FTB agentu dirbęs lietuvių kilmės H. Gaidis – apie Tiškevičiaus kardą ir gaudytus serijinius žudikus

  • Teksto dydis:

Į Ameriką buvusio FTB agento ir kolekcionieriaus Henrio L. Gaidžio protėviai išvyko 19 amžiaus pabaigoje. Seneliai buvo kilę iš Druskininkų ir Panevėžio apylinkių.

„Į Baltimorę atvykę mano seneliai dirbo drabužių siuvimo fabrikuose. Darbo valandos buvo ilgos, uždarbis menkas, darbas monotoniškas. Jų miesteliai buvo skurdūs, o namai – plonomis sienomis, tarsi kubai, kuriuose – tik lova. Jokio socialinio gyvenimo, pramogų. Tuos, kurie sugalvojo pardavinėti alkoholį, tiesiog užplūdo klientai. Mano giminaičiai sako, kad kiekviename Baltimorės name gyveno po baro savininką“, – LNK laidoje pasakos H. Gaidis.

Nuo vaikystės šeimos bare darbavosi ir Henris. Po Antrojo pasaulinio karo namo grįžę Amerikos kariai iš Europos atsivežė galybę trofėjų. Jų labai norėjo ir H. Gaidis.

„Kai vaikystėje dirbau bare prie kasos, klientai man siūlydavo keistų monetų. Nuo jų ir pradėjau. Kai paaugau, pradėjau domėtis ginklais ir ieškojau, kaip juos išsikeisti“.

Dabar Henris – garsus kolekcionierius. Į Lietuvą jis atvežė daugiau kaip 350 tūkstančių eurų vertės karo tematikos eksponatų.

H. Gaidis / LNK stop kadras

Kolekcionierius parodė patį mėgstamiausią savo trofėjų. Tai – generolo kardas iš 1812-ųjų Napoleono žygio į Rusiją. Ant jo rankenos – Vytis. H. Gaidis mano, kad šis ginklas galėjo priklausyti garsiajam grafui Mykolui Tiškevičiui.

„Tas žmogus, kuriam priklausė šis kardas, turėjo būti generolas iš Lietuvos. Iš viso Napoleono armijoje buvo trylika generolų lietuvių. Septynioliktajam pulkui vadovavo grafas Tiškevičius“, – aiškino kolekcininku tapęs buvęs FTB agentas.

Kolekcionavimas buvo tik hobis. Henris ilgai ieškojo savo gyvenimo kelio, nes dirbti bare nenorėjo. Todėl įstojo į universitetą mokytis ekonomikos, vėliau užsirašė į kariuomenę, tada trejus metus tarnavo, o paskui nusprendė tapti FTB agentu. Aktyvioje tarnyboje kriminaliniame FTB skyriuje Amerikos lietuvis ištarnavo 32 metus ir sučiupo apie keturis tūkstančius pavojingų nusikaltėlių.

„Mūsų taikiniai buvo žudikai, prievartautojai, žmonės padarę rimtų nuostolių visuomenei. Žinoma, kad sulaikiau daug baisių žmonių, žudikų, tai buvo mano pagrindinis darbas. Jei kažkas kažką nužudo ir dingsta, vietos policija gali prašyti federalinio orderio ir tuomet pasirodo tokie žmonės kaip aš ir pradeda tyrimą“, – savo istoriją FTB prisiminė H. Gaidis.

H. Gaidis / LNK stop kadras

JAV Henriui teko dalyvauti ir serijinių žudikų – „Beltway Snipers“ gaudynėse. Vašingtone ir Virdžinijoje pradėjo siautėti snaiperių duetas. Per dešimt mėnesių jie nužudė septyniolika žmonių. FTB išsiaiškino, kad be jokio motyvo ir gailesčio žmones žudė 41-erių John Allenas Muhammadas ir septyniolikmetis Lee Boydas Malvo. Nusikaltimus jie vykdė iš mėlyno „Chevrolet Caprice“. Po teismo Muhammadas buvo pasiųstas myriop, o septyniolikmetis Malvo įkalintas iki gyvos galvos.

H. Gaidžiui tarnybos metu yra tekę susidurti ir su „Peoples Temple“ („Žmonių šventyklos“) sektos vadovu Jimu Jonesu. Tuo metu vyko Vietnamo karas ir dalis jaunuolių slėpėsi nuo tarnybos. Henry užduotis buvo dezertyrus sugaudyti.

„Gaudavau informacijos, kad pabėgęs karys slepiasi pas Jonesą, tad ėjau su juo kalbėtis bent kelis kartus. Jis nenorėjo blogos reklamos, tai tiesiog atvesdavo dezertyrą ir man įduodavo“.

Beje, 1970-aisiais Jimas Jonesas į Gajanos džiungles Pietų Amerikoje išsivežė per tūkstantį žmonių ir, įkūręs sektą, surengė masinę egzekuciją, 900 savo sekėjų priversdamas išgerti nuodų, o pats nusišovė. Pagal šią istoriją ketinamas pastatyti filmas, kuriame pagrindinis vaidmuo atiteks Leonardo di Caprio.

H. Gaidis tarnybą FTB baigė būdamas 56-erių. Tuomet dar 25 metus dirbo privačiu detektyvu ir rinko eksponatus savo kolekcijai. Beje, 8 tūkstančių išskirtinių daiktų H. Gaidis padovanojo Lietuvai.

Visa lietuvių kilmės FTB agento ir kolekcininko Henrio L. Gaidžio istorija – jau šį ketvirtadienio vakarą, 19.30 val., laidoje KK2 per LNK.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių