Pereiti į pagrindinį turinį

Džiazo festivalio gimtadienis – su P.Vyšniausku

2012-07-18 17:14
Džiazo festivalio gimtadienis – su P.Vyšniausku
Džiazo festivalio gimtadienis – su P.Vyšniausku / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Smalsumas ir pripažinti vardai atveda klausytojus į „Daugirdas gyvai“ koncertus. Jubiliejinę penkerių metų sukaktį festivalis paminėjo su lietuvišku džiazo grandu Petru Vyšniausku, jo sūnumi Dominyku ir atlikėjais iš JAV.

Fotografija ir muzika

Įprastai šis festivalis siejamas su Nemuno krantinės amfiteatru, tačiau dėl permainingų, organizatorių nelepinančių oro sąlygų, šventė įvyko „Daugirdo“ viešbučio fojė, kurioje vos sutilpo per du šimtai smalsiausiųjų. Kamerinėje erdvėje besibūriuojantys klausytojai apžiūrėjo ir fotografės Laimos Geležiūtės parodą „Foto viražai“. „L.Geležiūtės neįmanoma atpažinti, – pastebėjo fotomenininkas Zenonas Baltrušis. – Jei nežinočiau kieno ši paroda, tikrai nepagalvočiau, kad fotografijų autorė – L.Geležiūtė“.

Fotomenininkė atsikirto, kad be reikalo daugelis ją dažnai sieja su erotinėmis fotografijomis. „Esu visokia, dabar – toks mano kūrybinis etapas, kokį matote parodoje ir, apskritai, šiuo metu mane traukia fotografuoti gamtą, na, gal dar – moteris“, - šypsojosi L.Geležiūtė.

Intrigavo pavardėmis

„Daugirdas gyvai“ jubiliejaus koncertas daugelį intrigavo žinomomis šalies džiazo scenos pavardėmis, smalsumą žadino ir programa. Susidomėjo ir patyrę Kauno melomanai, ir atsitiktiniai smalsuoliai.

Koncerte grojo bene žymiausias Lietuvos džiazo šeimos duetas – saksofonininkas Petras Vyšniauskas su sūnumi trimitininku Dominyku Vyšniausku, prie jų prisijungė perkusininkas Arkadijus Gotesmanas.

Antroje koncerto dalyje pasirodė svečiai iš JAV – sutuoktinių pora Loise Jensen (vokalas, saksofonas) ir Tom Blancart (kontrabosas). Į festivalį trumpai viešnagei Kaune jie atvyko po ilgai trukusio turo Paryžiuje, Amsterdame, Berlyne. „Tai netikėta atlikėjų sintezė, draugų susitikimas, pokalbis, – pastebėjo festivalio „Daugirdas gyvai“ sumanytojas Julijus Grickevičius.

Koncerto metu natų pultai buvo nereikalingi, scenoje mezgėsi improvizacija ir dalijimasis garsais, palaipsniui užbūręs ir klausytojus, įtrauktus į garsinį dialogą. Susirinkusieji atskirai klausėsi lietuvių trijulės, kurioje lygiomis teisėmis improvizavo Dominykas ir Petras Vyšniauskai. Antrą koncerto dalį pradėjo svečiai iš JAV, panardinę į įvairialypę substanciją, kurioje pynėsi lyrika, aršūs kontraboso štrichai ir vokalas, o galiausiai visi dalyvaujantys muzikantai koncertą baigė nedideliu jam session.

Laukia nauja premjera

„Tai buvo pirmasis saksofono maestro Petro Vyšniausko koncertas per penkerius „Daugirdas gyvai“ metus, – pavykusiu koncertu džiaugėsi J.Grickevičius. Paklaustas apie tolimesnius planus, džiazo festivalio sumanytojas kaip mat pasidalijo žinia: „Rugpjūčio 9 d. vyksiančiame koncerte laukia dar viena šios vasaros premjera – „Krzystof Urbanski Quartet“.

Jauno ir vieno iš perspektyviausių, Lenkijos džiazo ateitimi vadinamo saksofonisto projektas pakvies išbandyti tradiciškesnės džiazo muzikos platumas. Grupės lyderis K.Urbanski buvo apdovanotas daugelyje konkursų Europoje, dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose „Jazz Jaboree“, „Gento“, „Ethno“ ir daugelyje kitų. Atlikėjas pelnė Lenkijos nacionalinės televizijos geriausio solisto prizą, o „Hoelaart“ tarptautiniame kompozitorių konkurse tapo geriausiu iš 60 pretendentų. Jo debiutinis albumas sulaukė didžiulio pripažinimo Europoje ir JAV – buvo parduotas 5000 vnt. tiražas.

K.Urbanski neseniai buvo atrinktas Thelonious Monk Instituto perklausai, po kurios Herbie Hencockas asmeniškai pakvietė jaunuolį pradėti karjerą Niujorke. Prieš tai atlikėją su grupe bus galima išgirsti koncertuosiančius Kaune.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų