Pereiti į pagrindinį turinį

Fortepijoninis trio gimtadienį švęs dukart

2012-10-02 18:30
Fortepijoninis trio gimtadienį švęs dukart
Fortepijoninis trio gimtadienį švęs dukart / DMN archyvo nuotr.

Pirmąjį gimtadienį šį rudenį švenčiantis Kauno fortepijoninis trio – vienas jauniausių miesto muzikos kolektyvų. Per pirmuosius savo gyvavimo metus kolektyvas pelnė publikos simpatijas, tapo aktyviu Kauno miesto ir regiono kultūrinio gyvenimo dalyviu.

Ansamblis koncertavo pagrindinėse miesto koncertų salėse, dalyvavo festivalyje „Einam 2012“, parengė įvairių koncertinių programų, kuriose yra įvairių epochų ir žanrų kūrinių. Kauno fortepijoninio trio narės yra gerai mūsų miesto publikai pažįstamos muzikės, dažnos kamerinės muzikos projektų iniciatorės ir dalyvės: Lina Krėpštaitė (fortepijonas), Indrė Čepinskienė (smuikas) ir Asta Krištaponienė (violončelė). Atlikėjos yra pelniusios apdovanojimų respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose, dalyvavusios muzikos festivaliuose, koncertavusios įvairiose pasaulio šalyse.

Savo pirmąjį gimtadienį kolektyvas mini dviem koncertais, kurie puikiai atspindi muzikių pasirinktas veiklos gaires. Trio narės neslepia: vienas jų tikslų – populiarinti nūdienos muziką, todėl nemažą dalį kolektyvo repertuaro sudaro šiuolaikinių autorių opusai. Į koncertų programas kaunietės stengiasi kuo dažniau įtraukti Lietuvoje dar neskambėjusius kūrinius, taip pat atlikti kuo daugiau lietuvių autorių muzikos. Ypatingo džiaugsmo priežastis – keli specialiai Kauno fortepijoniniam trio parašyti opusai.

Rytoj Kauno menininkų namų salėje klausytojų laukia XX a. muzikos ir haiku vakaras pavadinimu „Paklausykite / A capella naktį dangaus...“ Šis koncertas yra dalis Kauno menininkų namų rengiamo projekto „Tūkstantmečio aidai muzikoje“ dalis. Koncerto programa atskleis publikai nepaprastą šiuolaikinės muzikos įvairovę, bus kupina netikėtų, o kartais net humoristinių sprendimų. Klausytojai išgirs Anatolijaus Šenderovo, Vidmanto Bartulio, Rodiono Ščedrino, Paulio Schoenfieldo kūrinių, o vakaro nuotaiką padės sukurti šilti ir kupini muzikos poetės Vitos Nedzveckaitės haiku.

Antroji Kauno fortepijoninio trio gimtadienio šventės dalis skirta mažiesiems klausytojams – spalio 14 d. 14 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje jų laukia Vidmanto Bartulio muzikinė pasaka „Dieviškoji garsų skrynia“.

Kaip atrodytų pasaulis, jei jame nebūtų muzikos, ar jis nebūtų liūdnas ir nuobodus? Įsivaizduokite, kad vienintelė muzika žemėje – paukščių čiulbėjimas ir žmonių giedojimas. Kažko trūksta... „Taip, garsų grožiui vien balsų neužtenka...“ – pamanė Seneliukas Dievuliukas ir ėmė raustis dieviškoje garsų skrynioje. O kas gi ten? Patys keisčiausi instrumentai, kurių vardai Smuikas, Violončelė ir Fortepijonas... Kokius jie išgauna garsus, kaip šie garsai tampa muzika, pagaliau kas sugeba jais groti? Gal tai labai paprasta, o gal ne?

Ar pasakos žiūrovai išgirs atsakymus? „Tebūnie tai paslaptis, nors net mažiausieji žino, kad visos pasakos baigiasi laimingai“, – sako trio narės, prie kurių pasakos vakarą prisijungs ir aktorius Remigijus Endriukaitis.


Kas? Kauno fortepijonio trio koncertas.

Kur? Kauno menininkų namuose.

Kada? spalio 3 d.

Kas? Muzikinė pasaka „Dieviškoji garsų skrynia“.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? spalio 14 d. 14 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų