Pereiti į pagrindinį turinį

Galerijoje - eilės, muzika ir dailė

2010-01-13 13:00
Galerijoje - eilės, muzika ir dailė
Galerijoje - eilės, muzika ir dailė / G.Pintukaitės-Valečkienės tapybos darbas "Ilgėjimos sonata. Baleto šokėja E.Špokaitė"

Galerijoje "Meno parkas" ketvirtadienį, sausio 14 d., skambės gyvai atliekamos dainos, liesis eilės. Muzikalioje atmosferoje savo darbų katalogą pristatys tapytoja portretistė Grytė Pintukaitė-Valečkienė.

Tapydama pynė kasas

Iš katalogo "Grytė/Portretai" puslapių žvelgia žinomi Kauno valstybinio dramos teatro aktoriai, baleto šokėja Eglė Špokaitė, smuikininkas Vilhelmas Čepinskis, operos solistė Sigutė Stonytė.

Vilniuje gyvenanti iš Kauno kilusi dailininkė prisipažįsta pasirinkusi portreto žanrą dėl galimybės bendrauti, prieiti labai arti kito žmogaus. Nubrėžti pagrindinius portretuojamojo štrichus užtenka vos vieno dviejų darbo studijoje seansų. Tačiau dailininkė tapomas personalijas stebi iš anksto, tarsi iš už kulisų: jei tai aktorius, dainininkas – stebi juos scenoje, ne meninių specialybių žmones – įvairiose kasdieniškose situacijose.

Dažnai su įamžinamu žmogumi užsimezga gilesnis, ilgai besitęsiantis ryšys. Štai portretas "Sniegynų močiutė" – gilios akys žvelgia iš šiltai apmuturiuoto veido.

"Su šia močiute bendravome labai ilgai. Ji pas mane ateidavo, pasilikdavo net nakvoti. Galėjau neskubėdama kurti kartu su ja, – pasakojo dailininkė. – Labai mėgstu tapyti senas močiutes. Nuo jų portretų ciklą ir pradėjau. Buvo laikas, kai rytais močiutėms pindavau kasas. Tas kasrytinis prisilietimas davė labai daug. Prisilietimas prie žmogaus kartais ir yra portretas."

Anot jos, kuriant portretą būtinas pozuotojo ir dailininko bendradarbiavimas. Mat portretas yra dviejų žmonių darbas: "Svarbiausia kuriant portretą – būsena, trunkanti galbūt akimirką, kai turi nutapyti taip, kad jaustųsi amžinybė, vidiniai asmenybės virpesiai."

Plačių užmojų menininkė

Dailininkė tarsi įkūnija senąją menininko sampratą, kai tas pats žmogus neretai ir piešė, ir šoko, ir dainavo. Dailininkė – buvusi "Sūkurio" šokėja, lankiusi režisieriaus Gyčio Padegimo aktorinio meistriškumo mokyklą šiuo metu tobulina vokalą dainavimo mokykloje "Belcanto".

"Man svarbūs visi menai. Ateityje norėčiau sukurti menų sintezės spektaklį – šokio, dailės, muzikos. Kita vertus, sintezės yra ir portreto žanre. Kad sukurtum gerą portretą, kaip aktorius turi į portretuojamąjį įsikūnyti", – sakė G.Pintukaitė-Valečkienė.

Tačiau šiais meno specializacijos laikais sutikti tokį menų sintezę įkūnijantį žmogų kaip Grytė – retas atvejis. Ar dailininkė nesulaukia ironiškų pastabų iš kolegų kaip norinti per daug?

"Pasitaiko, bet galbūt daugiau iš nesupratimo ar pavydo. Juk ir apie Mikalojų Konstantiną Čiurlionį muzikai sakydavo, kad jis – ne muzikas, o dailininkas, tuo tarpu dailininkai tvirtino priešingai, kad jis – muzikas. Jei žmogui dovanotas talentas, jis turi jį vystyti – nenumesti, nesutrypti. Manau, kad lavindama dainavimą, kartu lavinu tapybą", – dailininkė tiki, kad tapybiniai potyriai išeina į gera balsui.

Pristatymas virs pasirodymu

Menininkė įsitikinusi: jos ištikimybė tapybos, muzikos ir teatro mūzoms yra lyg ypatingos plunksnos vieninteliams ir amžiniesiems kūrybos sparnams. "Todėl dažną žodį, virstantį kūnu, – tapybos, muzikos (dainavimo), šokio pavidalu ar tiesiog apsigaubimą tylia apmąstymų skraiste – vadinu tapybos vardu", – sako portretistė.

Dailininkės portretų katalogą pristatys galerijos "Meno parkas" direktorius Arvydas Žalpys. Pristatant katalogą, turėtų vyrauti jauki šeiminė atmosfera – dailininkės sesuo pradedanti pianistė Gabrielė Pintukaitė ir soliste tapsianti G.Pintukaitė-Valečkienė atliks lietuvių ir užsienio kompozitorių kūrinius, koncertuos Kauno berniukų ir jaunuolių choras ,"Varpelis", aktorė Virginija Kochanskytė skaitys literatūrines dailininkės mintis bei jos mamos Viktorijos Pintukienės eiles. Pristatyme žada dalyvauti ir menininkės tėtis aktorius Algirdas Pintukas.


Kas: G.Pintukaitės-Valečkienės katalogo "Grytė/Portretai" pristatymas.

Kur: galerija "Meno parkas" (Rotušės a. 27).

Kada: sausio 14 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų