Pereiti į pagrindinį turinį

Džiazo pasaka žada laimingą metų pabaigą

2008-12-30 09:00

Gruodžio 3-iąją ketvirtąsyk su uostamiesčio publika pasisveikinusi "Salve Musica" rytoj baigsis – šventiniu džiazo koncertu festivalis atsisveikins iki kitų metų.

Spontaniškas kūrybos aktas

Tradicinėje šventinės klasikos koncertų puokštėje paskutinę šių metų dieną sužibės jaunosios kartos lietuvių džiazo atlikėjai. Aktorė ir dainininkė Brigita Bublytė bei saksofonininkas, kompozitorius Janas Maksimovičius su savo grupe – Dominyku Vyšniausku (trimitas, flugelhornas), Dmitrijumi Golovanovu (fortepijonas), Vyčiu Nivinsku (kontrabosas) ir Gediminu Augustaičiu (mušamieji) – seks spalvingą, aistra ir meile alsuojančią "Naujųjų džiazo pasaką".

Paprašytas pakomentuoti skambėsiančią muziką J.Maksimovičius kalbėjo labai abstrakčiai. Jis užtikrino, kad būsimas koncerto rezultatas pasižymės ne tik stipria spontaniška energetika bei ekspresija, bet ir bus pilnas paslapčių bei leis patirti čia ir dabar gimstančios kūrybos žavesį.

Improvizuoja visur ir visada

Iš tiesų ši muzika nėra užrašoma natomis ir jos neįmanoma iki galo surepetuoti. Išsiveržusi iš pačios atlikėjo širdies gelmės, ji blyksteli savo pirmapradžiu pavidalu ir uždega jos besiklausančius. Tokio spontaniško kūrybos akto ir sugebėjimų improvizuoti džiazo muzikantams pavydi dažnas akademinis kompozitorius.

J.Maksimovičius vertinamas kaip neakademinė ir neeilinė Lietuvos džiazo asmenybė, polistilistinės raiškos meistras. Sakoma, kad šis muzikas improvizuoja visur, visada ir visame kame. Į savo grupę jis pakvietė tuos savo kolegas, kurie gyvena panašiais muzikiniais idealais ir turi ką pasakyti garsais vienas kitam bei publikai.

Muzika suartina žmones

Kontrabosininkas V.Nivinskas viename interviu yra sakęs, kad "muzika teikia galimybę bendrauti: su tais, kurie yra scenoje, ir su tais, kurie sėdi salėje. Muzika padeda pažinti žmones. Kartais, kai groji su muzikantu, pažįsti jį labiau, negu kalbėdamasis su juo, leisdamas laisvalaikį".

Grupės pianistas D.Golovanovas kolegų apibūdinamas kaip labai įdomus personažas ir sugebantis groti labai "kablingai".

Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje studijavęs D.Vyšniauskas, žinomo saksofonininko Petro Vyšniausko sūnus, yra labai muzikalus, atviras ir šiltas žmogus. Besimokydamas iš prityrusių meistrų ir daug grodamas su bendraamžiais, jis mėgina atrasti savitą išraišką.

G.Augustaitis scenoje laiko bendraminčių grupės ritminį pulsą. Anksčiau grojęs fortepijonu, prieš kelerius metus jis atsidavė mušamiesiems instrumentams.

Vaidins ir dainuos

Ne tik vaidinanti, bet ir dainuojanti aktorė B.Bublytė išsiskiria plačiais muzikiniais interesais, kurie apima džiazą, šiuolaikinę improvizacinę muziką, klasiką bei tango.

Jos ir J.Maksimovičiaus sukurta "Naujųjų džiazo pasaka" publiką nuneš į pasakišką garsų pasaulį, kupiną aistros, meilės ir paslapčių. Pasakoje ne viskas klostosi paprastai ir sklandžiai, todėl lengva nebus – už svajones teks pakovoti. Tačiau pabaigoje ši džiazo pasaka visiems atneš šviesos kupinus Naujuosius.

Jeigu scenoje tarp atlikėjų tvyro geras kontaktas ir jie yra laimingi, tuomet ir klausytojai salėje yra laimingi. Tuo tikime ir to nuoširdžiai linkime visiems paskutinį metų vakarą!

Festivalinė "Naujųjų džiazo pasaka" – gruodžio 31 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų