Pereiti į pagrindinį turinį

Fotomeno sostinė sugrįžta į Kauną - prasideda "Kaunas Photo"

2010-09-03 09:07
Mastas: pasak M.Kavaliausko, pagal dalyvių skaičių ir jų atstovaujamas šalis "Kaunas Photo" gerokai lenkia šiuo metu Vilniuje vykstantį festivalį "In Focus".
Mastas: pasak M.Kavaliausko, pagal dalyvių skaičių ir jų atstovaujamas šalis "Kaunas Photo" gerokai lenkia šiuo metu Vilniuje vykstantį festivalį "In Focus". / Laimučio Brundzos nuotr.

Šiandien Baltijos šalių fotomeno sostinė sugrįžta į Kauną – prasideda festivalis "Kaunas Photo". Vilniuje vykstančio festivalio "In Focus" kauniečiai nevadina konkurentu.

Tema – duetai ir dvikovos

Mėnesį truksiantis septintasis fotomeno festivalis "Kaunas Photo" siūlys pažintis su 200 fotografų iš 35 šalių. "Ši statistika liudija, kad rugsėjį Kaunas tampa trijų Baltijos valstybių fotografijos sostine. Taip, Vilniuje šiuo metu vyksta festivalis "In Focus", tačiau pagal apimtis – kalbu apie dalyvių skaičių ir jų atstovaujamas šalis – jis tikrai negalėtų lygintis su "Kaunas Photo", – tikino festivalio meno vadovas Mindaugas Kavaliauskas. Ir pridūrė: "Šiemet festivalis yra išaugęs, ir tai yra bėda. Kodėl bėda? Todėl, kad finansavimas – mažesnis." Dėl šios priežasties neatskiriama festivalio dalimi tapusios fotografijos naktys (kai kurios) tapo mokamais renginiais, tam tikrą mokestį turėjo mokėti konkurso "Kaunas Photo Star" dalyviai.

Šiemečio festivalio tema – "Duetai ir dvikovos". Įvairių dvilypumų, priešpriešų, duetų ir dvikovų motyvai bus juntami ir fotografų kūryboje, ir festivalio programoje – parodose, fotografijos naktyse, paskaitose, diskusijose ir fotokolekcijų peržiūrose. Parodose karaliaus poros: žmonos ir vyrai, tėvai ir sūnūs, draugai, partneriai fotografai, dvyniai, kaimynai, priešingybės, panašumai ir buvimas kartu. Minėtas dviskaitos formas pateiks ir analizuos pagrindinė festivalio paroda "Duetai ir Dvikovos", ketvirtadienį atversianti duris M.Žilinsko dailės galerijoje. Parodoje dalyvauja 13 fotomenininkų, tarp jų – 3 lietuviai.

Fotomenas konkuruos su krepšiniu

Į galeriją "Meno parkas" atkeliavo didžiulis, 0,5 t sveriantis krovinys – tiek technikos prireikė šiandien atidaromai sutuoktinių iš Suomijos Marjos Pirilos ir Petri Nuutineno fotoskulptūrinių instaliacijų parodai. Visas krovinys – tai didžiulių formatų fotografijos rėmuose ir iš trijų atskirų objektų susidedanti instaliacija, kurią renginio organizatoriai pristatė dviem žodžiais: fotoskulptūrinė ir interaktyvi.

Festivalio naktiniai renginiai startuos rytoj Senamiesčio fotografijos naktimi, kuri prasidės Kauno ir Klaipėdos fotografų duetu/dvikova, po kurios kultūros, meno erdvių, kavinių, aikščių ir gatvių ekranai kvies fotografijos mylėtojus žiūrėti Portugalijos ir Brazilijos fotografijos, Kauno ir Kėdainių fotoklubų ir įvairių kitų teminių fotoduetų/dvikovų.

Festivalio įkarštyje, fotomenas konkuruos su krepšiniu: tradiciniai viešųjų fotografijos projekcijų renginiai – "Fotografijos naktys" – sutaps su televizijos transliacijomis iš Pasaulio vyrų krepšinio čempionato.

"Festivalio renginiai dažnai sutampa su svarbiomis krepšinio varžybomis. Mes tokios konkurencijos nebijome – tie, kam artima fotografija, suspėja viską", – įsitikinęs M.Kavaliauskas. "Fotografijos naktys" žiūrovų lauks galerijose, kavinėse, restoranuose, viešbučiuose. Jos žiūrovus sutiks skirtingų šalių, regionų, kartų fotografų duetais ir dvikovomis. Šiuose renginiuose dėl žiūrovų simpatijų rungsis ir viena kitą papildys Ispanijos–Jungtinės Karalystės, Rusijos–Centrinės Europos, Lietuvos–Latvijos–Estijos fotografija.

Kas taps fotožvaigžde?

Į festivalio rėmus pirmą kartą patenka didelio masto pirmąkart rengiamas tarptautinis konkursas fotografams "Kaunas Photo Star" ("Kauno fotožvaigždė"), kurio pagrindinis prizas – personalinė paroda renovuotoje Kauno fotografijos galerijoje. Renginys į Kauną sukvies 50 fotografų iš skirtingų pasaulio šalių ir keliolika profesionalių fotografijos vertintojų – ekspertų iš Lietuvos bei užsienio.

Šiemetinis "Kaunas Photo" taps ne tik kylančių šiuolaikinės fotografijos žvaigždžių scena, bet ir naujų galimybių vieta. Pirmąkart per trijų Baltijos valstybių istoriją vyks viešos tarptautinės menininkų portfolio, arba fotokolekcijų, peržiūros.

"Portfolio peržiūros bus Hiustono stiliaus. Tai reiškia, kad tiek rodantieji, tiek žiūrintieji fotografijas bus griežtai reglamentuoti grafiko ir pristatymų trukmės", – įspėjo festivalio meno vadovas. Konkurso narių fotokolekcijų pristatymai tęsis dvi dienas. "Sunku prognozuoti ilgalaikius festivalio rezultatus arba, jam darant įtaką, gimsiančius naujus projektus, galimybes. Bet aišku viena – jų tikrai atsiras. Festivalis taps vieta, kur fotografai sutiks kuratorius, leidėjus, agentus, o fotografijos talentai atras naujų galimybių", – ilgalaikes perspektyvas piešė M.Kavaliauskas.

"Šiemet festivalis apaugo įvairiomis iniciatyvomis, parodomis, kurios vyks tuo pačiu metu, bet ne po festivalio stogu. Šios iniciatyvos džiugina", – pastebėjo Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Gintaras Česonis. Vienas tokių renginių – fotografijos grando Martino Parro iš Didžiosios Britanijos ir lietuvio Rimaldo Vikšraičio fotografijų projektas "Tikras gyvenimas", kurį kauniečiai išvys po savaitės. Kita iniciatyva – moksleivių fotofilmų festivalis "Stopkadras".


Kas? Tarptautinis fotomeno festivalis "Kaunas Photo 2010".

Kur? Įvairiose galerijose ir kitose miesto erdvėse.

Kada? Festivalio parodos, renginiai vyks iki spalio 7 d.

Artimiausios "Kaunas Photo 2010" parodos:

Rugsėjo 3 d.

18 val. galerijoje "Meno parkas" (Rotušės a. 27) – sutuoktinių menininkų Petri Nuutineno ir Marjos Pirilos (Suomija) kūrybos – fotografijos ir objektų parodos atidarymas. Dalyvaus autoriai.

18 val. MJ galerijoje (Rotušės a. 1) – Françoise Beauguion (Prancūzija) parodos "Akis į akį. Jaunų Izraelio ir Palestinos moterų portretai" atidarymas.

Rugsėjo 4 d.

Nuo 21 val. – Senamiesčio fotografijos naktis. Fotografijos projekcijos senamiesčio erdvėse (Kavinės "Skliautas" terasa (Rotušės a.), restoranas "Sadutė" (Rotušės a. 4), viešbutis "Daugirdas" (T.Daugirdo g. 4), restorano "Avilys" terasa (Vilniaus g. 34), Kauno šokio teatro "Aura" studija (M.Daukšos g. 30 A).

Programoje – duetas/dvikova, Portugalijos ir Brazilijos, Kauno ir Klaipėdos fotografų duetai/dvikovos.

Rugsėjo 7 d.

17 val. Ryšių istorijos muziejuje (Rotušės a. 19) – Jonathan Evans (JK) ir Vilmos Samulionytės (Lietuva) parodos lankymas su autore V.Samulionyte.

Rugsėjo 8 d.

16.30 val. K.Donelaičio g. 60 meno erdvėje – Dariaus Kuzmicko (Lietuva–JAV) parodos "Savanoriai. Kamera obskura" atidarymas.

17.30 val. F Galerijoje (Žaliakalnio funikulierius, Aušros g. 6) – Glenn Lockitch (Australija) parodos "Banginių karai 2010" atidarymas.

19 val. viešbučio "Park INN" (K.Donelaičio g. 27) Alfa salėje – antroji "Fotografijos naktis". Programoje – Vytauto Stanionio filmas "Atsigręžimai" ir "Centrinės ir Rytų Europos – Rusijos fotografijos fotoduetas/dvikova". Centrinės ir Rytų Europos kuratorius Horstas Kloveris (Berlynas, Vokietija), Rusijos fotografijos kuratorė Irina Čmyreva (Maskva, Rusija). Dvikovoje rungsis po 14 fotografų iš kiekvienos šalies.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų