- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
„Iš esmės lietuviai – gana organizuota tauta. Tačiau ši savybė grįžus namo kažkur prapuola. Todėl atsiranda nesąmoningas maisto vartojimas, o dažnai net ir švaistymas. Nustebtumėte, kiek ir kokių patiekalų būtų galima pagaminti pasikapsčius lietuvių šiukšlinėse“, – teigia virtuvės šefas, kulinarijos studijos „Rūpi“ įkūrėjas, italas Gian Luca Demarco.
Rugpjūčio 15 d. Palangoje Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje organizuojamo renginio „Žaliosios europiečių atostogos Palangoje 2020“ metu G.L. Demarco miesto gyventojus ir svečius kvies į nemokamą paskaitą apie sąmoningą maisto vartojimą ir papasakos, kaip reikėtų atsakingai planuoti savo pirkinių krepšelį, jog gaminant maistą namuose būtų išvaistyta kuo mažiau produktų.
„Maistas – dažniausiai pjaustyta mėsa, šviežios daržovės ir miltiniai produktai – išmetamas , nes jo nespėjama suvartoti laiku. Mėsa dažnai sušvinksta per kelias dienas, atsiranda nemalonus kvapas. Pasitaiko atvejų, kai miltiniai produktai jau iš prekybos vietų yra parsivežami namo su maistiniais kandžiais. Na, o šviežios daržovės apskritai turi tendenciją „pasislėpti“ mūsų šaldytuvuose ir dažniausiai mes apie jas prisimename tik pajutę nemalonų kvapą“, – juokiasi žinomas virtuvės šefas.
Paklaustas apie maisto švaistymą, G. L. Demarco prisimena, jog pats gaminti tvariai išmoko gana įdomiu būdu: „Viename iš restoranų, kuriame dirbau, buvo tokia taisyklė – virtuvės šefas ateidavo patikrinti mūsų šiukšlių. Jei jose buvo per daug maisto produktų, kuriuos dar buvo įmanoma panaudoti, jis liepdavo visam kolektyvui iš to išmesto maisto pagaminti vakarienę. Patikėkit manimi, tokią vakarienę pagaminti pakakdavo vieną kartą – vėliau labai atsakingai žiūrėdavai į lauk metamą maistą, nes paprasčiausiai nebenorėjai susidurti su tokiais smerkiančiais kolektyvo žvilgsniais“.
Nuo ūkio iki stalo
Garsus virtuvės šefas įsitikinęs, kad lietuviai tvaraus maisto vartojimo paslapčių pirmiausia galėtų pasimokyti iš italų. „Esminis skirtumas – kur mes apsiperkame. Lietuviai įprastai renkasi didžiulius prekybos centrus. O italai, priešingai, dažnai apsipirkinėja vietiniuose turgeliuose ar mažesnėse parduotuvėse. Tai – viena iš priežasčių, dėl ko maistas nėra švaistomas. Vaisiai, šviežios daržovės ir kiti greitai gendantys maisto produktai perkami daugiausia kelioms dienoms į priekį. Taip maistas ir skanesnis, ir sveikesnis. Mat tokiose mažose prekybos vietose produktai švieži ir neretai užauginti natūraliau. Lietuvoje taip pat yra turgelių, kuriuose galima rasti kokybiškų, močiučių su meile užaugintų vaisių ar daržovių“, – įsitikinęs virtuvės šefas.
Pasitelkite kameros techniką
„Mes, italai, esame įpratę naudoti taip vadinamą kameros techniką. Ją drąsiai galėtų naudoti ir lietuviai. Paprasčiausiai nusipirkus didesnį kiekį mėsos, ją reikia ne visą sušaldyti kameroje, o pirmiausia išdalinti porcijomis – po 100, 200 ar 400 gramų. Priklausomai nuo šeimos dydžio ir patiekalų, kuriuos gaminsite. Tuomet mėsą tinkamai užšaldžius ją ramiai galima naudoti visą mėnesį ar net ilgiau“, – patarimais dalijasi G. L. Demarco.
Jis teigia, kad naudojantis šiuo būdu mėsa taip greitai nesugenda, o tinkamai ją užšaldžius bei atšildžius nepraranda ir savo skonio bei maistinių medžiagų. Be to, taikant šią techniką, mažiau lankomasi parduotuvėse, o taip sutaupoma ir pinigų, mat dažnai atėjus vieno produkto išeiname su pilnu krepšiu prekių, kurių mums visai nereikėjo.
Tai – tik keli patarimai, kuriuos G. L. Demarco išsamiau pristatys renginio „Žaliosios europiečių atostogos Palangoje 2020“ metu. Paskaita apie maisto tausojimą „Maisto kelionė nuo ūkio iki stalo... Bet ne iki šiukšliadėžės!“ vyks rugpjūčio 15 d. 18 val. centrinėje Palangos aikštėje.
Taip pat šiemet renginio dalyviai kartu su stiliste Agne Gilyte, socialinės iniciatyvos „Kūrybos kampas 360°“ įkūrėju Giedriumi Buču, sveikatingumo motyvatore Vlada Musvydaite aiškinsis apie klimato kaitą, aplinkosaugą ir biologinę įvairovę. Centrinėje kurorto aikštėje veiks dirbtuvės, vyks diskusijos ir susitikimai. Tą dieną Palangoje taip pat bus pristatytas renginio partnerių pirmą kartą Lietuvoje organizuojamas 1200 km, 80 dienų trukmės darnos žygis pėsčiomis aplink mūsų šalį „Už švarią Lietuvą!“, vyks simbolinės žygio išlydėtuvės. Šio žygio tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į perteklinio vartojimo keliamas problemas ir jų poveikį mūsų planetai.
Daugiau informacijos apie „Žaliosios europiečių atostogos Palangoje 2020” renginį ir jo programą galite rasti čia.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Niujorko teismas panaikino nuosprendį H. Weinsteinui dėl išžaginimo
Niujorko apeliacinis teismas panaikino buvusiam Holivudo prodiuseriui Harvey Weinsteinui 2020 m. paskelbtą nuosprendį dėl išžaginimo ir nurodė bylą nagrinėti iš naujo. ...
-
Šokiruojanti komikės Vitos Žibos išpažintis: atskleidė, apie ką negali juokauti
Viena garsiausių šalies komikių Vita Žibaitytė, žinoma Vitos Žibos vardu, yra pavyzdys, kad siekti savo tikslų niekada nėra vėlu. Baigusi ekonomiką, dabar ji scenoje laužo standartus, kas leidžiama moteriai ir vyrui. Vis dėlto nedaugelis ...
-
Jau greitai „Luktelk“ nuskambės Malmėje – į „Euroviziją“ išlydėtas Silvester Belt3
Balandžio 25-ąją Lietuvos atstovas Silvester Belt išvyko į Švediją, Malmę, kurioje ruošis pasirodymui ant didžiosios „Eurovizijos“ scenos. Išlydėti dainininko Vilniaus oro uoste susirinko minia gerbėjų. ...
-
GJan surengs dar vieną koncertą „Žalgirio“ arenoje: dabar jaučiuosi užtikrinta
Socialiniuose tinkluose dainų autorė ir atlikėja paskelbė ambicingo, jau antrojo savo muzikinėje karjeroje, koncerto Kauno „Žalgirio“ arenoje datą ir kviečia ten susitikti 2025 m. sausio 18 dieną. ...
-
Princesės Beatričės buvęs vaikinas P. Liuzzo rastas negyvas: tai tapo tarsi užburtas ratas
Buvęs princesės Beatričės Ferguson vaikinas Paolo Liuzzo mirė, kaip įtariama, nuo narkotikų perdozavimo, viename Majamio viešbutyje, rašoma „The Independent“. ...
-
K. Zvonkuvienė ir keturi jos vyrai: vienas – sportui, kitas – gyvenimui, trečias – muzikai
Improvizacija – scenoje gimstantis nerežisuotas, antrąkart nepakartojamas spektaklis. Smagi meno forma nesvetima ir dainininkams bei pramogų verslo atstovams – improvizacijos ir ant scenos, ir prieš kameras nemažai. Į naujos pramoginės...
-
M. Daikerytė išsiskyrė su širdies draugu: mums nepavyko7
Po dvejų kartu praleistų metų skirtingais keliais pasuko verslininkė, vizažistė Milita Daikerytė ir jos širdies draugas Justas. Apie skyrybas mergina užsiminė socialiniame tinkle „Instagram“, o vėliau žinią patvirtino ir žiniask...
-
Garsios moterys prabilo apie plastines operacijas: negalėjau žiūrėti į savo nuotraukas21
Gražius žmones matome kasdien – jie mojuoja mums iš TV ekranų, siūlo kremus socialiniuose tinkluose ir pasitinka kiekviename žurnalo viršelyje. Tačiau natūralia savo išvaizda patenkinti yra ne visi, o ir fotošopo tam, k...
-
B. Jakučionytė: atrodo, kad visa sistema sukurta taip, kad paaugliams būtų tik blogiau1
„Aš žiūriu su siaubu į tai, kokį spaudimą dabar patiria paaugliai ir kaip jie dabar gyvena,“ – sakė visuomenės veikėja, renginių organizatorė ir socialinio tinklo „TikTok“ žvaigždė Birutė Jakučionytė. &bdquo...
-
Silvester Belt sėkmė užsienyje: gastrolės po Europą, bičiulystė su O. Alexander ir padėkos3
Laikas iki 2024-ųjų „Eurovizijos“ dainų konkurso sparčiai tirpsta. Jau šį ketvirtadienį Lietuvos atstovas Silvester Belt išvyks į Švediją, kur jo lauks paskutinės repeticijos prieš didįjį šou. Vos prie&...