Pereiti į pagrindinį turinį

G.Bregovičius gerbėjus vaišino balkanišku alkoholiu

2008-12-30 09:00
G.Bregovičius gerbėjus vaišino balkanišku alkoholiu
G.Bregovičius gerbėjus vaišino balkanišku alkoholiu / Ingos Juodytės nuotr. Energija: 58-erių G.Bregovičius sostinės publikai dvi valandas neleido nusėdėti vietoje.

Pietryčių Europos muzikos dievukas Goranas Bregovičius vilniečiams dovanojo energingą ir šventinį geros nuotaikos užtaisą.

Visoje Europoje žinomas kompozitorius ir filmų garso takelių kūrėjas nepasididžiavo – koncertas vėlavo vos 20 minučių. Žiūrovų veidus šypsena užliejo nuo pat pirmo akordo, mat orkestrantai, pūsdami dūdas, į sceną kilo iš visų salės nišų. "To ir buvo galima tikėtis, Bregovičius mėgsta stebinti", – karštai plodami delnais kuždėjosi gerbėjai. Minia pašėlo, kai scenoje, vilkintis baltu kostiumu ir raudonais ornamentais išmargintais batais, pasirodė koncerto kaltininkas. "Lietuvoje buvau prieš penkerius ar ketverius metus, – sudainavęs pirmą dainą iš naujausio albumo "Alkohol" prisiminė kompozitorius. – Iš jūsų šalies atsivežiau pačius geriausius prisiminimus." Lengva šypsena nuo kompozitoriaus veido nedingo per visą pasirodymą. Be jo, šmaikštaus "Vestuvių ir laidotuvių" orkestro gretose muzikavo šeši pučiamieji, akordeonistas, būgnininkas ir dvi solistės iš Bulgarijos.

"La la la", – modamas ranka gerbėjams Lietuvoje, ragino dainuoti garsiausias Balkanų kompozitorius. Vestuvių ir šermenų performansas salėje nepaliko abejingų – įpusėjus koncertui beveik neliko sėdinčių savo vietose. Garso intensyvumas ir vibracija, sklindanti nuo scenos dar kartą įrodė, kad per G.Bregovičiaus koncertus nusėdėti vietoje neįmanoma. "Tai pati geriausia vieta iš arti susipažinti su turistams nerodoma Balkanų kultūra. Mažame kaimelyje susirenka daugiau nei 150 tūkst. žmonių, tikrų serbų. Jie geria, valgo ant grotelių keptą mėsą, klausosi muzikos, paskui geria dar tris dienas... Alkoholis yra Balkanų kultūros dalis, nereikia jo gėdytis", – yra sakęs Balkanų liaudies muzikos guru. Panašų vaizdą jis stengiasi sukurti ir naujausio albumo pristatymo koncertuose. Tiesa, šventė trunka ne porą dienų, o porą valandų.

Gimęs ortodoksų, katalikų, žydų ir musulmonų religijų sankirtoje, G.Bregovičius taikliai derina balkaniškos ir romų muzikos motyvus, įpindamas vieną kitą bulgarų liaudies dainų melodiją. Muzikos kritikai jo suburtą orkestrą neretai vadina savamoksliais džiazo muzikantais, kurie tikrai nenusileidžia profesionalams. Be to, jis sėkmingai kuria muziką kino filmams. Viena garsiausių kompozitoriaus sukurtų melodijų "Ederlezi" skambėjo filme "Boratas".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų