Dėl G. Ivanausko „helikopterio“ su šunimi – policijos tyrimas

  • Teksto dydis:

Vakar vakare aktorius Gytis Ivanauskas įkėlė vaizdo įrašą, kuris papiktino daug žmonių. Įraše matyti, kaip G. Ivanauskas pavadėliu supančiotą šuniuką suka ratu. Toks žiaurus elgesys su gyvūnu sukėlė neigiamas žmonių reakcijas. Dėl įvykio netrukus tyrimą pradėjo ir policija.

Penktadienį šio vaizdo įrašo aktoriaus socialinių tinklų  jau nebebuvo.

„Mano akimis žiūrint, nenutiko nieko blogo. Turbūt žmonės, kurie nelabai turi ką veikti, bando iš to išpūsti didžiulį burbulą“, – apie pasipiktinimo bangą sukėlusį įrašą sakė Gytis.

Jis paaiškino, ką mano apie tai, ką žmonės pamatė: „Aš tai filmavau juoko forma. Galbūt ne visiems tas mano humoras priimtinas. Šunį laikiau už pavadėlio, kuris buvo pritvirtintas petnešomis per pažastis, – tą dar ir parašiau. Ir vis tiek žmonės puola, vadina mane visokiais žodžiais. Nelabai su tuo sutikčiau, nes nesu sadistas, myliu gyvūnus ir kiek galiu padedu visoms organizacijoms. Žmonės arba supranta humorą, arba ne“.

Paklaustas kokia buvo vaizdo įrašo idėja, G. Ivanauskas atsakė: „Tiesiog ėjau pajūriu, vedžiausi šunį, radau tinkamą vietą ir kilo mintis nufilmuoti. Nei čia kažkoks pamokslas turėjo būti, nei akcija, skatinanti gyvūnų žeminimą. Tiesiog nufilmavau eilinį savo bajerį. Galbūt per juodas humoras buvo, nežinau. Mažų mažiausia man tokia reakcija – keista. Juolab, kai atsiprašiau tų žmonių, kurie įsižeidė, jie vis tiek mane dabar puola, nes aš neva gailiuosi savęs ir esu nieko vertas, nes užkankinau gyvūną“.

Aktorius tvirtino, kad jis nekankino gyvūno.

Minėtą vaizdo įrašą paviešino Skaistė Svidraitė, VšĮ „Šuniukų fėja“ direktorė. „ Sveiko proto žmogui mintys taip elgtis su šunimi nekyla. Mačiau, šiandien jis jau atsiprašinėja ir lygina tai su tuo, kaip vaikystėje tėvai suko vaikus paėmę už  pažastų. Kalbant apie pačią situaciją – bet kokiu atveju šuniui tai kelia stresą: matant vaizdo įrašą, matosi, jog prieš pasukimą šuns uodega buvo pakelta, o po tos nesąmonės šuo stovi išsigandęs, pabrukęs uodegą po savimi. Bet kokiu atveju tai – pasityčiojimas“, – portalui kauno.diena.lt sakė S. Svidraitė.

Veterinarijos gydytojas Paulius Morkūnas portalui kauno.diena.lt šį įrašą pakomentavo taip: „Bet kokiu atveju, G. Ivanausko vaizdo įraše buvo elgiamasi prieš gyvūno valią. Kalbant apie pavojų šuniui, galėjo būti visko: galėjo būti išsukta koja, šuo užgautas, galėjo nutrūkti pavadėlis, galėjo gyvūnas atsitrenkti į medį ir pan. Spėju, kad tam šuniui šįkart pasibaigė laimingai, bet toks elgesys nėra toleruojamas“.

Penktadienį laida Labas vakaras Lietuva pranešė, kad policijos pareigūnai, reaguodami į viešąją erdvę, pradėjo tyrimą dėl gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pažeidimo.

Jei aktoriaus G. Ivanausko kaltė bus įrodyta, jam gresia bauda nuo 30 iki 120 eurų.

G. Ivanausko elgesį pasmerkė ir valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Socialiniuose tinkluose pasklido visuomenėje žinomo asmens nufilmuotas įrašas, kuris savo gyvūną, pririštą prie pavadėlio apsuko ore. Dėmesį į tai atkreipė ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai (VMVT). Įraše matyti, kad gyvūnas jaučiasi neramiai, nori ištrūkti, nuleistas ant žemės, panašu, kad jaučia stresą, nuleidžia uodegą ir bando slėptis už savo savininko, toks šuns elgesys gana natūralus, kiekvienam brandžiam asmeniui turėtų būti aišku, kad šunys neskraido“, jų negalima mėtyti. Jiems tai nėra įprasta, todėl toks elgesys gyvūną gąsdina. Kaip žinia Lietuvos įstatymai taip pat nurodo, kad gyvūnų gąsdinimas prilyginamas žiauriam elgesiui už kurį kyla teisinė atsakomybė. Atskira teisė atsakomybė yra taikoma ir už žiauraus elgesio propagavimą, pavyzdžiui viešinant tokius įrašus internete.

Neseniai visoje Lietuvoje nuskambėjusių Pasaulinės gyvūnų dienos proga buvo džiaugtasi, kad visuomenės požiūris į gyvūnų gerovę jau yra ryškiai pasikeitęs bei kalbėta, kad aukštesniųjų gyvūnų gerovės standartų nėra įsisąmoninę tik tam tikros, mažiau edukuotos visuomenės grupės atstovai. Tačiau, visus pašiurpinusiu elgesiu su savo gyvūnu vakar pademonstravo visuomenėje populiarus asmuo, kurį seka virš 30 tūkst. sekėjų viename iš populiariausių socialinių tinklų. 

VMVT smerkia tokį pademonstruotą elgesį bei jo propagavimą. VMVT gyvūnų gerovės specialistai kviečia visuomenę įsitraukti ir padėti skleisti žinutę: gyvūnas yra jusli būtybė, kuri jaučia baimę, skausmą, kančią, nepatogumą. Įsisąmoninti tai privalo visi, net ir tie kurie vis dar mano, kad gyvūnas yra savininko nuosavybė ir elgtis su juo galima taip, kaip tik patinka. 

Savaime suprantama, kad net jei gyvūnas negali pasakyti ar tai kaip mes su juo elgiamės jam yra priimtina, kiekvienas sąmoningas šuns savininkas žino, kad baimę patyręs šuo susigūžia, pabruka uodega, bando slėptis ir pan. Taigi pastebėjus tokius ženklus reikia suprasti, kad taip elgtis nevalia, bet ne viešinti tokį veiksmą  su tikslu kelti savo asmeninį populiarumą ar gauti dar vieną  Like”.  Socialiniais tinklais aktyviai naudojasi jaunoji karta, seka ir nori būti panašia į populiariausius nuomonės formuotojus. Juk niekas negali garantuoti, kad pamatę tokį elgesį, nebus norinčių tai pakartoti, o gal ir video sukurti  dar įdomesnį”? 

Šioje situacijoje svarbiausią ir didžiausią vaidmenį atliko visuomenė  - pasmerkusi ir viešai sugėdinusi taip savo augintiniu pasielgusiu savininku. VMVT, gavusi pranešimą apie šį atvejį, įvertinusi visas aplinkybes spręs dėl teisinės atsakomybės taikymo, – rašo VMVT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ema

Ema portretas
Kam kaltinti policiją ir kitus, kurie netoleruoja idiotisko elg Juk tokio veikėjo elgesys kaip pavyzdys nebrendyloms.Nustebino Valinsko užtariamas komentaras, matyt,jam primena jo paties cirkus Toks tokį ir gina? pavyzdys

dar vienas šarikovas..

dar vienas šarikovas.. portretas
gerai, kad šįkart ne seime.. o tas šou - ekshibicija viešoje vietoje tik parodo apgailėtiną ,,žvaigždės" būklę, matyt neištveria iki eilinio parado. Užuojauta!

Tubis

Tubis portretas
Cia verkia visi sunu ir kaciu ciu l pik ai
VISI KOMENTARAI 52

Galerijos

Daugiau straipsnių