Filmas „Daktaras Miegas“ – sugrįžimas į vaikystės košmarų viešbutį (apžvalga)

1977 m. Stephenas Kingas išleido tuomet dar tik trečiąjį savo romaną. Būtent ši knyga – "Švytėjimas" – jam pelnė siaubo karaliaus vardą. Nieko nuostabaus, kad romanas beveik iš karto buvo ekranizuotas – tai 1980 m. padarė legendinis Holivudo režisierius Stanley Kubrickas.

Ir nors iš pradžių nemažai knygos gerbėjų kritikavo pagal ją sukurtą juostą, ilgainiui "Švytėjimas" (angl. "The Shining") užsitarnavo vieno reikšmingiausių siaubo filmų statusą per visą kino istoriją. 2013 m. S.Kingas grįžo prie "Švytėjimo" personažų ir dienos šviesą išvydo tęsinys – "Daktaras Miegas" (angl. "Doctor Sleep"), kuris šiemet kaip filmas pasiekia kino teatrų ekranus.

Vaikystės vaiduokliai

Prieš keturiasdešimt metų Denis Torensas buvo mažas berniukas. Prieš keturiasdešimt metų jo tėvas Džekas Torensas gavo darbą – prižiūrėti žiemą uždarytą ir nuo išorinio pasaulio atskirtą viešbutį.

Tada ir nutiko tai, ko nė vienas – nebent tik vidinis Denio balsas Tonis – nenujautė, o patirto košmaro pasekmės persekioja Denį visą gyvenimą. Praeities vaiduoklius bandydamas skandinti alkoholyje Denis supranta taip nuo jų nepabėgsiąs, tad viską meta ir išvažiuoja į pasaulio kraštą, kur niekas jo nepažįsta. Atokiame miestelyje Denis dirba paprastus darbus ir gydosi nuo alkoholizmo. Kol vieną dieną su juo telepatiškai susisiekia ypatingą švytėjimo galią turinti paauglė Abra...

Trys istorijos gijos

Jau originaliame 1980-ųjų metų filme paaiškėjo, kad Denis nėra paprastas vaikas – jis turi ypatingą galią, vadinamą švytėjimu. Tai suteikia galimybę matyti praeities ar ateities įvykius, o su kitais švytinčiais bendrauti telepatiškai. Taip su Deniu susisiekia Abra – paauglė, kurios švytėjimo galia dar stipresnė nei paties Denio.

Tačiau švytinčius persekioja pusiau suzombėjusių būtybių sekta – švytinčiųjų sielos gali suteikti jiems amžiną jaunystę ir neįprastai ilgą gyvenimą. Tad, kol Skrybėlėtoji Roza ir jos pakalikai medžioja Abrą, Denis stengiasi mergaitę apsaugoti. Kol galiausiai supranta, kad neišvengiamai teks grįžti ten, iš kur teko bėgti vieną kraupią žiemos naktį, kažkada prieš keturiasdešimt metų.

Senas blogas viešbutis

S.Kubricko sukurta "Švytėjimo" ekranizacija, net ir nepaisant pirminių priešiškų reakcijų, neabejotinai tapo kultiniu filmu ir populiariosios kultūros dalimi, neretai tampančia net ir parodijų taikiniu. Tad šio legendinio filmo gerbėjai greičiausiai nekantriai laukė sugrįžimo į šiurpųjį viešbutį.

Ir jie to sulaukė. "Daktaro Miego" režisierius Mike‘as Flanaganas vėl vedžioja klaidžiais ir, atrodytų, begaliniais viešbučio koridoriais, vėl atveda į painų labirintą.

Užuominų į "Švytėjimą" naujajame filme tiek daug, kad žiūrėti "Daktarą Miegą", prieš tai nemačius S.Kubricko psichologinio siaubo šedevro, būtų nemenka klaida. Nes čia knibždėte knibžda ne tik užuominų, bet ir tiesioginių citatų, prisiminimų intarpų, kurie, nežinantiems priešistorės, neatsiskleistų visu grožiu.

Ne Denio Torenso filmas

Nors naujasis filmas pavadintas "Daktaras Miegas" – tokią pravardę Denis įgyja slaugydamas galudienius senukus – pats Denis šiek tiek pasislenka į šoną.

Jis tampa pagalbininku, kurio tikslas – apsaugoti dar įspūdingesnėmis švytėjimo galiomis apdovanotą mergaitę Abrą, kurią persekioja suzombėjusi Skrybėlėtosios Rozos "grynuolių" gauja. Truputį gaila, nes Denis ir jo švytėjimo paslaptis (ir po andainykščių įvykių visiškai dingęs Tonis) taip ir lieka plačiau nepatyrinėta.

Vietoj to Mike‘as Flanaganas pasiūlo daugiau veiksmo ir smurto, taip gerokai nutoldamas nuo psichologine įtampa kaustančio S.Kubriko "Švytėjimo". Kita vertus, S.Kingo sukurtas "Daktaras Miegas" jau nuo pat pradžių nežadėjo būti vien tik "Švytėjimo" tęsinys.

Proga prisiminti

Visi "Švytėjimo gerbėjai – jei pasiilgote oranžiniais ir rudais raštais išmarginto kilimo, dviejų mergaičių blyškiai melsvomis suknelėmis, 237 kambario, kirviu prakapotų durų – žodžiu, jei pasiilgote to nelemto sniegu užversto viešbučio, "Daktaras Miegas" suteikia unikalią galimybę dar kartą grįžti tenai ir vėl akis į akį susitikti su senais vaiduokliais.

Daktaras Miegas (angl. "Doctor Sleep")

JAV, 2019

Žanras: Siaubo

Režisierius: Mike'as Flanaganas

Vaidina: Ewanas McGregoras, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran, Emily Alyn Lind, Bruce'as Greenwoodas, Jocelin Donahue, Cliffas Curtis.

Įvertinimas

Scenarijus: 2/3

Režisūra: 2/3

Kinematografija: 2/3

Garso takelis: 2/3

Techninė pusė: 2/3

Aktoriai: 2/3

Bendras: 2/3

Kino teatruose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuo lapkričio 8 d. rodomos dar trys premjeros:

Rusiškas Džokeris

27-erių metų Ilja, neteisingai apkaltintas narkotikų platinimu, atsidūrė kalėjime. Tačiau išėjęs į laisvę Ilja suvokia, kad kalėjimas atėmė ne tik tuos septynerius jo gyvenimo metus, ne tik tai, ką iki tol turėjo, bet ir ateitį, kurią jis planavo kurti. Ir nors neketino keršyti tam, dėl kurio jo gyvenimas susiklostė ne visai taip, kaip Ilja pats norėjo, vis dėlto,  kaktomuša susidūręs su savo skriaudėju, vaikinas pasiduoda emocijoms ir pasielgia neapgalvotai... Dėl to, kaip Ilja pamažu praranda save ir vis labiau pasineria į tamsą, filmas lyginamas su amerikietiškuoju "Džokeriu".

Auksinių ragų paieškos

Kartais būna Jasonas ir aukso vilna, o kartais – broliai meškinai ir auksiniai ragai! Būtent į šios archeologinės vertybės ir šventenybės paieškas leidžiasi dručkiai broliai Briaras ir Bramblas. Tačiau, žinoma, lengva nebus. Maža to, kad Aukso ragai, kaip spėjama, paslėpti tolimajame Klaido ledyne, bet dar ir broliams meškinams ir jų kompanionams ant kulnų lipa vagišių grupė, kuriai vadovauja lobių medžiotojas, žinantis šios relikvijos tikrąją vertę. Vedami vikšrinio titaninio robotuko Koko, broliai turės pereiti dar nematytus magiškus pasaulius, priešintis pavojams ir patirti gausybę nuotykių.

Amerikos garbė

1941 m. gruodžio 7 d. Japonijos eskadrilės užpuolė Perl Harboro bazę. Šis išpuolis, po kurio JAV įsitraukė į Antrąjį pasaulinį karą, iki šiol vertinamas kaip viena didžiausių JAV karinės žvalgybos klaidų. Vos po pusmečio japonai vėl smogė Amerikai – šįkart taikiniu tapo Midvėjaus atolas. Bet atakuodami jį japonai nežinojo, kad pateko į amerikiečių paspęstus spąstus – šįkart JAV žvalgyba savo darbą atliko nepriekaištingai, o japonai, netekę geriausių savo laivų ir kelių tūkstančių elitinių karių, patyrė labai stiprų smūgį. Režisierius Rolandas Emmerichas perkelia šią tikrą istoriją į kino ekranus.

buvaukine.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių