Pereiti į pagrindinį turinį

Didžiosios ekonomikos depresijos laikų herojai

2009-07-10 11:49
Tipažai: pagrindiniai vaidmenys naujame epe apie gangsterius teko J.Deppui ir Ch.Bale'ui.
Tipažai: pagrindiniai vaidmenys naujame epe apie gangsterius teko J.Deppui ir Ch.Bale'ui. / Redakcijos archyvo nuotr.

Nors dabartinė finansų krizė įprastai lyginama su Didžiąja depresija, kilusia Amerikoje XIX a. trečio dešimtmečio pabaigoje, kuo ji baigsis, nežino niekas.

Romantiškieji gangsteriai

O 70 metų senumo istorija mus moko, kad su bankų sukelta ekonomikos griūtimi efektingiausiai gali kovoti tvirtą ranką turintis prezidentas ir... gangsteriai.

Žodžio "gangsteris" Amerika iki Didžiosios depresijos laikų nežinojo. Šis terminas gimė su sausu įstatymu, kuris, žinoma, neprivertė amerikiečių tapti abstinentais. Tik ugninio vandens mėgėjus suvarė į pogrindinius barus, kuriuos alkoholiu aprūpindavę apsukrūs vaikinai per trumpą laiką tapo turtingais ir įtakingais žmonėmis.

Gangsteris anksti tapo ir bene svarbiausiu JAV kino personažu, visuomet buvo narsuolio ir veiklaus žmogaus sinonimas. Žmonėms patiko ekrane matyti elegantiškai apsirengusius vyrukus, kurie visas problemas sprendžia greitai ir efektingai: ten, kur nepadeda pinigai, svarų žodį taria tvirtas kumštis ar už žaibą greitesnė kulka. Netruko susiformuoti ir nauja amerikietiška mitologija – gangsteriui atiteko naujųjų laikų svieto lygintojo ar Robino Hudo vardas.

Kadangi gangsteriai išdrįso mesti iššūkį valstybei ir plėšė visų finansinių bėdų šaltiniu laikomus bankus, jie tapo tikrais nacionaliniais didvyriais, apie kuriuos legendos buvo kuriamos dar jiems esant gyviems.

Bebaimė trijulė

Svarbiausia ano laiko persona kriminalinėje hierarchijoje, be abejonės, buvo garsusis Al Capone, kurį FTB įkūrėjas J.Edgaras Hooveris buvo pavadinęs didžiausiu visuomenės priešu. Toliau rikiuojasi ištisas legionas kriminalinio pasaulio "romantikų", kuriame ženkli vieta atiteko bebaimei bankų grobikų trijulei – Johnui Dillingeriui, George'ui Nelsonui, pramintam Žudiku Kūdikio Veidu, ir Charlesui Arthurui Floydui, geriau žinomam kaip Gražuolis Berniokas Floydas. Šios legendinės trijulės trumpo gyvenimo epopėja ir yra režisieriaus Michaelo Manno filmo ašis.

J.Dillingeris buvo tikras kriminalinio pasaulio džentelmenas. Jis tuštino bankų seifus, bet darė viską, kad nenukentėtų atsitiktiniai klientai ir bankų tarnautojai. Jis buvo nuoširdus, lengvai įsimylėdavo, išsiskyrė neįprasta drąsa ir išradingumu.

Kartą vaikinas įsigudrino Mičigano kalėjime uždarytiems draugams perduoti pistoletus... dėžėje su siūlais, skirtais kalėjimo siuvyklai. Ne sykį, apsimetęs signalizacijos bendrovės atstovu, J.Dillingeris lengvai sužinojo visas naujų apsaugos priemonių paslaptis iš pačių bankų vadovų. O vieną kartą net organizavo banko apiplėšimą taip, kad aplinkiniai pamanė, jog čia filmuojama juosta apie gangsterius...

Beje, kinas šio gudruolio gyvenime suvaidino lemtingą vaidmenį. Jis buvo nužudytas 1934 m. liepos 22-osios vakare, kai su dviem žaviomis palydovėmis išėjo iš Čikagos kino teatro, kuriame žiūrėjo "Manheteno melodramą" – filmą apie gangsterius su Clarku Gable'u, kuris atliko pagrindinį vaidmenį.

Nesmerkia ir negiria

Čikagoje gimusio ir užaugusio režisieriaus M.Manno filme "Visuomenės priešai" pasakojami įvykiai telpa į keturiolikos mėnesių epopėją. Tuomet J.Dillingeris savo populiarumu nusileido tik JAV prezidentui (Al Capone nuo 1931-ųjų jau sėdėjo už grotų). Ilgokame filme bus ir kriminalinės romantikos, ir neišvengiamo šiam žanrui smurto, ir ryškiai nutapyta meilės istorija, ir nemažai įtampos kupinų persekiojimo scenų.

Galima net sakyti, kad "Visuomenės priešai" yra labai giminingi su kitu M.Manno trileriu apie gangsterius "Karštis" (1995 m.), kuriame Alo Pacino suvaidintas policininkas persekiojo Roberto De Niro sodriai vaidinamą gangsterį. Situacija labai panaši, nes ir naujojo filmo pirmame plane matome dviejų antagonistų dvikovą.

Tik aktorių Christiano Bale'o (FTB agentas Melvinas Purvisas) ir romantiškąjį J.Dillingerį vaidinančio Johnny Deppo duetas neprilygsta A.Pacino ir R.DeNiro tandemui. Ko gero, todėl, kad režisierius šį kartą užima beaistrio stebėtojo poziciją. Taip M.Mannas norėjo žiūrovus labiau įtraukti į filmo veiksmą – kad žmonės patys dėliotų akcentus ir spalvintų veikėjų charakteristikas.

"Visuomenės priešai" ("Public Enemies") ****

Kriminalinė drama. JAV, 2009 m. Rež. M.Mannas. Vaidina J.Deppas, Ch.Bale'as, Channingas Tatumas, Billy Crudupas, Marion Cotillard, Lili Taylor.

veiksmas 2

humoras 1

įtampa 2

erotika 1

siaubas 2

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų