Pereiti į pagrindinį turinį

Devynios neišgalvoto kino dienos

2008-12-05 09:00
Devynios neišgalvoto kino dienos
Devynios neišgalvoto kino dienos / Mindaugo Ažušilio nuotr. Audrius Stonys

Penktasis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF) kino gerbėjams pasiūlys daugiau nei 40 įvairaus metro kino juostų.

Lietuviškos premjeros

Šių metų festivalyje ypač daug dėmesio bus skiriama Lietuvos kūrėjams. Kino mėgėjų laukia septynios premjeros. Naujausius darbus žiūrovams pristatys režisieriai Algirdas Tarvydas, Oksana Buraja, Tomas Bručas, Dovilė Gasiūnaitė ir istorinio kino filmo "Margiris" kūrybinė grupė. Festivalį atidarys Audriaus Stonio filmas "Keturi žingsniai". Tai pasakojimas apie lietuvių tuoktuvių papročius nuo senovės iki šių dienų. "Su šiuo filmu nėriau į tabu zoną. Mečiausi į vestuves ir bandžiau į jas pažiūrėti iš vidaus. Jei daug kam ši tema kelia šypseną, noriu paprieštarauti. Iš žmonių filme tikrai nesišaipiau, mano santykis buvo šiltas", – prieš premjerą sakė kino kūrėjas ir prisiminė skandalingą šios juostos pradžią. Iš pradžių filmas "Keturi žingsniai" turėjo vadintis "Liuks, liuks, liuks, fainas mano pimpaliuks". "Persigalvojau ne dėl piktų straipsnių spaudoje. Tiesiog sumontavus visą medžiagą pirmasis pavadinimas nebetiko", – teisinosi A.Stonys. "Džiaugiuosi, kad filmą pirmieji išvys Lietuvos žiūrovai. Neteisinga, kai premjeros vyksta užsienyje", – pridūrė jis. Iš Vilniaus juosta "Keturi žingsniai" turėtų pasiekti Pamploną, Navaros dokumentinių filmų festivalį Ispanijoje.

Pripažinti ir aktualūs

Pagrindinėje festivalio programoje žiūrovai išvys tarptautinio Venecijos kino festivalio "Horizontų" programos pagrindinio prizo laimėtoją juostą "Nenaudinga". Meditacinį pasakojimą apie Kinijos drabužių pramonę sukūrė režisierius Zhangas Ke Jia. Dizainerių ir reklamos verslo atstovus turėtų sudominti daugelio festivalių favoritas "Helvetika". Dokumentinė juosta prisiliečia prie globalios vizualinės kultūros ištakų. Japonų mafijos kodeksą demaskuojantis kinas "Jaunasis jakuza" taip pat turėtų privilioti jaunąjį žiūrovą. Programą papildys Kanų kino festivalio favoritas "Akla meilė" ir du rusų dokumentiniai filmai – "Pasirodymas" ir "Nekaltybė". Festivalis Lietuvos žiūrovams pristatys jau pažįstamo prancūzų režisieriaus Nicholas Philibert'o naujausią juostą "Sugrįžimas į Normadiją". Programoje turėtų išsiskirti kontroversiškas jaunos menininkės Barbaros Caspar manifestas "Kas bijo Kathy Acker?"

Dėmesys Baltijos šalims

"Šių metų intriga – konkursinė programa, skirta dokumentinio kino kūrėjams iš Baltijos šalių", – programą, kurią sudarys po keturis filmus iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, pristatė "Skalvijos" kino centro direktorė Vilma Levickaitė. Režisierius vertins tarptautinė žiuri, kuriai vadovaus rusų režisierius Sergejus Loznica. Festivalio uždarymo dieną, gruodžio 13-ąją, Kazickų šeimos fondas pirmos vietos laureatui įteiks 5 tūkst. litų premiją, 3,5 tūkst. piniginį prizą gaus antros vietos laimėtojas, 2 tūkst. litų – trečios. Į festivalio programą įtrauktos kūrybinės dirbtuvės, kuriose savo patirtimi su jaunaisiais kūrėjais dalysis režisierius S.Loznica. Specialioji programa "Šeima šiandien" pateiks įvairių šiuolaikinės šeimos veidų. Penkiais filmais iš JAV, Vokietijos, Prancūzijos, Suomijos ir Rusijos bus siekiama atkreipti dėmesį į Lietuvos visuomenėje pastaruoju metu kilusias diskusijas dėl šeimos koncepcijos.

Vieta: kino centras "Skalvija", A.Goštauto g. 2/15

Laikas: gruodžio 5–14 d. Atidarymas gruodžio 5 d. 19 val.

Kaina: 8–12 litų. Abonementas – 30 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų