Pereiti į pagrindinį turinį

Fortepijono stebuklas – I.Wunder

2012-03-07 09:26
Fortepijono stebuklas – I.Wunder
Fortepijono stebuklas – I.Wunder / Shutterstock nuotr.

Jaunas, bet tarptautinio pripažinimo sulaukęs pianistas Ingolfas Wunderis į salių, kuriose yra koncertavęs sąrašą, netrukus įtrauks ir Kauno valstybinę filharmoniją.

Sėkmingas pasirodymas legendiniame Fryderyko Chopino vardo pianistų konkurse Varšuvoje 2010 m. spalį austrui I.Wunderiui tapo bene pirmąja rimta galimybe įrodyti savo meistriškumą tarptautiniu mastu, ir jis ja puikiai pasinaudojo. Jaunasis atlikėjas iškovojo antrąją vietą ir kelis kitus apdovanojimus, tarp kurių – ir publikos prizas. Be to, konkurso komisijos sprendimas neskirti jam pirmosios vietos I.Wunderiui pasitarnavo kaip nemokama reklama, nes šį faktą aistringai aptarinėjo tarptautinė muzikų bendruomenė.

Varšuvoje laimėti apdovanojimai I.Wunderiui atvėrė kelius, kuriais anksčiau yra žengę daug pasaulinio garso pianistų – Martha Argerich, Krystianas Zimermanas, Vladimiras Aškenazis, Mitsuko Uchida ir Maurizio Pollinis.

Po konkurso I.Wunderis, kuriam tuo metu tebuvo 25-eri, vienintelis iš visų dalyvių pasirašė sutartį su „Deutsche Grammophon“ – viena seniausių ir prestižiškiausių klasikinės muzikos įrašų leidybos įmonių pasaulyje. Pirmojoje „Deutsche Grammophon“ išleistoje I.Wunderio kompaktinėje plokštelėje skamba F.Chopino kūriniai fortepijonui.

F.Chopino vardo konkursas Varšuvoje – ne pirmas, kuriame I.Wunderis susilaukė komisijos ir publikos pripažinimo. Jis yra laimėjęs dar tris tarptautinius pianistų konkursus: „Steinway“ Hamburge, „Prima la musica“ Feldkirche (Austrija) ir „Concours Musical de France“ Asti mieste.

2010–2011 m. sezoną I.Wunderis koncertavo įvairiuose pasaulio miestuose nuo Rusijos iki Kanados. Garsios salės – ne naujiena jaunajam austrų talentui. Būdamas keturiolikos jis debiutavo Vienos „Konzerthaus“, praėjus dvejiems metams grojo Paryžiaus „Théâtre des Champs-Élysées“, o kiek vėliau – Lisabonoje, Madride, Budapešte, Maskvoje, Ciūriche, Berlyne, Dortmunde ir kituose miestuose.

Klagenfurte gimęs pianistas mokytis muzikos pradėjo sulaukęs ketverių. 10 metų jis lankė smuiko pamokas, tačiau sulaukęs keturiolikos atsiskleidė kaip neeilinis fortepijono talentas. Jis studijavo Klagenfurto ir Linco konservatorijose bei Vienos Muzikos ir menų universitete.

Svarbiausias I.Wunderio mokytojas, su kuriuo jis iki šiol palaiko artimus ryšius, yra lenkų pianistas Adamas Harasiewiczius, laimėjęs F.Chopino vardo konkursą 1955 m.

Koncerto Kaune programoje, be F.Chopino, skambės ir Wolfgango Amadeus Mozarto, F.Liszto kūriniai.

Kas? I.Wunderio koncertas.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Kovo 28 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų