Pereiti į pagrindinį turinį

Europos dieną Klaipėdoje koncertuos vokalo žvaigždės

2009-05-06 09:00
Pradžia: N.Kazlauskaitės-Kazlaus ir O.Marino (nuotraukoje) kūrybinė draugystė užsimezgė bendradarbiaujant su operos legenda M.Caballe.
Pradžia: N.Kazlauskaitės-Kazlaus ir O.Marino (nuotraukoje) kūrybinė draugystė užsimezgė bendradarbiaujant su operos legenda M.Caballe.

Šeštadienį Klaipėdos muzikinis teatras kartu su senojo žemyno operos teatrais švęs Europos ir jos operos dieną. Ta proga rengiamame gala koncerte dainuos pasaulinę šlovę pelnę atlikėjai Nomeda Kazlauskaitė-Kazlaus ir svečias iš Ispanijos Oscaras Marinas.

Jiedu yra tarptautinių konkursų laureatai, kviečiami dainuoti prestižiškiausiuose tarptautiniuose festivaliuose, koncertuoja su ryškiausiais šiandienos orkestrais ir dirigentais, dalyvauja tarptautiniuose projektuose, televizijos ir radijo muzikinėse laidose. Abi vokalo žvaigždes sieja kūrybinis bendradarbiavimas su XX a. operos legenda Montserrat Caballe.

Viena ryškiausių iš Lietuvos

N.Kazlauskaitė-Kazlaus – viena ryškiausių jaunosios kartos Lietuvos operos dainininkių, Lietuvos kultūros ministerijos Jaunojo kūrėjo premijos laureatė.

Jos sopranas skamba prestižiniuose Europos teatruose, koncertų salėse bei festivaliuose ir visur sulaukia puikių įvertinimų. Prieš aštuonerius metus Lietuvos muzikos ir teatro akademiją baigusios dainininkės karjera klostosi sparčiai ir sėkmingai. Ji jau yra dainavusi tarptautiniu mastu garsiose scenose Anglijoje, Ispanijoje, Rusijoje, Italijoje, Vokietijoje, Austrijoje ir kitur. Nuo 2000-ųjų N.Kazlauskaitė-Kazlaus ne sykį yra dainavusi su M.Caballe – drauge pasirodė Barselonos teatre "Liceu" (C.Saint-Saenso operoje "Henrikas VIII") , tarptautiniuose "XV Castel de Peralada" (Ispanija), "Maskvos pavasario" (Rusija) ir kituose festivaliuose.

"Už sukurtą vaidmenį dainininkė nusipelno būti pavadinta didele žvaigžde," – tvirtino kritikai po G.Verdi’o operos "Otelas" premjeros, kurioje Nomeda dainavo Dezdemoną 2008-ųjų tarptautiniame operos festivalyje "Pergola" Vroclave (Lenkija).

"Solistė sužibėjo ne tik savo įspūdingu, stiprybės kupinu vokalu, būtinu šiai itin sudėtingai partijai, bet ir nesumeluota, emocinio tikslumo persmelkta vaidyba", – taip pernai buvo įvertintas jos Brunhildos vaidmuo R.Wagnerio operoje "Valkirija", pastatytoje Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

N.Kazlauskaitė-Kazlaus jau yra koncertavusi Klaipėdoje, – su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru pernai ji puikiai pasirodė festivalyje "Salve Musica – 2008".

Ispanas debiutavo su M.Caballe

Su ispanų tenoru O.Marinu Lietuvos publika jau pažįstama – pernai jis dalyvavo festivalyje "Operetė Kauno pilyje".

Muzikinį išsilavinimą ir vokalo pradžiamokslį O Marinas įgijo Barselonoje, vėliau mokslus tęsė Madride ir Valensijoje. 1999 m. jis debiutavo Berlyno klasikinės muzikos festivalyje dainuodamas su M.Caballe. Nuo tada O.Marinas koncertavo ir atliko rečitalius daugelyje garsiausių Europos koncertų salių ir operos teatrų: "Albert Hall" Londone, "St. John‘s Smith Square" Londone, Berlyno Vokiečių operoje, Baden Badeno festivalių salėje, Hamburgo ir Kelno filharmonijose, Frankfurto operoje, Liubeko kongresų rūmuose, Štutgarto, Rostoko ir Braunšveigo koncertų salėse, Prahos nacionalinėje operoje bei kitur. Dainininkas koncertavo su Londono filharmonijos karališkuoju, Hanoverio Radijo filharmonijos, Romos regioniniu, Maskvos filharmonijos, Pasaulio jaunųjų atlikėjų ir kitais orkestrais. O.Marinas buvo pakviestas į daugelį tarptautinių festivalių Italijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Austrijoje.

2000-aisiais "BMG Classics" išleido jo kompaktinę plokštelę "Roses from 2000", įdainuotą drauge su įžymiąja M.Caballé. Kitąmet su ja jis dainavo labdaros koncerte garsiojoje "La Sagrada Familia" Barselonoje.

Operos ir operetės fiesta

N.Kazlauskaitės-Kazlaus ir O.Marino gala koncerte Klaipėdoje dalyvaus uostamiesčio Muzikinio teatro choras ir orkestras, diriguos Vytautas Lukočius.

Programos pirmojoje dalyje skambės G.Verdi’o operų "Likimo galia", "Nabukas", "Otelas", "Makbetas", "Kaukių balius" ir "Sicilijos mišparai" fragmentai.

Antroji koncerto dalis sukomponuota iš G.Bizet operos "Karmen", F.Leharo operečių "Šypsenų šalis" ir "Linksmoji našlė", I.Kalmano "Čardašo karalienės" arijų ir duetų.

Klasikinės muzikos šventę užbaigs G.Verdi’o "Brindisi" iš operos "Traviata", kurią atliks visi gala koncerto dalyviai.

Gala koncertas – gegužės 9 d. 18.30 val. Klaipėdos muzikiniame teatre (Danės g. 19). Bilietai – nuo 40 iki 110 litų, juos platina bilietai.lt.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų