika. Po visų nuotykių penktam vis dėlto pavyko finišuoti Ch.Lavieille'ui, jis sugebėjo sėkmingai pašalinti techninius sunkumus.

Bendrojoje įskaitoje ispanas Carlosas Sainzas nuo Nassero Al-Attiyah iš Kataro atsilieka beveik trimis minutėmis – tiek jis pranoko katarietį dienos ruože. Trečias – amerikietis Markas Milleris, o ketvirtas – Ginielis De Villiersas.

Sunkvežimių įskaitoje lyderio pozicijas išlaiko "Kamaz" komandos lenktynininkas Firdausas Kabirovas, kuris jau 35 minutėmis lenkiantis olandą Gerardą De Rooy ("Iveco"). Nuo pastarojo apie valandą atsilieka dar vienas "Kamaz" atstovas – Ilgizaras Mardejevas, šiam tiesiog ant kulnų mina čekas Alesas Lopraisas ("Tatra"). Penketuką užbaigia Eduardas Nikolajevas ("Kamaz"), o į šeštą vietą iš devintos pakilo V.Čagino ekipažas.


Lyderių rikiuotė po šešto ruožo atrodo taip:

1. N.Al-Attiyah (Kataras) "Volkswagen"

2. C.Sainzas (Ispanija) "Volkswagen" +2:56 min.

3. M.Mileris (JAV) "Volkswagen" +14:42 min.

4. G.De Villiersas (PAR) "Volkswagen" +17:16 min.

5. R.Misikovas (Rusija) "Nissan" +3.25:05 val.

6. I.Kuznecovas (Rusija) "Mitsubishi" +4.06:21 val.

7. M.Saukanas (Latvija) "Oscar" +4.38:57 val.

8. A.Berkutas (Rusija) "Mitsubishi" +5.02:37 val.

9. B.Vanagas (Lietuva) "Oscar" +5.07:00 val.

10. R.Heymannas (Izraelis) "Mitsubishi" +5.54:49 val.

...

13. A.Juknevičius (Lietuva) "Bowler" +8.32:45 val.

...

39. A.Lekavičius (Lietuva) "Mitsubishi" +64.38:22 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų