Pereiti į pagrindinį turinį

„Eurovizijos“ atrankos dalyviai komisiją stebino ir sceniniais kostiumais

2016-01-26 19:12

Nacionalinė „Eurovizijos“ atranka įgavo pagreitį – antradienio vakarą vykusiame filmavime pasirodė pirmąjį atrankos etapą įveikę dešimt atlikėjų. Dauguma jų komisiją ir žiūrovus nustebinti siekia ne tik vokaliniais gebėjimais, bet ir sceninias kostiumais: prieš kelias savaites matytą didžiulę pūstą suknelę Catrinah iškeitė į riterio šarvus, o rokerių grupė „Behind The Moon" savo antrajam pasirodymui pasirinko robotų dalis primenančius kostiumų akcentus.

Atlikėjus vertino keturių ekspertų komisija: operos solistė Nomeda Kazlaus, LRT Opus vadovas Darius Užkuraitis, „Lietuvos ryto“ muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys ir muzikos industrijos legenda Kazimieras Šiaulys.

Konkursą pradėjo savo sceniniais kostiumais komisiją ir žiūrovus stebinanti atlikėja Catrinah su daina „Be Free“.  Prieš kelias savaites atlikėją vertinusi N. Kazlaus tikino, kad šis pasirodymas pranoko pirmąjį. O K. Šiauliui užkliuvo dainos aranžuotė. „Malonu, kad ne tik stovite scenoje, bet ir naudojatės teatro elementais. Iš pradžių įspūdingai atrodė kostiumas, tačiau antroje dainos pusėje norėjosi, kad ta laisvė būtų labiau parodyta, tačiau dėl to reikėtų kaltinti dainos autorius ir aranžuotojus“, – mano jis.

Antroji į sceną žengė Erica Jennings, atlikusi savo kūrybos baladę „Leading Me Home“. „Su šia daina jau susigyvenau. Tačiau „Eurovizijoje“ tam nėra laiko, ten svarbus pirmas įspūdis. O man pirmasis šios dainos įspūdis buvo geras. Tai jauki, šilta daina, kuri gali puikiai suskambėti negyvų pop dainų kontekste“, – įsitikinęs D. Užkuraitis. O R. Zilnys mano, kad daina nėra eurovizinė, bet be galo graži. „Tad gal vertėtų šiemet į konkursą siųsti dainą, kuri yra mums tiesiog graži“, – svarstė jis.

Lyrinį pasirodymą scenoje keitė rokerių grupė „Behind The Moon“, atlikusi dainą „Did It All“. Prieš kelias savaites sulaukę komisijos priekaištų dėl vizualikos, šįkart atlikėjai savo aprangą pagyvino robotų dalis primenančiais akcentais. „Vaizdas geresnis, nei praėjusį sykį. Žinoma, šio pasirodymo sėkmė labai priklauso nuo to, kiek šio tipo dainų bus „Eurovizijos“ konkurse. Jei toks kūrinys butų vienas ir tuo išsiskirtų iš kitų, jis gali iššauti“, – kalbėjo R. Zilnys. K. Šiaulio manymu, ši daina išsiskiria mažu teatro pasirodymu, kuris režisūriniu požiūriu  yra neišbaigtas, o jo potekstė yra sunkiai suprantama žiūrovui. „Tad rekomenduočiau kreiptis į gerą režisierių“, – patarė jis.

„Alice Way“ atliktai dainai „Hero“ komisija taip pat turėjo priekaištų. „Esate šios atrankos Lana Del Rey, jos specifinius bruožus pastebiu jūsų pasirodymuose. Tačiau lyginant su praėjusiu pasirodymu, nepastebiu jokių pokyčių, nei gerų, nei blogų. Be to, nemanau, kad jūsų pasirinktas retro įvaizdis koreliuoja su jūsų dainos stilistika“, – dėstė R. Zilnys. N. Kazlaus šis pasirodymas taip pat nesužavėjo. „Atrodo, kad daina ėjo ir praėjo. Vokalinį manieringumą reikėtų stipriai paryškinti. Jūs jį turite, tačiau naudojate labai atsargiai. Taip pat buvo labai daug netikslumų, reikėtų padirbėti su intonacija“, – sakė operos solistė.

Su daina „United“ scenoje pasirodė atlikėja Rūta Ščiogolevaitė. „Kai anksčiau klausydavau jūsų dainavimo, niekada abejonių nekėlė jūsų balsas. Tačiau šį kartą man pritrūko išraiškos, kūno kalbos ir dar didesnės kulminacijos“, – kalbėjo K. Šiaulys.

Su juo nesutiko kitas komisijos narys D. Užkuraitis. „Rūtą matyti scenoje visuomet yra šventė, kadangi ji yra tikra profesionalė. Daina šįkart suskambėjo dar įtikinamiau ir dar geriau, joje yra ir kulminacija, ir dramaturgija. Tiesa, jei šis kūrinys iškeliautų į „Euroviziją“, Rusija turėtų progą atsigriebti, nes pernai už panašią dainą mes jiems neskyrėme nei balo. Bet kuriuo atveju, tai yra gera daina“, – tikino „LRT Opus" vadovas.

Dainą „Stay Tonight“ dvejomis kalbomis – lietuviškai ir angliškai – atliko kitas nacionalinės atrankos dalyvis Valdas Lacko. „Esate viena iš šios atrankos staigmenų. Kai praėjusioje laidoje jus gana kukliai įvertino komisija, puikius įvertinimus pateikė užsienio ekspertai, be to, jus palaikė žiūrovai. Tiesa, reikėtų padirbėti su choreografais, kurie patobulintų sceninį judesį, ir turėsite visai nemažus šansus atrankos finale“, – teigė R. Zilnys.

Su elektroninės muzikos kūriniu „Tomorrow“ scenoje pasirodė atlikėja Petunija, kuriai talkino du šokėjai.  „Šį vakarą jaučiuosi lyg patekusi į dvyliktokų muzikinį gimtadienį. Pasirodymas nebuvo blogas, bet vokaliai – gana silpnas, jautėsi jaudulys“, – komentavo N. Kazlaus. O D. Užkuraitis pasidžiaugė pasikeitusia vizualika. „Vaizdas šį kartą buvo kur kas geresnis. Žinoma, elektroninės muzikos specifika turi ir pliusų, ir minusų – ji yra transinė, ir neturi kulminacijos. Tad „Eurovizijoje“ jai trūktų sprogimo. Galbūt reikėtų kiek pakeisti melodinę liniją“, – patarė D. Užkuraitis.

Donny Montell atliko švedų kompozitorių dainą „I‘ve Been Waiting For This Night“. „Praėjusioje atrankoje patariau jums šaudyti iš visų patrankų ir džiaugiuosi, kad mane išgirdote. Šis pasirodymas daug geresnis ir įspūdingesnis, nei praėjęs. O jei žadate, kad kitus kartus bus dar daugiau, tuomet belieka nekantriai laukti“, – teigė muzikos apžvalgininkas R. Zilnys.

Kitas komisijos narys – K. Šiaulys – pasigedo originalumo. „Neišvengiamai lyginu šį pasirodymą su 2012-ųjų daina. Rodos, viskas yra: kūno kalba, plastika, balsas skamba gerai, bet trūksta originalumo. Nepasakyčiau, kad šis pasirodymas pranoksta buvusį prieš ketverius metus“, – mano jis.

Dainininkė Eglė Jakštytė, pirmojoje atrankoje savo kurtą dainą „Leisk dar būti“ atlikusi gimtąją kalba, šįkart dainavo angliškai. N. Kazlaus nuomone, antrojoje atrankoje dainą E. Jakštytei pavyko atlikti profesionaliau, ir pasirodymą stebėti buvo daug įdomiau. D. Užkuraitis patikino, kad kalbos pakeitimas išėjo į naudą. „Šiai dainai tinka anglų kalba. Vokaliai susitvarkėte kur kas geriau. Tik norėtųsi, kad scenoje jums talkintų keli šokėjai“, – sakė jis.

Konkursą užbaigė dainą „Please Don‘t Cry“ atlikęs Ištvano Kviko ir Ellados duetas. „Turite vieną didelį kozirį. Esate šio vakaro „Eurovizijos“ romantika. Tai yra jūsų privalumas. Man patiko kai kurie jūsų padaryti pakeitimai ir, tiesą sakant, būčiau labai nustebęs, jei ši daina nepatektų į kitą etapą.  Tačiau, lyginant su praėjusiu kartu, dainavote nešvariai, tad su intonavimu dar reikėtų padirbėti“, – patarė muzikos apžvalgininkas. Jam antrino ir kiti komisijos nariai, gyrę pasirodymo vizualiką ir turėję priekaištų vokalams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų