Pereiti į pagrindinį turinį

Degintis – į kaimynų paplūdimį

2009-06-06 23:59
Linksmybės: estų Naissaare saloje turistų laukia originalios pramogos.
Linksmybės: estų Naissaare saloje turistų laukia originalios pramogos. / asmeninio archyvo

"Norint išsiversti su nedideliu biudžetu ir pasimėgauti poilsiu bei kelionių įspūdžiais, vertėtų nepamiršti, kad Lietuva turi kaimynų", – sako kelionų agentūros "Superkelionės.lt" direktorius Ūdrius Armalis.

Taupymo režimo maršrutai

Latvija, Estija, Kaliningrado sritis ir Baltarusija – štai kur pataria kreipti taupaus atostogų planuotojo žvilgsnį agentūros direktorius. "Ar daugelis mūsų žino, kokie bene 400 km pajūrio turinčios Latvijos paplūdimiai, ką galima pamatyti laivu pasiekus Estijos salas, apsilankius Kaliningrado srities kurorte arba prie vaizdingo Baltarusijos ežero?" – svarsto Ū.Armalis.

"Superkelionės lt" vadovo manymu, norą maudytis jūroje ir taupymo režimą lengviausia suderinti renkantis atostogas Latvijoje arba Estijoje. Kaliningrado sritis ir Baltarusija turi savo specifiką. Tačiau atsiranda norinčiųjų atostogauti ir čia.

"Atostogos Latvijoje ir Estijoje – paprasčiausias ir nereikalaujantis didelių sąmatų variantas, – aiškina Ū.Armalis. – Į šias šalis dažniausiai išsirengiama atostogauti savu transportu, nebūna problemų, kaip susikalbėti."

Pigiau nei Lietuvoje

"Latvijos kurortas Ventspilis – tai uostas su puikiai išvystyta turizmo infrastruktūra, – sako Ū.Armalis. – Prieš porą metų Ventspilis buvo kardinaliai sutvarkytas, visi uosto įrenginiai iškelti į šiaurinę miesto dalį, o pietinė Ventspilio zona tapo puikiu šeiminiu kurortu."

Idealiai sutvarkytas miestas su fontanais, daugybe gėlių, trinkelėmis grįstomis gatvėmis, uosto promenada, kuria vakarais einama pasivaikščioti – tokius Ventspilio pliusus vardijo Ū.Armalis.

Ilgas Ventspilio paplūdimys su baltu puriu smėliu turi vadinamąją Mėlynąją vėliavą – taip Europoje žymimi švariausi pliažai. Prie jūros, kaip ir visame mieste, – daugybė nemokamų žaidimų aikštelių vaikams.

"Automobiliu pasiekus pajūrį, mašiną galima be vargo pasistatyti nemokamai", – pastebėjo Ū.Armalis, pats su šeima Ventspilyje praleidęs savaitę. Maisto kainos – kaip Lietuvoje, o viešbučiai šiek tiek pigesni.

"Mūsų šeima su trimis vaikais išsinuomojo du kambarius su dušu ir tualetu svečių namuose, para kainavo 150 Lt, – pasakojo D.Armalis. – Paieškojus internete ar per agentūrą ir užsisakius iš anksto, dvivietį numerį trijų žvaigždučių viešbutyje galima išsinuomoti už 135 litų."

Galima pabūti Robinzonu

Estijos Palanga, pasak "Superkelionės.lt" direktoriaus, yra kurortas Piarnu. Čia – didžiulis viešbučių ir SPA centrų pasirinkimas. Piarnu viešbutukuose dvivietis kambarys su pusryčiais gali kainuoti apie 160 litų, tačiau įmanoma rasti ir pigesnę nakvynę.

"Asmeniškai man labai patiko ir kurortinis miestelis Haapsalu, – pasakoja Ū.Armalis. – Labai gražus, puikiai sutvarkytas."

Esija turi daugiau nei 1000 salų, iš kurių lietuviams geriausiai pažįstamas Saaremos salynas. "Tačiau yra dar įdomesių salų, – sako Ū.Armalis. – Negyvenamų – taip pat. Yra žmonių, kuriems kaip tik to ir reikia – vienatvės, laukinės gamtos, ekstremalių potyrių. Jie kateriu pasiekia negyvenamą salą ir apsistoja joje su palapine."

"Aš lankiausi Naissaare saloje, – pasakoja Ū.Armalis. – Kažkada joje stūksojo caro laikų tvirtovė, o sovietiniais metais veikė jūrinių minų gamykla. Dabar čia intensyviai vystomas turizmas. Naissaare ypatinga tuo, kad joje – absoliučios anarchijos dvasia, čia nėra nei valdžios institucijų, nei policijos."

Rusiška dvasia

Tiems, kurie nori įkvėpti ir jūros, ir rusiškos dvasios, Kaliningrado srityje Ū.Armalis siūlytų aplankyti Baltijsko kurortą. "Vengiant automobilių eilių, rekomenduočiau keltis per Nidą arba vykti per Sudargo postą", – kalba agentūros direktorius.

Baltijske (vokiškai Pillau) šiuo metu veikia Rusijos karinė bazė, tad užsieniečiams į šį miestą galima patekti tik užsisakius viešbutį arba ekskursiją.

"Baltijskas, lyginant su visa Kaliningrado sritimi, – idealiai sutvarkytas miestas, – sako Ū.Armalis. – Bet užsieniečiams kainos šiek tiek užkeltos." Užtai jūra prie Baltijsko išmeta žymiai daugiau gintaro nei Lietuvoje, o keltu galima persikelti į kitą Neriją – tarp Rusijos ir Lenkijos.

Baltarusijoje, Ū.Armalio tikinimu, nustebins tvarka ir didžiulių ežerų grožis. "Tik nereikia tikėtis pernelyg gero serviso, nes turizmas Baltarusijoje dar tik vystosi", – pabrėžė agentūros direktorius.

Vykstant ir į Kalininingrado sritį, ir į Baltarusiją reikia vienkartinių vizų. Jų kaina – apie 200 Lt.


Atstumai nesunkiai įvaikiami

Baltijskas nuo Nidos nutolęs apie 200 km.

Atstumas iki Venspilio – 200 km nuo Klaipėdos, 400 km nuo Kauno, apie 450 km nuo Vilniaus.

Atstumas iki Piarnu – 450 km nuo Klaipėdos, 480 km nuo Vilniaus ir Kauno.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų